EUROLYGA 2023

Dėl dopingo nuteistas B. Vyšniauskas siūlė „susimesti“, išteisintas sūnus Ramūnas prakalbo rusiškai

Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos (LSAF) prezidento Bronislavo Vyšniausko biografiją paženklino juodulys – nusipelnęs treneris nuteistas už dopingo medžiagų laikymą. Jo sūnus Ramūnas – išteisintas.

Bronislavas ir Ramūnas Vyšniauskai pateko į dopingo skandalą ir dalyvavo teismo procese.<br> V.Skaraičio/M.Astrausko/V.Balkūno nuotr.
Bronislavas ir Ramūnas Vyšniauskai pateko į dopingo skandalą ir dalyvavo teismo procese.<br> V.Skaraičio/M.Astrausko/V.Balkūno nuotr.
B.Vyšniauskas (viduryje) ir A.Jakimavičius pripažinti kaltais dėl dopingo, o R.Vyšniauskas (kairėje) išteisintas.
B.Vyšniauskas (viduryje) ir A.Jakimavičius pripažinti kaltais dėl dopingo, o R.Vyšniauskas (kairėje) išteisintas.
 Ramūnas Vyšniauskas buvo išteisintas.<br> V.Balkūno nuotr.
 Ramūnas Vyšniauskas buvo išteisintas.<br> V.Balkūno nuotr.
 Ramūnas Vyšniauskas buvo išteisintas.<br> V.Skaraičio nuotr.
 Ramūnas Vyšniauskas buvo išteisintas.<br> V.Skaraičio nuotr.
 Bronislavas Vyšniauskas pripažintas kaltu.<br> M.Astrausko nuotr.
 Bronislavas Vyšniauskas pripažintas kaltu.<br> M.Astrausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 16, 2020, 7:30 AM, atnaujinta Jan 16, 2020, 12:16 PM

Ikiteisminis tyrimas dėl neteisėtos 71-erių B.Vyšniausko veiklos pradėtas prieš trejus metus, kai Klaipėdos apskrities policijos komisariatas pradėjo nagrinėti iš Lietuvos antidopingo agentūros (LAA) gautą skundą.

Ne vieną olimpietį išugdęs šalies sunkiosios atletikos patriarchu vadinamas klaipėdietis B.Vyšniauskas buvo apkaltintas neteisėta veikla – įstatymais uždraustų dopingo medžiagų laikymu ir gabenimu turint tikslą jas platinti.

Kaltinimai prislėgė ir trenerio sūnų bei buvusį auklėtinį – praeityje garsų sunkiaatletį, net keturiose olimpinėse žaidynėse Lietuvos garbę gynusį 42 metų R.Vyšniauską. Per kratą pas jį rasta psichotropinių tablečių.

Įkliuvo dar vienas treneris – Panevėžio kūno kultūros ir sporto centro specialistas 63 metų Antanas Jakimavičius, kurio nuopelnų sąrašas irgi nemenkas. Ir jis apkaltintas dopingo medžiagų laikymu ir gabenimu.

A.Jakimavičius dar įsivėlęs ir į priekabiavimo skandalą – kelios dviratininkės viešai prabilo apie jo nederamą elgesį per treniruotes ir sporto stovyklose.

„Aš komentaru nebeduodu, nes su žiniasklaida prisišneki, o paskui nežinau kur dėtis“, – nuo komentarų „Lietuvos ryto“ televizijai susilaikė A.Jakimavičius.

Teisiamieji pareiškė, kad šios bylos duomenys yra susieti su jų asmeniniu gyvenimu, tad pirmasis Lietuvos teismų praktikoje procesas, kuriame žinomi sporto pasaulio žmonės apkaltinti dopingo platinimu, vyko už uždarų durų.

Nustatyta, kad B.Vyšniauskas ir A.Jakimavičius iš tikrųjų nusižengė įstatymams – nelegaliai įgijo, įvairiose vietose laikė ir gabeno didelį kiekį uždraustų dopingo medžiagų, kurias per kratas aptiko policijos pareigūnai.

Slaptai užfiksuoti B.Vyšniausko ir A.Jakimavičiaus telefono pokalbiai apie artėjančias varžybas, sportininkus, kuriuose minimas ir dopingas.

Bet to neužteko pagrįsti kaltinimus, kad jie platindavo uždraustas medžiagas. Abiem treneriams už neteisėtą veiklą skirtos 5000 eurų baudos.

„Susimesite gal draugiškai? A?“, – „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistams siūlė B.Vyšniauskas.

Nei B.Vyšniauskas, nei A.Jakimavičius kaltais neprisipažino.

„Kaip aš galiu pripažinti, jei aš neplatinau? Kaip aš galiu pripažinti? Kaip aš galiu pripažinti, jei aš neplatinau?“, – tris kartus į „Lietuvos ryto“ televizijos kamerą kartojo B.Vyšniauskas.

Pas R.Vyšniauską per kratas aptiktos šešios psichotropinės tabletės – jis apkaltintas kvaišalų laikymu neturint tikslo jų pardavinėti ar kitaip platinti.

Buvęs olimpietis, anksčiau žibėjęs ir pramogų verslo pasaulyje, teisme aiškino, kad nesuvokia, kuo yra kaltinamas. Jo advokatas prašė bylą grąžinti tyrėjams, kad jie savo kaltinimus suformuluotų ir išdėstytų aiškiau.

Per teismo procesą paaiškėjo, kad sportininko karjerą baigęs R.Vyšniauskas kentėjo skausmus, gydėsi, vartojo pagal medikų receptus išrašytus stiprius antidepresantus. Sportininkas išteisintas kaip nepadaręs nusikaltimo.

„Man receptas buvo išrašytas senų senovėje. Ir buvo jiems pateikti visi... Ir daktaras buvo pateikęs. Bet, žinote, per tas makalynes, aš taip įsivaizduoju, kad jie nesužiūrėjo... Taip... Ai, karjera nenukentė(jo)... Žinote, kaip rusai sako: „Sobaka lajet, karavan idet“ (Šuo loja, o karavanas eina – lrytas.lt vert.). Tai, kad viskas tvarkoje“, – geros nuotaikos teismo salėje bendraudamas su „Lietuvos ryto“ televizija neprarado R.Vyšniauskas.

Sūnus ir tėvas Vyšniauskai buvo kaltinimai ir dėl psichotropinių vaistų laikymo, tačiau abu dėl to išteisinti.

Per kratas pareigūnai pas abu trenerius aptiko įspūdingą kiekį neteisėtai įgytų dopingo preparatų. Nustatyta, kad jų sudėtyje yra raumenis auginančių, jėgą ir fizinę ištvermę stiprinančių androgeninių ir anabolinių steroidų.

Pasibeldę į B.Vyšniausko namus pareigūnai ten rado daugiau kaip 20 flakonų, 40 pakuočių, 80 ampulių, apie 1000 tablečių, tarp kurių būta ir psichotropinių.

Teisme treneriai aiškino esą rastas draudžiamas medžiagas jie vartojo patys.

„Tokia gynybinė pozicija neįtikino, kadangi tiek daug medžiagų vienam asmeniui tikrai neįmanoma suvartoti. Be to, tai patvirtino ir byloje esantys telefoninių pokalbių įrašai, kurie rodo, kad... Iš pokalbių yra aišku, kad kalba eina tikrai ne apie tų preparatų vartojimą jiems patiems“, – „Lietuvos ryto“ televizijai teigė Klaipėdos apylinkės teismo atstovė Olga Sadovskaja.

Pergales temdo klastos šešėliai

Trečiadienį (sausio 15 d.) paaiškėjo, kad dėl draudžiamojo metodo naudojimo suspenduoti B.Vyšniausko auklėtiniai Europos čempionatų prizininkas Žygimantas Staniulis ir Mantas Kačinskas.

B.Vyšniausko sūnus olimpinių žaidynių dalyvis R.Vyšniauskas per savo sportinę karjerą dukart diskvalifikuotas dėl dopingo. Per pasaulio čempionate Tailande (1997 m.) jo organizme rasta draudžiamos medžiagos testerono.

Paskui R.Vyšniauskas dopingo vartojimu vėl apkaltintas po 18 metų – ne varžybų metu paimtame jo šlapimo mėginyje aptikta dehistochlorometilo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.