EUROLYGA 2023

Sovietų legendos V. Tichonovo muštrą prisimena su siaubu: „Mes dirbome sistemai, kurios nekentėme“

Sovietų Sąjunga – viena iš labiausiai tituluotų ledo ritulio valstybių istorijoje. „Raudonosios mašinos“ pravardę turėjusi nacionalinė šio sporto rinktinė pasižymėdavo aukštu žaidimo intelektu, technika bei greičiu, tačiau pasiektų pergalių kaina daugeliui šios rinktinės žaidėjų buvo milžiniška.

 Sovietų ledo ritulio legendos V. Tichonovo muštrą prisimena su siaubu: „Mes dirbome žmogui ir sistemai, kurios nekentėme“.<br> Twitter nuotr.
 Sovietų ledo ritulio legendos V. Tichonovo muštrą prisimena su siaubu: „Mes dirbome žmogui ir sistemai, kurios nekentėme“.<br> Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Gustas

May 17, 2020, 11:28 AM, atnaujinta May 18, 2020, 9:49 AM

Vyriausiojo šalies rinktinės trenerio poziciją nuo 1973 metų iki pat valstybės žlugimo užimė strategas Viktoras Tichonovas. Jis pasižymėjo itin griežta ranka ir brutaliu požiūriu treniruočių metu.

1986 metais SSRS ledo ritulio rinktinės bei Maskvos CSKA klubo puolėjas Andrejus Chomutovas gavo žinią, kad jo tėvas guli mirties patale. Sužinojęs šią naujieną žaidėjas skubiai kreipėsi į rinktinės trenerį Viktorą Tichonovą, tam, kad jį išleistų atsisveikinti su tėvu. Treneris jam atsakė: „Ne. Mums reikia ruoštis ateinančiam susitikimui." Taip A. Chomutovas daugiau niekada ir nebepamatė savo tėčio.

Alinančios 11 mėnesių trunkančios treniruotės vykdavo 4 kartus per dieną. Tuometinis CSKA komandos ir SSRS rinktinės vartininkas bei šiuo metu Rusijos ledo ritulio federacijos prezidento pareigas užimantis Vladislavas Tretjakas prisimena: „Daugelis iš mūsų vemdavo krauju ir tai buvo normalu. Liūdniausia, kai grįždavau namo, vaikai manęs nebepažindavo, nes per visus metus turėdavome tik tris laisvus savaitgalius, o stovykloje 25 žaidėjams buvo skirtas vos vienas telefonas.“

V.Tichonovas iš savo treniruojamų žaidėjų visada išspausdavo maksimumą, tam, kad jie pasiektų įspūdingų pergalių tarptautinėje arenoje ir įrodytų pasauliui, kad sovietinė sistema turi geriausius ledo ritulininkus planetoje.

Vadovaujant V.Tichonovui, SSRS ledo ritulininkai 8 kartus tapo pasaulio čempionais bei tris kartus pasidabino olimpiniu auksu.

Legendinis rinktinės gynėjas Večeslavas Fetisovas „Sony Pictures Classics“ išleistame dokumentiniame filme „Raudonoji armija“ sako: „Kaip žaidimo specialistą – aš jį gerbiau, tačiau kaip žmogų – ne.

Kartą su vyrais mes galvojome specialiai sužaisti tragiškai čempionate, kad treneris būtų išspirtas iš rinktinės, tačiau tada bijojome ir dėl savo likimo. Mes dirbome žmogui ir sistemai, kurios nekentėme. Ar jis būtų tiek pasiekęs be mūsų? Vargu. Ar mes būtumėme tiek pasiekę be jo? Manau, kad taip.“

V.Tichonovas mirė 2014 m. – po ilgos ir sunkios ligos, eidamas 85-us metus. 

V.Tichonovo vadovaujama SSRS ledo ritulio rinktinė aštuonis kartus iškovojo pasaulio pirmenybių aukso medalius – 1978, 1979, 1981-1983, 1986, 1989 ir 1990 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: atakos Charkive ir naujas Rusijos gynybos ministras