EUROLYGA 2023

L. Asadauskaitė su vyru stebuklingai ištrūko iš Rusijos – „įkalinimas“ Maskvoje galėjo tęstis iki balandžio 1-osios

„Per pusdienį supratome, kad reikia tiesiog bėgti. Bilietai, bandymai baltarusiams aiškinti, kad tai ne juokai, atidėtas lėktuvo skrydis. Baimė, kad neįstrigtumėme ir prasmukimas lyg pro rakto skylutę“, – taip pirmadienio vakaro skubią „evakuaciją“ iš Rusijos sostinės Maskvos apibūdino garsiausia šalies penkiakovininkė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Anderiusu Zadneprovskis<br>V.Balkūnas
Anderiusu Zadneprovskis<br>V.Balkūnas
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>A.Pliadžio nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>A.Pliadžio nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Andrejus Zadneprovskis <br>D.Umbraso nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Andrejus Zadneprovskis <br>D.Umbraso nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>UIPM nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>UIPM nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>D.Umbraso nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>D.Umbraso nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>M.Ambrazo nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>M.Ambrazo nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>R.Andre nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>R.Andre nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>R.Andre nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>R.Andre nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>M.Ambrazo nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>M.Ambrazo nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>UIPM nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>UIPM nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>M.Ambrazo nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė <br>M.Ambrazo nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Mar 17, 2020, 3:37 PM, atnaujinta Mar 18, 2020, 9:13 AM

Antradienį paryčiais Londono olimpinė čempionė penkiakovininkė 36-erių L.Asadauskaitė ir jos vyras bei treneris 45-erių Andrejus Zadneprovskis pravėrė namų Vilniuje duris, nors tai turėjo padaryti tik po beveik dviejų savaičių.

Į prie Maskvos Novogorske įsikūrusį Rusijos olimpinį kaimelį penkiakovininkų šeimyna su fechtavimo treneriu Jevgenijumi Kliosovu pasirengimui Tokijo žaidynėms atvyko prieš savaitę, tačiau dėl Rusijoje paskelbtų koronaviruso pandemijos sankcijų turėjo viską mesti ir staigiai sugrįžti namo.

„Su mumis treniravosi Rusijos, Baltarusijos šiuolaikinės penkiakovės atstovai. Viską, kas vyksta Lietuvoje, mes žinojome, o Rusijoje pavojaus skambučiai pradėjo skambėti sekmadienio vakarą, kai iki tol ramiai į viską reagavusi rusų valdžia prakalbo apie sienų uždarymą.

Kvailas jausmas, kai treniruojiesi, pasižiūri į žinias mobiliame telefone, lyg ir nieko, praplauki, prabėgi, vėl pasižiūri ir naujienos būna jau dvigubai baisesnės.

Kaip supratome, rusų valdžia planavo panikos nekelti ir viską raminti iki balandžio 22 dienos, kai šioje šalyje vyks referendumas dėl Konstitucijos pakeitimo, kuri leistų prezidentui Valdimirui Putinui dar 8 metams likti valdžioje, tačiau virusas pradėjo plisti žaibišku greičiu ir ignoruoti jo nebuvo įmanoma“, – tikino tituluočiausia Lietuvos penkiakovininkė, kišenėje turinti kelialapį į 2020 metų Tokijo olimpiadą.

Dar pirmadienio ryte Novogorske sportavusi L.Asadauskaitė susisiekė su Lietuva ir kelionių agentūros paprašė nupirkti bilietus į Vilnių, nes baiminosi, kad delsimas lygus „įkalinimui“ olimpiniame kaimelyje.

„Baltarusijos sportininkai visiškai buvo ramūs, aiškino, kad valdžia dar nieko labai blogo koronaviruso protrūkyje nemato ir jie liko treniruotis dar savaitei.

Tačiau jau mums išvykus sužinojome, kad Rusijos sportininkams pasakyta, kad Novogorske dėl viruso protrūkio Rusijoje olimpiniame kaimelyje turės būti niekur neeidami mažiausiai iki balandžio 1 dienos, o iš esmės rusai ten turės treniruotis iki gegužės 1-osios.

Gerai, kad mes suskubome, nes būtų nekas“, – pasakojo antradienį trečią valandą ryto tik namus pasiekusi geriausia 2019 metų sportininkė.

L.Asadauskaitė tikino, kad skrydis iš Maskvos į Vilnių trūko vos valandą ir 15 minučių, tačiau sostinės oro uoste teko laukti, kol bus bagažą ir žmones patikrins Nacionalinio visuomenės sveikatos centro bei kariuomenės pareigūnai.

„Valandą prasėdėjome lėktuve, po to tikrino visiems atvykusiems temperatūras, matėme, kad kelis nuvedė į šoną, buvo ir greitosios pagalbos mašiną.

Bet atskrido ne tik mūsų lėktuvas iš Maskvos, keliautojų buvo daug oro uoste. Bendrai kelionė užtrūko apie penkias valandas. Nuovargis yra, tačiau geriau būti tokioje situacijoje, nei tų Lietuvos žmonių vietoje, kurie bando per Vokietiją ir Lenkija mašinomis pasiekti gimtinę“, – aiškino moteris.

Namo sugrįžusi L.Asadauskaitė ir A.Zadneprovskis dabar privalo būti karantine dvi savaites. Dukra Adriana ir toliau liks su močiute, kol sportinė šeimyna neįsitikins, jog nėra grėsmės susirgti koronavirusu patiems ir neužkrės kitų žmonių.

„Jau lyg ir laikas galvoti apie olimpiadą, tačiau tas koronavirusas anuliuoja visas treniruočių pastangas. Maskvoje po savaitės intensyvių treniruočių jau buvau pajutusi, kad žengiu žingsnį į priekį.

O dabar dėl karantino bus du žingsniai atgal, po to, jei viskas gerai, sunkiai treniruosiuosi ir žengsiu tą žingsnį į priekį – taip išeis, kad iš esmės trypčiosiu vietoje“, – kalbėjo ketvirtai olimpiadai besirengianti L.Asadauskaitė.

– Manote, kad Tokijo olimpiada įvyks?, lrytas.lt paklausė dukart pasaulio ir net aštuoniskart Europos čempionės L.Asadauskaitės.

– Ta panika dėl koronaviruso didėjo palaipsniui iš Kinijos, tačiau dabar Europoje tik prasideda šios ligos protrūkis. Mano manymu, kaip dabar matau visą šią situaciją, Tokijo žaidynės turi daugiau galimybių neįvykti arba bus atidėtos jei ne metams, tai tikrai keliems mėnesiams.

Patys japonai jau nenori problemų: pas save gal jie ir suvaldę koronavirusą, tačiau į jų šalį suplūs šimtai tūkstančių žmonių, kurie gali labai paaštrinti pandemiją.

Dabar visas sportas tapo izoliuotas nuo visuomenės gyvenimo, tad suprantama, jog pirmumo klausimai yra žmogaus gyvybė, o ne sporto rezultatas.

– Kodėl pasirinkote treniruotėms Rusijos Novogorsko olimpinį kaimelį?

– Planavome treniruotis Paryžiuje, tačiau jau prieš geras porą savaičių mums nenorėjo skirti jokių laikų baseinuose, bėgimo takeliuose. Ir kaip paaiškėjo, prancūzai lyg ir nujautė, kad bus uždarytas jų sporto centras.

Lietuvoje sunku buvo treniruotis apskritai, kaip jau paaiškėjo, net ir Fabijoniškių baseine vanduo nuleistas. Nors, kaip juokiuosi, kur jau kur, o baseine tikrai niekaip neužsikrėsi koronavirusu – chloras, jis toks efektingas dezinfekantas, kad tik sėdėk baseine ir negalvok apie ligą (juokiasi).

Tik Rusija tuomet buvo pasirengusi priimti sportininkus, juolab, sąlygos treniruotėms Novogorske išties labai puikios.

– Dabar dvi savaites turėsite būti saviizoliacijoje, karantine. Treniruositės kažkaip?

– Dar Rusijoje pirmadienį besitreniruojant gaudžiau save galvojant, kad dabar plaukiu paskutinį kartą per ateinančias kelias savaite, kad reikia daugiau pašaudyti, nes dvi savaites tikrai nešaudysiu.

Dabar man lieka nedidelis treniruočių pasirinkimas, iš kurio galima tik nelinksmai pasijuokti – tu ir sportinis kilimėlis. Jis pakeis ir jojimą, ir bėgimą, ir fechtavimą bei plaukimą. Tai dabar mano realybė.

– Kokius planus sujaukė koronaviruso pandemija?

– Viena gerai, kad aš, Justinas Kinderis ir Gintarė Venčkauskaitė-Juškienė turi kelialapius į Tokijo žaidynes. Šiemet jau įvyko vienas pasaulio šiuolaikinės penkiakovės taurės etapas Egipte, kiti turėjo vykti Budapešte ir t.t..

Tačiau varžybos atidėtos iki gegužės, nors planavau pasirodyti paskutiniame taurės etape. Jei man ir kolegoms penkiakovininkams, kurie jau ramūs dėl kelialapio, reikia kol kas labiau galvoti apie pasirengimą ir treniruotes, tai Ievai Serapinaitei ir Dovydui Vaivadai tas virusas gali tiesiogine prasme pakenkti – jie svajoja apie galimybę laimėti kvietimus į olimpiadą ir tie atidėti etapai mažina galimybes.

Bet kaip bus – nežinia. Kalbama, kad, galbūt, atranka per taurės varžybas vyks pagreitintu variantu – du etapai iš eilės viename mieste, kiti du – kitame.

O gal bus dalinamos vietos į žaidynes pagal praėjusių metų reitingą. Žodžiu, kol kas niekas nieko nežino, dar tik pirmosios dienos, kai Europa viską uždaro, Tarptautinė Federacija dar nieko nežino.

– Ar sporto organizacijų vadovybė, Lietuvos tautinis olimpinis komitetas, švietimo, mokslo ir sporto ministerija kažkuo jums padėjo, žada padėti?

– Niekas neskambino, jokių aiškesnių nurodymų nėra. Kol kas karantinas. Kiek žinome, Kaunas ir Panevėžys planuoja kuo galėdami pagelbėti sportininkams, turi strategiją.

Tuo tarpu Vilnius apie tai nemąsto, todėl penkiakovininkai jau nutarė rašyti kreipimąsi į sostinės vadovybę.

– Jūs staigiai palikote Rusija ir sugrįžote namo. Pagal Antidopingo agentūros taisykles tai gali būti pažeidimas. Nebijote?

– Pastaruoju metu nebuvau tikrinama, tačiau galvoju, kad būtent dabar tikrai niekas nepuls važinėti po šalis, belstis atletams į duris.

Kaip jie laikytųsi savo nuostatų, jei dabar tarp žmonių turi būti dviejų metrų atstumas? Kaip imtų mėginius? Manau, Antidopingo agentūroje tokių įsakymų, kad karantino metu imtų tyrimus, tikrai neskelbs – juk ten dirba puikiai situacijoje susigaudantys žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.