EUROLYGA 2023

Dėl koronaviruso Rusijoje nutrauktas pasaulio šachmatų pretendentų turnyras

Koronavirusas sustabdė vienas paskutinių sporto varžybų pasaulyje, iki šiol vykusių nepaisant mirtino COVID-19 pavojaus.

Šachmatų pretendentų turnyras Jekaterinbuge, kuriame dalyvavo aštuoni didmeistriai, nutrauktas ketvirtadienį, po pirmojo rato.<br>Scanpix nuotr.
Šachmatų pretendentų turnyras Jekaterinbuge, kuriame dalyvavo aštuoni didmeistriai, nutrauktas ketvirtadienį, po pirmojo rato.<br>Scanpix nuotr.
Scanpix nuotr.
Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 26, 2020, 5:55 PM, atnaujinta Mar 26, 2020, 6:02 PM

Šachmatų pretendentų turnyras Jekaterinbuge, kuriame dalyvavo aštuoni didmeistriai, nutrauktas ketvirtadienį, po pirmojo rato.

Sužaidus 7 partijas Janas Nepomniaščyjus (Rusija) ir Maxime‘as Vachier-Legrave‘as (Prancūzija) turėjo po 4,5 taško. Aleksandro Griščuko (Rusija), Fabiano Caruanos (JAV), Anisho Giri (Olandija) ir Wang Hao (Kinija) sąskaitose – po 3,5 taško, Ding Lireno (Kinija) ir Kirilo Aleksejenkos (Rusija) – po 2,5 taško.

Tarptautinė šachmatų federacija (FIDE) kol kas nežino, kada ir kur bus sužaistas antrasis ratas – dar po 7 partijas.

Turnyras, kurio prizų fondas siekė 500 tūkst. eurų, Jekaterinburge turėjo tęstis iki balandžio 3-iosios, o nugalėtojas būtų įgijęs teisę šių metų gruodį dėl pasaulio šachmatų karūnos kovoti su dabartiniu planetos čempionu norvegu Magnusu Carlsenu.

Kai šios varžybos startavo, pasaulyje jau siautė pandemija, bet rengėjai įtikino dalyvius, kad jie bus visiškai saugūs. Dalyvauti atisakė tik Azerbaidžano didmeistris Teimuras Radžabovas – jį paskuinę minutę pakeitė prancūzas M.Vachier-Legrave‘as.

Sprendimą nutraukti turnyrą FIDE paskelbė kovo 26-ąją, kai Rusijos vyriausybė pranešė stabdanti visus tarptautinius skrydžius: dalyviai neapibrėžtą laiką negalėtų išvykti namo.

Kai kurie šachmatininkai tikrai liko patenkinti ankstyvu finišu. Jie neslėpė nenoro žaisti Jekaterinburge – ne dėl paties miesto, o dėl FIDE užsispyrimo rengti varžybas nepaisant visų rekomendacijų ir draudimų.

Bet nė vienas didmeistris nepasielgė taip ryžtingai kaip T.Radžabovas arba Rusijos šachmatininkas Vladimiras Kramnikas – šis buvęs pasaulio čempionas netgi atsisakė komentuoti partijas, nes buvo įsitikinęs, kad žaisti tokioje situacijoje negalima.

Jei ir kiti didmeistriai būtų atsisakę dalyvauti, turnyras Jekaterinburge išvis nebūtų prasidėjęs. Bet jie nusigavo iki Uralo ir paskui prasidėjo vieši pareiškimai, kad žaisti šachmatais epidemijos įkarštyje – neteisinga.

A.Griščukas buvo kategoriškiausias. „Mano būsena siaubinga, visiškai nesinori žaisti. Šita atmosefera... Visas personalas su kaukėmis, net apsaugininkai. Man sunku visa tai stebėti, nenoriu čia būti, žaisti partijas“, – sakė 36-erių rusas, planetos šachmatų reitinge užimantis 4-ąją vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.