EUROLYGA 2023

Kauno mariose bus auginama nauja vandens formulių pilotų karta

Kauno marių vandenį jau netrukus skros jaunieji motorlaivių entuziastai. Senojoje prieplaukoje įsikurs pirmoji Lietuvoje motorlaivių akademija. Vaikus į pergales ves Europos vandens formulių čempionas kaunietis Edgaras Riabko.

Šiuo metu senojoje Kauno marių prieplaukoje vyksta intensyvūs darbai. Baigiami statyti motorlaivių akademijai būtini laikini statiniai.<br>Projekto vizualizacija.
Šiuo metu senojoje Kauno marių prieplaukoje vyksta intensyvūs darbai. Baigiami statyti motorlaivių akademijai būtini laikini statiniai.<br>Projekto vizualizacija.
E.Riabko siekia užauginti greitų pilotų kartą, su kuriais galėtų varžytis ir jis.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
E.Riabko siekia užauginti greitų pilotų kartą, su kuriais galėtų varžytis ir jis.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
S.Grudis svajoja apie dalyvavimą Pasaulio čempionate.
S.Grudis svajoja apie dalyvavimą Pasaulio čempionate.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 4, 2020, 2:24 PM, atnaujinta Jul 4, 2020, 2:30 PM

Vidaus vandens kelių direkcija, bendradarbiaudama su Lietuvos motorlaivių federacija, kuriai vadovauja pernai prezidentu išrinktas vienintelis Lietuvos F2 vandens formulių lenktynininkas ir šios klasės dukart Europos vandens formulių čempionas E.Riabko, į kūrė motorlaivių akademiją. Joje vaikai ir jaunimas nuo 6 iki 18 metų galės išmokti šio sporto pagrindų ir siekti aukštumų.

Šiuo metu senojoje Kauno marių prieplaukoje vyksta intensyvūs darbai. Baigiami statyti motorlaivių akademijai būtini laikini statiniai, kuriuose bus laikomi laivai.

Liepą atvežus laivus prasidės treniruotės. Sportinę dvasią parodysiantys jaunieji pilotai vasaros pabaigoje turės progos jėgas išbandyti Pasaulio motorlaivių čempionate, kuris vyks Portugalijoje.

Įsigijo šešis motorlaivius

Jaunimui savo patirtį pasirengęs perduoti 36 metų E.Riabko tikino, jog po Lietuvoje vykstančių varžybų neretai sulaukia vaikų klausimų, kur būtų galima išmėginti šį sportą, eiti Europos čempiono pėdomis.

„Daugybę kartų vaikai ir paaugliai manęs yra klausę, kur jie galėtų sportuoti. Iki šiol tokios galimybės nebuvo, nes reikia ne tik laivo, variklio, vietos, kur juos laikyti, bet ir apie 10 tūkst. eurų. Norintiems pradėti sportuoti negalėjome pasiūlyti net pabandyti valdyti motorlaivį. Netrukus tokia galimybė atsiras“, – tvirtino Lietuvos motorlaivių federacijos prezidentas.

Jo teigimu, įsigyti šeši skirtingo pajėgumo motorlaiviai. Juos valdyti mokysis jaunimas, pagal amžių suskirstytas į šešias grupes. Akademijos nariais galės tapti ir berniukai, ir mergaitės.

Čempionas augins sau varžovus

Jaunieji sportininkai susipažins ir išmoks valdyti „Formula Future“ klasės motorlaivius. Kitais metais akademija planuoja įsigyti galingesnių klasių motorlaivius. Geriausi Lietuvos talentai turės galimybę tobulėti ir kilti sporto karjeros laiptais.

Čempionas tikisi didelio vaikų susidomėjimo motorlaivių sportu Kauno mariose. Jo teigimu, šis vandens telkinys – puiki vieta varžyboms ir treniruotėms rengti.

„Tai kol kas vienintelė galimybė mūsų šalyje ne tik žinoti vandens kelių taisykles ir saugumo reikalavimus, bet ir išbandyti motorlaivius, jais manevruoti, o svarbiausia – dalyvauti varžybose ir rengtis Europos ir pasaulio čempionatams, kurie kasmet rengiami įvairiuose kraštuose“, – kalbėjo E.Riabko ir tikino, jog ateityje planuojama motorlaivių akademijos padalinius įkurti Zarasuose bei Kupiškyje, kurie taip pat turi tinkamus vandens telkinius.

Sportininkas siekia užauginti greitų jaunųjų pilotų kartą, su kuriais galėtų varžytis ir jis. Kol kas Lietuvoje E.Riabko neturi su kuo konkuruoti.

Svajoja apie čempionatą

12 stipriausių Lietuvos motorlaivių pilotų paskutinį rugpjūčio savaitgalį turėtų vykti į Portugaliją, kur vyks pasaulio čempionatas. Tai paaiškės po Lietuvoje vyksiančių varžybų.

Vienas pretendentų – 14 metų E.Riabko sūnėnas Naglis Riabko, kuris šiuo sportu susidomėjo įkvėptas dėdės pergalių. Pernai jis buvo vienintelis Lietuvos atstovas pasaulio čempionate, kuris vyko Sankt Peterburge, Rusijoje. Vaikinas nekantriai laukia, kada pradės veikti Motorlaivių akademija ir prasidės intensyvios treniruotės.

12 metų kaunietis Simonas Grudis taip pat rengiasi tapti motorlaivio pilotu. Moksleivis žino, kad šis sportas jam patiks.

„Mėgstu individualias sporto šakas. Man patinka vanduo, greitis, azartas, adrenalinas. Noriu išmokti valdyti motorlaivį, atlikti sudėtingus manevrus, pajusti varžybų ir pergalių skonį, įgauti patirties“, – tikino treniruočių Kauno mariose taip pat labai laukiantis ir apie pasirodymą Pasaulio čempionate Portugalijoje svajojantis Simonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.