EUROLYGA 2023

Slovėnijos rankininkai pagriebė paskutinį bilietą į Europos čempionato pusfinalį

Europos vyrų rankinio čempionate trečiadienį baigėsi antrasis etapas ir paaiškėjo paskutinė pusfinalio dalyvė. Ja tapo Slovėnijos rinktinė, prisidėjusi prie anksčiau vietas didžiajame ketverte užsitikrinusių Ispanijos, Kroatijos ir Norvegijos komandų. Norvegai vieninteliai per du grupių etapus laimėjo visas septynerias rungtynes. Ispanai ir kroatai iškovojo po šešias pergales ir kartą sužaidė lygiosiomis.

 Kroatijos rankininkai atsibudo tik tada, kai pralaiminėjo 14:20<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Kroatijos rankininkai atsibudo tik tada, kai pralaiminėjo 14:20<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Ispanijos ir Kroatijos rankininkai nusiteikė skirtingai, bet pergalių serijas pratęsė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ispanijos ir Kroatijos rankininkai nusiteikė skirtingai, bet pergalių serijas pratęsė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Slovėnijos rinktinė <br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Slovėnijos rinktinė <br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Portugalijos rankininkai pateko į olimpinę atranką<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Portugalijos rankininkai pateko į olimpinę atranką<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-01-22 23:53, atnaujinta 2020-01-22 23:58

Geriausi keliaus į Stokholmą

Antrojo etapo varžybos vyko Vienoje ir Malmėje, o dabar stipriausios komandos keliaus į Švedijos sostinę Stokholmą, kur išsidalins 14-ojo Europos čempionato medalius.

Penktadienį pusfinalyje susitiks Ispanija – Slovėnija ir Norvegija – Kroatija. Šeštadienį vyks mačas dėl bronzos medalių ir rungtynės dėl penktosios vietos tarp Vokietijos ir Portugalijos. Sekmadienį bus žaidžiamos finalo rungtynės.

Lemiamos dvikovos įvyks Stokholmo „Globe City“ stadione, kuriame sporto renginius gali stebėti apie 30 tūkst. žiūrovų.

Vienas mačas – du atsakymai

Į abu svarbiausius paskutiniojo turo klausimus buvo atsakyta jau per pirmąsias trečiadienį Malmėje vykusias II grupės rungtynes, kuriose Portugalijos rinktinė įtikinamai nugalėjo Vengrijos komandą 34:26 (16:14). Po šio mačo paaiškėjo, kad į pusfinalį pateks Slovėnijos rinktinė, o portugalams atiteks kelialapis į olimpinių žaidynių atrankos turnyrą.

Vengrai prieš šias rungtynes dar turėjo galimybę patekti į pusfinalį, bet jiems reikėjo ne tik laimėti, bet ir sulaukti slovėnų nesėkmės. Minimali Vengrijos rinktinės užduotis buvo iškovoti kelialapį į olimpinę atranką. Vengrai įvykdyti šią užduotį galėjo net patyrę pralaimėjimą 1-4 įvarčių skirtumu.

Tuo tarpu portugalams, kad prasibrautų į olimpinę atranką, reikėjo arba laimėti bent minimaliu skirtumu ir laukti kitų rezultatų, arba nugalėti 5 įvarčių skirtumu.

Portugalijos rankininkai pirmavo beveik visą laiką, bet varžovus ilgai lenkė tik 2-3 įvarčiais. Vis dėlto antrojo kėlinio viduryje portugalai įmetė 4 įvarčius paeiliui ir pirmą kartą įgijo reikiamą persvarą 26:20. Paskutinėmis minutėmis Vengrijos rinktinė vėl pradėjo labai skubėti ir iš to nieko nepešė.

Patikrino atsarginius

Dėl pirmosios vietos II grupėje žaidė Norvegijos ir Slovėnijos rinktinės. Tačiau abiem komandoms užsitikrinus kelialapius į pusfinalį, nei vieni, nei kiti nebuvo nusiteikę dėl pergalės atiduoti visas jėgas. Abiejų rinktinių lyderiai – norvegai Sanderis Sagosenas, Petteris Overby, Christianas O‘Sullivanas, Kristianas Bjornsenas ir vartininkas Torbjornas Bergerudas, slovėnai Deanas Bombačas, Jure Dolenecas ir vartininkas Klemenas Ferlinas – visas rungtynes ramiai sėdėjo ant suolo, o norvegas Magnusas Jondalas, slovėnai Blažas Jancas, Blažas Bagotinšekas ir Borutas Mačkovšekas žaidė tik po kelias minutes.

Rezervo peržiūra baigėsi beveik visas rungtynes pirmavusios Norvegijos komandos pergale 33:30 (14:13).

Pirmoji vieta nerūpėjo?

Dvi stipriausios I grupės komandos iki pusfinalio nužygiavo nepatyrusios nė vieno pralaimėjimo. Trečiadienį antrojo etapo paskutinėse rungtynėse Ispanijos ir Kroatijos rinktinės sužaidė lygiosiomis 22:22 (12:11). Dėl geresnio įvarčių skirtumo per kitus mačus pirmąją vietą užėmė Ispanija, antrąją – Kroatija.

Kroatijos rankininkai lyderių dvikovoje parodė, jog jiems nėra beveik nieko neįmanomo. Kroatai iki antrojo kėlinio vidurio žaidė labai vangiai, tarsi rezultatas jiems visai nerūpėtų, ir 45-ąją min. atsiliko 14:20. Tačiau tuo metu, kai atrodė, jog nugalėtojai aiškūs, Kroatijos rinktinė neatpažįstamai pasikeitė: pradėjo daug agresyviau gintis, daug greičiau judėti puldama.

Iš ispanų pranašumo liko tik gražūs prisiminimai, o likus žaisti 2 min. Kroatijos komandos kapitonas Domagojus Duvnjakas persvėrė rezultatą 22:21. Vis dėlto Ispanijos rinktinė sugrąžino lygsvarą ir varžovai pasidalijo po tašką.

Kroatijos komanda labiau, negu dėl išsprūdusios pergalės, sunerimo dėl Igoro Karačičiaus traumos. Rezultatyviausias kroatų rankininkas (jis į ispanų vartus įmetė 10 įvarčių) antrojo kėlinio pabaigoje susižeidė kelį. Beje, dėl traumos šias rungtynes praleido kitas Kroatijos rinktinės lyderis Luka Cindričius.

Istorinis austrų pasiekimas

Kitose I grupės paskutiniojo turo rungtynėse Baltarusija sužaidė lygiosiomis su Austrija 36:36 (19:17), Vokietija nugalėjo Čekiją 26:22 (13:10), II grupėje Švedija sutriuškino Islandiją 32:25 (18:11).

Šie rezultatai lėmė, kad Austrijos rinktinė išsaugojo galimybę patekti į olimpinių žaidynių atrankos turnyrą. Austrai galutinėje Europos čempionato lentelėje užėmė aukščiausią istorijoje aštuntąją vietą ir gaus teisę kovoti olimpinėje atrankoje, jei Europos čempione taps Slovėnijos rinktinė.

Auksą yra laimėję tik ispanai

Tik viena iš keturių į pusfinalį patekusių komandų jau yra iškovojusi Europos čempionato aukso medalius. Ispanijos rankininkai ant aukščiausio garbės pakylos laiptelio kopė praėjusiose žemyno pirmenybėse 2018 metais. Be to, ispanai net keturis kartus laimėjo sidabrą ir du sykius – bronzą.

Finale yra žaidusios Kroatijos ir Slovėnijos rinktinės. Kroatijos rankinio kolekcijoje yra du sidabro ir trys bronzos medalių komplektai, Slovėnijos – vienas sidabro medalių komplektas.

Kroatijos ir Ispanijos rinktinės yra žemyno pirmenybių rekordininkės pagal tai, kiek kartų pateko į pusfinalį. Šios dvi komandos į stipriausiųjų ketvertą prasibrovė jau devintąjį kartą. Tačiau kroatai lemiamoje turnyro dalyje žaidžia labai prastai ir net tris kartus – daugiau nei bet kuri kita komanda – užėmė ketvirtąją vietą.

Norvegijos rinktinė dar nėra laimėjusi Europos pirmenybių medalių. Norvegai tarp keturių geriausių buvo patekę tik 2016 metais, bet tada liko ketvirti.

Per metus – daug permainų

Palyginti su praėjusių metų pasaulio čempionatu didžiajame ketverte pasikeitė net trys komandos. Pernai planetos pirmenybių auksą iškovojo Danija, sidabrą – Norvegija, bronzą – Prancūzija, ketvirtąją vietą užėmė Vokietija.

Šiais metais danai ir prancūzai net nepateko į Europos čempionato antrąjį etapą, o vokiečiai antrojo etapo grupėje užėmė trečiąją vietą.

Kroatai praėjusių metų pasaulio čempionate liko šešti, ispanai – septinti, o slovėnai patyrė didelę nesėkmę atrankos varžybose (atkrintamajame etape nusileido vengrams) ir net neiškovojo teisės dalyvauti 2019 metų pasaulio pirmenybėse.

Kovoja dėl olimpinių kelialapių

Šių metų Europos čempionate rankininkai kovoja dėl kelialapių į Tokijo olimpines žaidynes ir olimpinį atrankos turnyrą.

Teisę varžytis olimpiniame Tokijuje iki šių metų buvo užsitikrinusios Japonijos, Danijos, Argentinos ir Bahreino rinktinės. Prie jų prisidės naujieji Europos čempionai.

Olimpinio atrankos turnyro dalyvių sąraše iki šių metų buvo aštuonių komandų pavadinimai. Tai – Norvegija, Prancūzija, Vokietija, Švedija, Kroatija, Ispanija, Čilė ir Korėja.

Per Europos čempionatą kelialapius į olimpinę atranką užsitikrino Slovėnija ir Portugalija.

Norvegai, kroatai, ispanai ir slovėnai dar gali kelialapius į olimpinę atranką pakeisti vertingesniais tiesioginiais bilietus į Tokiją.

Jei Europos čempionais taps slovėnai, papildomas kelialapis į olimpinę atranką atiteks Austrijos rinktinei. Tačiau jei Europos pirmenybių aukso medalius iškovos norvegai, kroatai arba ispanai, olimpinės atrankos dalyvių sąrašą papildys ne dar viena Europos komanda, bet Egiptas arba Brazilija.

Antrasis etapas

I grupė (Viena)

Kroatija – Ispanija 22:22 (11:12). Karačičius 10, Šipičius 3/ A.Duišebajevas 6, Gomezas 4, Entrerriosas 4. 7891 žr. Geriausias žaidėjas – Igoras Karačičius (Kroatija).

Baltarusija – Austrija 36:36 (19:17). Vailupavas 12, Karaliokas 7/ Bilykas 7, Frimmelis 6. 6897 žr. Geriausias žaidėjas – Arciomas Karaliokas (Baltarusija).

Čekija – Vokietija 22:26 (10:13). Babakas 5/ Weberis 5. Geriausias žaidėjas – Johannesas Bitteris (Vokietija).

Lentelė: Ispanija ir Kroatija – po 9, Vokietija – 6, Austrija ir Baltarusija – po 3, Čekija – 0.

II grupė (Malmė)

Portugalija – Vengrija 34:26 (16:14). Moreira 7, Salina 5, Borgesas 5, Areia 5/ Banhidi 5, Baloghas 5. 2930 žr. Geriausias žaidėjas – Antonio Areia (Portugalija).

Norvegija – Slovėnija 33:30 (14:13). Gulliksenas 7, Tangenas 5, Overjordetas 5/ Cehte 5, Kodrinas 5. 4824 žr. Geriausias žaidėjas – Kevinas Gulliksenas (Norvegija).

Islandija – Švedija 25:32 (11:18). Kristjanssonas 5, Elissonas 5/ A.Nilssonas 7, Tollbringas 5, Arnessonas 5. 7153 žr. Geriausias žaidėjas – Mikaelis Appelgrenas (Švedija).

Lentelė: Norvegija – 10, Slovėnija – 6, Portugalija, Švedija ir Vengrija – po 4, Islandija – 2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.