EUROLYGA 2023

Dopingo skandaluose paskendusiai Rusijai – negailestinga žinutė dėl Tokijo olimpiados

Buvęs Maskvos antidopingo laboratorijos vadovas Grigorijus Rodčenkovas griežtai pasisakė apie galimą Rusijos sportininkų dalyvavimą Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Siūlome neliesti Rusijoms sportininkams olimpiadoje varžytis net ir po neutralia vėliava.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Siūlome neliesti Rusijoms sportininkams olimpiadoje varžytis net ir po neutralia vėliava.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2020, 11:44 AM

Bendraudamas su BBC žurnalistu jis teigė, kad Rusija visiškai nepasimokė po jai skirtų sankcijų, o rusai neturėtų dalyvauti žaidynėse net ir po neutralia vėliava.

„Turėtų būti visiškas draudimas be jokių išlygų ar pasiteisinimų. Tie patys žmonės, kurie per 2014 metų Sočio žiemos olimpiadą keitė dopingo mėginius, ir toliau sėkmingai klastoja dokumentus.

Klastojimo mastas augo kasdien, o tai parodo, kad Rusija visiškai nieko nepasimokė“, – teigė valstybinę Rusijos dopingo vartojimo programą atskleidęs 61-erių G.Rodčenkovas.

Rusija su tarptautine dopingo agentūra (WADA) bylinėjasi teisme

2019 metų gruodžio mėnesį WADA dėl sufalsifikuotų Rusijos atletų dopingo tyrimų rezultatų uždraudė Rusijai ketverius metus dalyvauti dideliuose sporto renginiuose, įskaitant 2021-ųjų olimpiadą Tokijuje ir 2022-ųjų pasaulio futbolo čempionatą Katare.

WADA apkaltino Maskvą suklastojus laboratorijos dopingo duomenis, perduotus tyrėjams.

Rusijos dopingo skandalas kilo 2015 metais demaskavus ilgalaikę, institucinę dopingo schemą, kurioje dalyvavo Rusijos aukšto rango pareigūnai bei slaptieji agentai ir pagal kurią buvo slapta nešiojami buteliukai su šlapimo mėginiais.

Pagal sankcijas rusų sportininkai galėtų varžytis Tokijo olimpiadoje tik tuo atveju, jei galėtų įrodyti, kad nedalyvavo dopingo schemoje. Jie dalyvautų joje tik po neutralia vėliava.

Rusija su tokiu sprendimu nesutiko ir byla persikėlė į Sporto arbitražo (CAS) teismą.

Lengvaatlečiai gali likti be nieko

Kiek sudėtingesnė situacija ir lengvojoje atletikoje.

Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) rusus nubaudė kovo mėnesį dėl sukčiavimo Danilo Lysenkos dopingo byloje.

Buvo pateikti kaltinimai septyniems aukšto rango pareigūnams dėl dokumentų klastojimo ir D.Lysenkos teigiamų testų nuslėpimo. Rusijai taip pat buvo skirta 10 milijonų JAV dolerių bauda, o bent pusę jos reikėjo sumokėti iki liepos 1 dienos, norint išsaugoti, kad bent 10 rusų sportininkų galėtų startuoti tarptautinėse lengvosios atletikos varžybose po neutralia vėliava.

Tačiau Rusija motyvuodama prasta ekonomine situacija dėl COVID-19 pandemijos prašėsi atidėti baudos mokėjimą. Surinkti 5 milijonus JAV dolerių nepavyko ir po žinomų Rusijos sportininkų kreipimosi į šalies prezidentą Vladimirą Putiną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.