EUROLYGA 2023

Koronavirusas užkrėtė Europos sportą: griebėsi įvairių priemonių, tačiau aukų neišvengė

Europos sporto varžybų rengėjai sutrikę. Nieko panašaus dar nebuvo nutikę, todėl sporto bendruomenė nežino, kaip tinkamai reaguoti į koronaviruso keliamą grėsmę. Kai kurios varžybos atšaukiamos ar nukeliamos, kitos rengiamos be žiūrovų ar perkeliamos į saugesnes vietas, o nemažai sprendimų kelia vienos ar kitos suinteresuotos pusės nepasitenkinimą.

 Koronavirusas varo iš proto pasaulio atletus: „Kaip seksas be partnerio“.<br> lrytas.lt montažas
 Koronavirusas varo iš proto pasaulio atletus: „Kaip seksas be partnerio“.<br> lrytas.lt montažas
Italijos stadionai dezinfekuojami, bet žiūrovų juose nebus iki balandžio.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Italijos stadionai dezinfekuojami, bet žiūrovų juose nebus iki balandžio.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-03-07 12:18, atnaujinta 2020-03-07 16:36

Italai uždarė arenų duris

Koronaviruso židiniu Europoje tapusioje Italijoje masiniai renginiai apriboti dar prieš dvi savaites. Vasario 23 dieną paskelbta, kad atšaukiamos Lombardijoje ir Venete numatytos „Serie A“ ir žemesniųjų futbolo lygų rungtynės, Italijos ir Škotijos moterų regbio mačas Šešių tautų turnyre (jis turėjo vykti Lombardijos mieste Lenjane), sustabdyti šalies krepšinio ir tinklinio čempionatai.

Praėjusį savaitgalį (vasario 29-kovo 1 dienomis) buvo sužaistos tik ketverios iš dešimties planuotų „Serie A“ futbolo lygos rungtynių. Jos vyko Romoje, Sardinijoje ir Pietų Italijoje.

Šią savaitę Italijos vyriausybė ėmėsi dar griežtesnių priemonių ir trečiadienį uždraudė visus sporto renginius, kuriuose dalyvauja žiūrovai. Tačiau sporto varžybos gali būti rengiamos be žiūrovų, todėl futbolo klubai šį savaitgalį pratęs šalies pirmenybes.

„Uždaryti duris, bet tęsti varžybas yra geriausias sprendimas, – sakė Milano „inter“ futbolo klubo prezidentas Stevenas Zhangas. – Kaip futbolo klubas, esame atsakingi siųsti teisingą žinią. Saugumas yra svarbiausia. Žaisti be žiūrovų yra sunku dėl daugelio priežasčių, bet reikia tęsti veiklą, todėl privalome priimti tokį sprendimą“.

Sumažino žiūrovų skaičių

Apribojimų ėmėsi ir kitos šalys. Prancūzijos vyriausybė praėjusį savaitgalį uždraudė uždarose patalpose vykstančius renginius, į kuriuos ateina daugiau nei penki tūkstančiai žmonių.

Dėl to praėjusį savaitgalį buvo atšauktos dvejos Prancūzijos krepšinio lygos rungtynės, kurios turėjo vykti Strasbūre ir Vilerbane, o Europos taurės rungtynės Monake trečiadienį vyko be žiūrovų.

Tačiau varžybų rengėjai greitai sugalvojo, kaip šį draudimą apeiti. Didelėse arenose krepšinio ar rankinio mačus rengiantys Prancūzijos klubai nusprendė sumažinti parduodamų bilietų skaičių. Pavyzdžiui, Vilerbano ASVEL krepšinio klubas prieš Eurolygos rungtynes su „Valencia“ komanda paskelbė, kad parduos tik 4300 bilietų, kitą savaitgalį Le Mano „Antares“ arenoje (joje yra 6000 vietų) lygos taurės finalo ketvertą rengsianti Prancūzijos rankinio lyga parduodamų bilietų skaičių sumažino iki 4700.

Šveicarijos vyriausybė uždraudė visus masinius renginius, kuriuose dalyvauja daugiau nei tūkstantis žmonių. Atsižvelgusios į draudimą, savo varžybas sustabdė šalies futbolo ir ledo ritulio lygos. Futbolininkų rungtynės nebus rengiamos iki kovo 23 dienos, o praėjusį savaitgalį reguliarųjį sezoną pabaigę ledo ritulininkai atkrintamąsias varžybas pradės ne anksčiau nei kovo 15 dieną.

„Svarstėme galimybę žaisti be žiūrovų, tačiau klubai atmetė šį variantą dėl ekonominių priežasčių ir dėl to, kad vis dar yra alternatyvių datų“, – buvo rašoma Šveicarijos futbolo lygos pranešime.

Šveicarijos krepšinio, rankinio ir tinklinio lygos, kurių rungtynėse paprastai nebūna daug žiūrovų, varžybų nenutraukė. Tačiau Šveicarijos krepšinio federacija paskelbė, kad į mažesnę areną bus perkeltos šalies taurės rungtynės, kurias balandžio 25 dieną turėjo priimti Bylio miestas.

Estai į Italiją nekeliavo

Estijos tinklinio sirgaliai dėl koronaviruso grėsmės pamatė papildomas Europos vyrų Iššūkio taurės rungtynes, kurias Kuresarės „Saaremaa“ ketvirtfinalio etape sužaidė su Milano „Power Volley“ komanda.

Pirmosios šių komandų rungtynės turėjo vykti dar praėjusią savaitę Milane, tačiau buvo atšauktos dėl Lombardijoje prasidėjusios epidemijos. Galiausiai klubai susitarė, o Europos tinklinio konfederacija (CEV) pritarė, kad tinklininkai abejas rungtynes sužaistų šią savaitę Saremoje.

Atkrintamosios varžybos vyksta ir kituose Europos tinklinio turnyruose, o Italijos komandų juose žaidžia labai daug. Vien į Čempionų ir Čempionių lygų ketvirtfinalį pateko šešios Italijos vyrų ir moterų komandos. Dar kelios Italijos ekipos kovoja žemesnio rango turnyruose.

CEV dar praėjusios savaitės pabaigoje paskelbė, kad ketverios Šiaurės Italijoje numatytos rungtynės vyks be žiūrovų. Vis dėlto padėčiai vos ne kiekvieną dieną keičiantis, šią savaitę dvejos CEV taurės rungtynės, turėjusios vykti Modenoje (Emilija-Romanija) ir Buste-Arsicijuje (Lombardija) buvo visai atšauktos.

Taip pat buvo atšauktos dvejos moterų Čempionių lygos rungtynės, kuriose turėjo susitikti Turkijos ir Italijos klubai. Vienerios iš šių rungtynių buvo numatytos Stambule, tačiau Turkijos vyriausybė dėl koronaviruso grėsmės uždraudė į šalį atvykti žmonėms iš Italijos.

Lenkijos klubo išgąstis

Daugiausiai triukšmo kilo dėl rungtynių, kurios ketvirtadienį turėjo vykti Trentino-Pietų Tirolio sostinėje Trente. Trentine koronaviruso protrūkio nėra, tačiau šis kraštas yra visai šalia Lombardijos ir Veneto.

Trente Čempionų lygos ketvirtfinalio rungtynes turėjo žaisti vietos „Trentino Volley“ ir „Jastrzębski“ iš Lenkijos. CEV nurodė, kad šios rungtynės vyks kaip paprastai. Tai papiktino Jastžembo klubo vadovus, kurie iškart pranešė, kad į Italiją nevyks, ir pareikalavo perkelti rungtynes į saugesnę šalį. CEV iš pradžių atsisakė tą padaryti, ir pagrasino, kad „Jastrzębski“ neatvykus, šiam klubui bus įskaitytas techninis pralaimėjimas.

„Išdėsčiau svarius argumentus. Aiškinau, kad visą laiką kalbamės apie žaidėjų, jų artimųjų sveikatą ir psichologinę būklę. Varžovai pateikė savo argumentus, o CEV vadovai atkirto, kad tai mūsų problemos, bet ne jų. CEV sako, kad tame krašte viskas gerai ir ten pavojaus nėra, – pyko „Jastrzębski“ prezidentas Adamas Gorolis. – CEV toliau savo nosies nemato. Jų pasyvumas yra gėdingas ir pavojingas“.

„Jastrzębski“ vadovai jau buvo beveik susitaikę su tuo, kad be kovos atiduos kelialapį į pusfinalį varžovams, bet trečiadienį vakare sulaukė gerų žinių. CEV sutiko su Lenkijos klubo reikalavimais ir nukėlė rungtynes.

Naujienos iš CEV būstinės papiktino „Trentino Volley“ vadovus. „Mūsų klubą nustebino pasikeitęs CEV požiūris. „Trentino Volley“ supranta šioje padėtyje kilusius sunkumus, bet nesupranta, kodėl dėl pasekmių turi kentėti tik Italijos klubai“, – oficialiame pranešime retorinį klausimą uždavė Trento klubas.

Beje, „Jastrzębski“ šį sezoną jau sukėlė daug triukšmo, bet prieš kelias savaites patriukšmavo tinklinio aikštėje. Grupės etape Jastžembo komanda du kartus nugalėjo turtingiausią Europos klubą Kazanės „Zenit“, kuris penkis iš eilės praėjusius sezonus žaidė Čempionų lygos finale ir keturis kartus iškovojo svarbiausią žemyno prizą.

Prarado kelialapius į kitą etapą

Dvi moterų krepšinio komandos praėjusią savaitę atsisakė žaisti su Italijos klubais ir dėl to neteko galimybės pratęsti tarptautinį sezoną.

Praėjusią savaitę moterų Eurolygoje buvo žaidžiamos paskutinės grupių etapo rungtynės. Dvejos iš jų buvo numatytos Veneto krašte, tačiau varžybas rengianti FIBA perkėlė Skijaus „Famila“ – „Sopron“ ir Venecijos „Reyer“ – Rygos TTT mačus į Slovėnijos sostinę Liublianą. Tačiau „Sopron“ ir TTT vadovai nesutiko keliauti ir į Slovėniją, kuri yra visai šalia Veneto.

„Ligos inkubacinis laikotarpis yra ilgas, todėl delegacijos nariai ir jų artimieji ilgai jaustų psichologinį diskomfortą“, – buvo rašoma TTT klubo pranešime.

Šoprono ir Rygos komandos formaliai jau buvo užsitikrinusios šeštąsias vietas grupėse ir teisę pereiti į Europos taurės atkrintamąsias varžybas, o „Sopron“ vis dar kovojo ir dėl kelialapio į Eurolygos atkrintamąsias varžybas. Krepšininkėms reikėjo tik žengti į aikštę – joms nebūtų sutrukdę net pralaimėjimai šimto taškų skirtumu.

Tačiau viskas pasikeitė, kad FIBA abiem žaisti atsisakiusiems klubams įskaitė techninius pralaimėjimus ir skyrė baudos taškus. Dėl to „Sopron“ ir TTT nukrito į žemesnes vietas ir prarado kelialapius į Europos taurės atkrintamąsias varžybas.

TTT klubo vieta Europos taurės ketvirtfinalyje atiteko Breno „Castors“ komandai, kurioje žaidžia Eglė Šikšniūtė.

„Kaip seksas be partnerio“

Epidemijos grėsmė paveikė ir atvirame ore rengiamas varžybas. Biatlono pasaulio taurės etapas Čekijos mieste Nove Meste šią savaitę rengiamas be žiūrovų. Tokią sąlygą pirmadienį iškėlė Čekijos Valstybės saugumo taryba.

„Ir sportininkų, ir žiūrovų reakcija siaubinga, bet neturime kitos išeities. Vyriausybės sprendimas buvo vienareikšmis“, – sakė varžybų direktorius Vlastimilas Jakešas.

Praėjusiais metais per Novo Meste rengtus pasaulio taurės etapus į „Vysočina“ areną kiekvieną dieną ateidavo apie 20 tūkstančių žmonių. Pasak rengėjų, šiais metais sirgaliai bilietus graibstė dar intensyviau, todėl buvo tikimasi per keturias varžybų dienas sulaukti daugiau nei 100 tūkstančių žiūrovų. „Renginio biudžetas yra apie 70 mln. kronų (apie 2,8 mln. eurų) ir mes jau atlikome visus darbus. Kadangi žiūrovų nebus, išlaidos truputį sumažės, tačiau vis tiek neteksime 40 ar 50 mln. kronų (1,6-2 mln. eurų)“, – skaičiavo Čekijos biatlono federacijos vadovas Jiří Hamza.

„Praėjusiais metais net per treniruotes į stadioną ateidavo daug žmonių, – prisiminė Slovakijos biatlonininkė Ivona Fialkova. – Bet dabar tribūnos tuščios ir jau per treniruotes pajutome, kad atmosfera visai kitokia. Liūdna“.

„Dėl žiūrovų kuriamos atmosferos pamėgome Nove Mesto etapą, – duodamas interviu Norvegijos sporo leidiniui „VG“ sakė vienas pasaulio taurės lyderių Jonannesas Thingnesas Bo. – Kita vertus, suprantu, kodėl Čekijos valdžia priėmė šį sprendimą, nes šalyje užfiksuoti pirmi infekcijos atvejai. Žmonės, suprantantys, kad tai rimta, turi priimti tokius sprendimus“.

Vis dėlto Čekijos biatlono bendruomenė nebuvo supratinga ir stebėjosi dėl to, kad Valstybės saugumo taryba priėmė sprendimą tik dėl biatlono pasaulio taurės etapo, bet nesustabdė Čekijos futbolo ir ledo ritulio lygų varžybų. Per daugelį antradienį žaistų Čekijos ledo ritulio lygos rungtynių tribūnose susirinko daugiau nei penki tūkstančiai sirgalių, o Pardubicų arenoje – net 10,2 tūkstančio žiūrovų. Per sekmadienį numatomą Prahos futbolo derbį („Slavia“ – „Sparta“) stadione laukiama daugiau nei 20 tūkstančių žiūrovų.

„Bandau suprasti vyriausybės sprendimą... Bet man nepavyksta, – „Instagram“ paskyroje rašė Čekijos biatlonininkas Michalas Krčmařas. – Taip pat bandau rasti palyginimą Novo Mesto lenktynėms be sirgalių... Ir radau: tai kaip seksas be orgazmo!“ „Seksas be orgazmo ir partnerio“, – pridėjo kita Čekijos biatlonininkė Eva Kristejn-Puskarčikova.

Tarp atskirtų – Lietuvos dviratininkas

Praėjusią savaitę dėl koronaviruso grėsmės buvo nutrauktos Jungtiniuose Arabų Emyratuose vykusios „UAE Tour“ daugiadienės dviračių lenktynės.

Po penktojo etapo buvo paskelbta, kad koronavirusu užsikrėtė du vienos Italijos komandos personalo nariai, ir lenktynių rengėjai atšaukė du paskutinius etapus. Visi dviratininkai ir komandų nariai kelias dienas praleido karantine, bet antradienį daugumai žmonių buvo leista išvykti. Vis dėlto keturioms komandoms („Cofidis“, FDJ, „RusVelo“ ir „Team Emirates“) karantinas buvo pratęstas iki kovo 14 d., o JAE Sveikatos ministerija pranešė, kad teigiami buvo dar šešių patikrintų asmenų mėginiai (dviejų rusų, dviejų italų, kolumbiečio ir vokiečio).

Tarp uždarytų viešbutyje yra ir lietuvis Ignatas Konovalovas, atstovaujantis FDJ komandai. Išeiti iš Abu Dabio „Crowne Plaza“ viešbučio ketvirtojo aukšto taip pat neleidžiama dar trims FDJ dviratininkams ir aštuoniems šios komandos personalo nariams.

„Visų mūsų dviratininkų ir komandos narių mėginiai buvo neigiami. Tačiau keletas kitų – ne mūsų komandos – mėginių mūsų viešbutyje buvo teigiami. Dėl to UCI mums pranešė, kad dvylika mūsų komandos narių bus stebimi karantine iki kovo 14 dienos“, – pranešė FDJ.

Dvi Prancūzijos komandos į priverstinę atskirtį sureagavo skirtingai. Jei „Cofidis“ gana nervingai piktinosi sąlygomis, tai FDJ elgėsi supratingiau ir paskelbė pranešimą, kuriame parašė, kad „palaiko visus atsidūrusius šioje sudėtingoje padėtyje“.

Dviratininkai nenori į Italiją

Dviračių sporto tvarkaraštyje yra trejos Šiaurės ir Vidurio Italijoje kasmet kovo mėnesį rengiamos Tarptautinės dviratininkų sąjungos (UCI) Pasaulio turo lenktynės: „Strade Bianche“ (Toskana), Tirėnai – Adrija (Toskana, Lacijas ir Markė) ir Milanas – San Remas (Lombardija ir Ligūrija). Į šias lenktynes paprastai susirenka bent pusė dviračių sporto elito (kita pusė važiuoja tuo pačiu metu rengiamose Paryžiaus – Nicos lenktynėse).

Tiek Italijos vyriausybė, tiek kai kurių komandų vadovai kelias dienas spaudė UCI ir lenktynių rengėjus atšaukti visas trejas Italijoje planuojamas didžiąsias lenktynes.

„Strade Bianche“ rengėjai pirmadienį paskelbė, kad kovo 7 dieną numatomos lenktynės vyks, kaip planuota. Tačiau tą pačią dieną JAV komandos „Education First Pro“ („EF Pro“) vadovai kreipėsi į UCI vadovybę, kad šiai komandai būtų leista nedalyvauti „Strade Bianche“. „EF Pro“ rėmėsi JAV federalinės sveikatos apsaugos agentūros raginimu vengti nebūtinų kelionių į Italiją.

„Manome, kad būtų geriausia laikytis šio patarimo ir stengtis, kad mūsų dviratininkai ir personalas liktų sveiki bei būtų sumažinta viruso plitimo rizika, – buvo rašoma „EF Pro“ laiške, kurį išspausdino „Wall Street Journal“. – Komanda jaučia atsakomybę dėl visuomenės pastangų užkrėstose teritorijose“.

„Prieš tris paras nebuvau susidaręs aiškios nuomonės, bet išklausę ekspertus suvokėme kokia grėsmė kyla keliaujant į užkrėstas teritorijas, – duodamas interviu „Cyclingnews“ interneto svetainei sakė „EF Pro“ vadovas Jonathanas Vaughtersas. – Galbūt mūsų sveikiems sportininkams ir personalui viskas bus gerai, bet privalome galvoti ir apie kitus žmones. Kiek suprantu, tai nesustabdys „Covid-19“ plitimo, bet padės plitimą sulėtinti. Tai – ne panika, o atsakomybės jausmas“.

Prie „EF Pro“ netrukus prisidėjo Australijos komanda „Mitchelton-Scott“, trečiadienį paskelbusi, kad jos lenktyninkai nedalyvaus nė vieneriose iš devynerių kovo mėnesį Europoje rengiamų Pasaulio turo lenktynių. Tą pačią dieną dalyvauti „Strade Bianche“ lenktynėse atsisakė Nyderlandų komanda „Jumbo-Visma“ ir Didžiosios Britanijos komanda „Ineos“, FDJ pranešė, kad dėl karantino Abu Dabyje tiesiog pristigo dviratininkų, o vienuolikos komandų gydytojai paskelbė bendrą pranešimą, kuriame reikalavo atšaukti visas trejas Italijoje numatomas lenktynes bei Paryžiaus – Nicos lenktynes.

„Norime, kad mūsų komandos lenktyniautų, bet jos privalo lenktyniauti saugiai ir atsakingai. Nėra įrodymų, kad šiuo metu Italijoje įmanoma saugiai rengti lenktynes, todėl manome, kad būtų neatsakinga ten siųsti mūsų komandas“, – rašoma pranešime.

Vos ne kiekvieną valandą trumpėjant dalyvių sąrašui, „Strade Bianche“ neliko nieko kito, kaip paskelbti, kad šiais metais lenktynės neįvyks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?