EUROLYGA 2023

Dėl pasaulio čempionato aukso kovos Nyderlandų ir Ispanijos rankininkės

Rankinio bendruomenė sekmadienį sveikins naujas čempiones. Į Japonijoje vykstančių pasaulio moterų rankinio pirmenybių finalą pateko Nyderlandų ir Ispanijos rinktinės, kurios iki šiol nėra laimėjusios aukso medalių nei pasaulio, nei Europos čempionate, nei olimpinėse žaidynėse.

 Nyderlandų moterų rankinio rinktinė pateko į pasaulio čempionato finalą<br> Imago Sport/Scanpix.com nuotr.
 Nyderlandų moterų rankinio rinktinė pateko į pasaulio čempionato finalą<br> Imago Sport/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2019, 6:24 PM, atnaujinta Dec 13, 2019, 6:48 PM

Penktadienį pasaulio čempionato pusfinalio rungtynėse Nyderlandai paskutinėmis sekundėmis palaužė Rusiją 33:32 (16:16), Ispanija nelauktai įtikinamai nugalėjo Norvegiją 28:22 (13:13).

Rusijos rinktinė buvo vienintelė komanda, per grupių etapus laimėjusi visas aštuonerias rungtynes. Tačiau penktadienį šios pergalės nieko nebereiškė ir rusės turėjo pasveikinti pusfinalyje geriau žaidusias Nyderlandų rankininkes.

Dviejų greičiausiai žaidžiančių ir rezultatyviausių pasaulio komandų rungtynėse skirtumas nė karto nebuvo didesnis negu du įvarčiai.

Paskutinės minutės pradžioje švieslentėje degė du vienodi skaičiai 32:32, tačiau lemiamose atakose sumaniau žaidė olandės.

Likus keliolikai sekundžių iki sirenos olandžių puolimo lyderė Estavana Polman (9 įvarčiai) pergudravo varžoves ir nemetė į vartus pati, bet atliko perdavimą komandos draugei Laurai van der Heijden. Jos mestas kamuolys įskriejo į varžovių vartų tinklą.

Tuo tarpu paskutinėje rusių atakoje jų lyderė Ana Viachireva (11 įvarčių) komandos draugėmis nepasitikėjo ir pabandė viską padaryti pati. A.Viachireva pirmuoju bandymu įsirėžė į varžoves, antruoju – švystelėjo kamuolį šalia vartų.

Kitos pusfinalio rungtynes baigėsi nelauktai didele ispanių pergale. Ispanijos rankininkės jau pirmajame kėlinyje buvo įgijusios keturių įvarčių persvarą 10:6, bet norvegės sugebėjo pavyti.

Po pertraukos ispanės vėl pradėjo pamažu tolti (17:14, 21:17), o skirtumui padidėjus iki 6 įvarčių (24:18), Norvegijos komanda visiškai pakriko ir nesugebėjo pasipriešinti pietietėms, kurių vartus užrakino 40-metė vartininkė Silvia Navarro.

Ispanijos rinktinė į pasaulio čempionato finalą pateko pirmą kartą. Ispanių kolekcijoje kol kas yra vienas planetos pirmenybių medalių komplektas – 2011 metais iškovota bronza.

Šių metų pasaulio čempionate ispanės pralaimėjo tik vienerias rungtynes Rusijos rinktinei.

Olandės šiame čempionate patyrė net tris pralaimėjimus. Jos jau pirmajame ture sensacingai nusileido Slovėnijos rinktinei, o antrajame etape pralaimėjo vokietėms ir danėms. Vis dėlto paskutiniajame antrojo etapo ture „oranžinės“ sulaukė palankaus rezultato konkurenčių dvikovoje ir gavo teisę žaisti pusfinalyje.

Nyderlandų rinktinė užsitikrino trečius iš eilės pasaulio pirmenybių medalius. 2015 metais olandės iškovojo sidabrą (finale pralaimėjo norvegėms 23:31), 2017 metais – bronzą (pusfinalyje pralaimėjo norvegėms 23:32, mažajame finale įveikė švedes 24:21).

Olandės turėjo labai džiaugtis šiame čempionate išvengusios dar vienos dvikovos su norvegėmis. Nuo 2015 metų šios komandos net per keturis turnyrus susitiko pusfinalyje, mažajame arba didžiajame finale, ir visus keturis kartus nugalėjo norvegės. Be dvejų jau minėtų rungtynių, Norvegijos rinktinė įveikė Nyderlandų rankininkes 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių mažajame finale ir 2016 metų Europos pirmenybių finale.

Penktadienį taip pat buvo sužaistos rungtynės dėl žemesnių vietų. Dvikovoje dėl penktosios vietos Juodkalnija nugalėjo Serbiją 28:26, o mače dėl septintosios vietos Švedija sutriuškino Vokietiją 35:24.

Pastarasis rezultatas nudžiugino pasaulio čempionate į antrąjį etapą nepatekusią Vengrijos rinktinę, kuri iškovojo kelialapį į olimpinių žaidynių atrankos turnyrą.

Pasaulio čempionate rankininkės kovojo dėl šešių kelialapių į olimpinę atranką. Šie šeši kelialapiai įteikti 2-7 vietas užėmusioms komandoms. Jei mače dėl septintosios vietos būtų pralaimėjusios švedės, jos vis tiek būtų gavusios kelialapį į olimpinę atranką dėl pernai užimtos aukštesnės vietos Europos čempionate. Tuo tarpu vokietės praėjusių metų žemyno pirmenybėse pasirodė prastai, o kita komanda laukusiųjų sąraše buvo Vengrija.

2020 metų kovo mėnesį olimpiniame atrankos turnyre dėl šešių kelialapių į Tokiją kovos Norvegija, Rusija, Juodkalnija, Serbija, Švedija, Rumunija, Vengrija, Kinija, Korėjos LDR, Argentina, Senegalas ir komanda, kuri pralaimės pasaulio čempionato finale.

Teisę dalyvauti olimpinėse žaidynėse jau turi Japonija, Prancūzija, Brazilija, Korėja ir Angola, o sekmadienį šį sąrašą papildys naujosios pasaulio čempionės.

Pusfinalis

Nyderlandai – Rusija 33:32 (16:16). Polman 9, Abbingh 8, Dulfer 5, Van der Heijden 5/ Viachireva 11, Sen 6, Bobrovnikova 5.

Ispanija – Norvegija 28:22 (13:13). Cabral 7, Rodriguez 6/ Aune 5.

Dėl 5-6 vietų

Juodkalnija – Serbija 28:26 (13:12). Ramusovič 4, Raičevič 4/ Stoiljkovič 6.

Dėl 7-8 vietų

Švedija – Vokietija 35:24 (18:13). Gullden 7, Stolle 6.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.