EUROLYGA 2023

Čiuožėjų pora į Prezidentūrą kol kas nesidairo: tikslas – nugriebti vieną iš 24 olimpinių kelialapių

Viena iš pagrindinių dailiojo čiuožimo porų atstovauti Lietuvai 2022-ųjų Pekino žaidynėse amerikietė Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius po daugiau kaip keturių mėnesių pertraukos penktadienį pagaliau kartu žengs ant Kauno arenos ledo.

Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed Vilniaus oro uoste<br> M.Krukausko nuotr.
Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed Vilniaus oro uoste<br> M.Krukausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 5, 2020, 8:36 AM

Po truputį besitraukianti koronaviruso pandemija atverė vartus porai siekti kelialapio į žiemos olimpiadą, o kartu leis svarstyti apie sportininkės galimybę prašyti gauti Lietuvos pilietybę.

„Tai bus svarbus žingsnis Allison, tačiau šiai dienai mes kalbame tik apie sportininkų sugrįžimą ant ledo, pasirengimą kovoms ir programos šlifavimą pasaulio čempionatui.

Nuo rugsėjo prasidės varžybos, o atranka į Pekino žaidynes bus labai konkreti – tik du startai ir viskas: kelialapiai bus išdalinti.

Bus rezultatas, tuomet, galbūt, bus galima mąstyti apie kreipimąsi į Prezidentūrą dėl pilietybės. Bet tas pokalbis turi vykti ne šiandien ir ne rytoj“, – tikino Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė.

25-erių A.Reed ketvirtadienį pirmą kartą po atvykimo į Lietuvą gegužės 22-ąją galės ramiai išeiti pasižvalgyti po Kauną – su specialiu leidimu į mūsų šalį atskridusi amerikietė laikėsi karantino sąlygų, bet jau penktadienį su partneriu raižys pačiūžomis ledą „Baltų ainių“ arenoje.

Šokėjų pora galės ir Lietuvoje kartu švęsti gimtadienius – Allison gimė birželio 8-ąją, o 27-erių Saulius – dviem dienomis vėliau.

„Ši pora per trejus bendradarbiavimo metus pasiekė tikrai aukštų rezultatų – planetos reitinge tarp 120 dailiojo čiuožimo porų Saulius ir Allison žengia 21-oje pozicijoje ir tai labai aukštas pasiekimas galvojant, apie tai, kad olimpiadoje Pekine startuos 24 poros“, – kalbėjo L.Vanagienė.

Viltis dėl sėkmingų mūsų šalies atstovų startų ateityje palaiko ir nuostata, kad šiemet Europos čempionate Austrijos Graco mieste sausį jie užėmė aukštą 11-ąją vietą, o po trumposios programos buvo net aštuntoje pozicijoje.

27-erių metų Lietuvos čiuožėjas S.Ambrulevičius prieš trejus metus atvertė naują karjeros puslapį, išsiskyręs su buvusia partnere iš JAV Taylor Tran ir duris į olimpiadą belstis pradėjęs kartu su kita amerikiete – A.Reed.

Tuo tarpu A.Reed, kurios mama yra japonė, savo sportinę karjerą pradėjo 2009 metais šokdama ant ledo kartu su gruzinu Otaru Džaparidze. 2010 metų žiemos olimpinėse žaidynėse Vankuveryje pora užėmė 22-ąją vietą.

Vėliau ji su Vasilijumi Rogovu atstovavo Izraeliui, bet 2015 metų birželį čiuožėjų keliai išsiskyrė.

S.Ambrulevičius ir A.Reed oficialiose varžybose pradėjo čiuožti 2017-ųjų rugpjūčio mėnesį.

– Kokioms varžyboms rengsis nuo penktadienio čiuožėjų ant ledo pora?, lrytas.lt paklausė L.Vanagienės.

– Jau rugsėjo mėnesį turėtų startuoti „Challenger“ serijos varžybos, o jau spalį-lapkritį atsinaujins „Grand Prix“ serijos dvikovos, kur bus renkami įskaitiniai reitingo taškai.

– Kur ir kada pora galėtų laimėti kelialapius į Pekino olimpiadą?

– Šiuo atveju koronaviruso pandemija labai stipriai visiems viską sujaukė – neįvyko šių metų kovą turėjęs įvykti pasaulio čempionatas.

Todėl kitąmet Švedijoje turėsiančios įvykti planetos pirmenybės bus išprotėjusiai svarbios – ten 19 porų gaus kelialapius į 2022 metų Pekiną.

Jei nepavyktų patekti į šį traukinį, paskutinis šansas būtų dar specialus olimpinis atrankos turnyras, kuriame kvietimus į žiemos žaidynes nugriebtų dar 5 poros. Kaip visada, greičiausiai tos varžybos vyks Vokietijos Obersdorfe.

Ir viskas. Kitų šansų nebus. Tad A.Reed ir S.Ambrulevičiaus porai šis devynių mėnesių laikotarpis bus tiesiog tragiškai svarbus. Žinoma, jei jie svajoja apie olimpiadą. O jie svajoja...

– Per tą laiką porai teks sukurti naujas programas, naujus šokius pasaulio čempionatui ir olimpinei atrankai?

– Ne. Tarptautinė čiuožimo federacija atsižvelgė į koronaviruso pandemiją ir patvirtino, kad sportininkai galės čiuožti ant ledo su jau turima rodyta programa, tad pasaulio pirmenybėse A.Reed ir S.Ambrulevičius pasirodys su Europos čempionate pateiktais šokiais.

Juk iš esmės, viso pasaulio šokėjai ant ledo praleido namie apie 4 mėnesius ir vargu ar pasisektų visiems paruošti kažką naujo.

– Jei sportinių šokių pora laimėtų kelialapį į Pekino žaidynes, tik tuomet mąstytumėte kreiptis į Prezidentūrą dėl galimybės amerikietei suteikti būtina dalyvavimui olimpiadoje pilietybę?

– Tai labai subtilus klausimas, žinant įvykius, kurie buvo prieš 2014-ųjų Sočio žaidynes su Isabellos Tobias pilietybe. Ir po to buvusią visų reakciją, kai buvo netikėtai paskelbta apie poros iširimą.

Blogiausia, kad ne Lietuvos pasą gavusi I.Tobias buvo kalta, kad traumos privertė iš sporto trauktis Deividą Stagniūną ir pora baigė pasirodymus.

Bet kalta, visų nuomone, kažkodėl vis tiek liko Izabella. Sakysime taip, kad mes dabar galvojame labiau apie rezultatus, šalies garsinimą, siekius parodyti, kad tai pajėgi ir konkurencinga čiuožėjų ant ledo pora. O kas toliau? Iki olimpiados dar lieka dveji metai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.