EUROLYGA 2023

Pabėgo lyg sovietmečiu – kaip Rusijos žvaigždė „išdūrė“ jo į NHL neišleidusį klubą Keletą dienų slėpėsi Suomijoje

Šiuo metu NHL rungtyniaujantis Jevgenijus Malkinas yra viena didžiausių Rusijos ledo ritulio žvaigždžių už Atlanto. Ledo rutulininkas JAV žaidžia ir gyvena jau daugiau negu 10 metų – nuo 2006-ųjų. Jis visus 14 sezonų atstovauja tik „Pittsburgh Penguins“ klubui ir triskart su komandos draugais iškovojo Stenlio taurę.

2006 metais sportininkas su savo daiktais dingo iš oro uosto Suomijoje.<br>Scanpix koliažas.
2006 metais sportininkas su savo daiktais dingo iš oro uosto Suomijoje.<br>Scanpix koliažas.
Su Rusijos rinktine J.Malkinas dukart tapo pasaulio čempionu.<br>Scanpix nuotr. 
Su Rusijos rinktine J.Malkinas dukart tapo pasaulio čempionu.<br>Scanpix nuotr. 
NHL naujokų biržoje ledo ritulininką pasirinko „Pittsburgh Penguins“ klubas.<br>Scanpix nuotr.
NHL naujokų biržoje ledo ritulininką pasirinko „Pittsburgh Penguins“ klubas.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 22, 2020, 6:08 PM

Visgi 34-erių metų, 191 cm ūgio centro puolėjo kelionė į stipriausią pasaulio ledo ritulio lygą prasidėjo ne tokiu rožėmis klotu keliu. 2006 metais jis slapta pabėgo iš Rusijos, o pats sportininko pasitraukimas į Vakarus prilygsta filmo scenarijui.

„Lauk ir tikėk“, – tokius žodžius Suomijoje esančiame viešbutyje, besislėpdamas nuo jo ieškančių rusų, išgirdo tuo metu tik 20-etis ledo ritulininkas.

Daugelio pastebėtas talentas

Būdamas 17-os J.Malkinas buvo vienas talentingiausiu savo amžiaus ledo ritulininku pasaulyje. 2003 metais savo profesionalo karjerą „Geno“ pravardę turinti puolėjas pradėjo gimtojo miesto komandoje – Magnitogorsko „Metallurg“.

Čia jis tapo vienu komandos lyderiu, o po metų vykusiame pasaulio jaunimo ledo ritulio čempionate žaidėjas pasidabino aukso medaliu bei buvo pripažintas geriausiu turnyro puolėju.

Jau pirmaisiais savo profesionalo karjeros metais J.Malkinas žinojo, kad didžiausias jo gyvenimo tikslas – žaisti NHL.

„Kai pasirašiau sutartį su „Metallurg“, tai prilygo svajonės išsipildymui, tada supratau, kad naujas mano karjeros tikslas – rungtyniauti NHL“, – prisiminimais dalinosi sportininkas.

Ledo ritulininkas tapo pastebėtu daugelio už Atlanto esančių klubu. Jam buvo prognozuojamas šaukimas pirmajame dvejetuke. Kartu su savo tautiečiu Aleksandru Ovečkinu jie buvo laikomi neabejotinais 2004 NHL naujokų biržos perlais.

Pirmuoju šaukimu „Washington Capitals“ pašaukė A.Ovečkiną, o antrasis šaukimas atiteko „Pittsburgh Penguins“, kurie pasirinko J.Malkiną. Šį epizodą puikiai prisimena pats ledo ritulininkas.

„Labai jaudinausi. Pamenu bijojau, kad prieš mane bus pašaukti dar 10 žaidėjų, o mano pavardė nuskambės tik ceremonijos pabaigoje, tačiau „Penguins“ pasirinko mane ir kai išgirdau savo pavardę supratau, kad mano svajonė išsipildė“, – prisiminimais dalinosi būsimasis triskart NHL čempionas.

Nenorėjo išleisti

Po sėkmingos naujokų biržos J.Malkinas grįžo į Magnitogorską sutvarkyti visų išvykimui ir atsisveikinimui su „Metallurg“ ekipa reikiamų dokumentų. Tačiau dėl NHL lygoje vykusio lokauto sportininkas debiutuoti galėjo tik 2005-06 m. NHL sezone.

Rusijos klubas po lokauto pasiūlė „Metallurg“ klube pasilikti dar vienam sezonui, po kurio ledo ritulininkas be jokių apribojimų galės išvykti į stipriausią pasaulio ledo ritulio lygą.

Tuo metu Rusijos ledo ritulio federacija garsėjo nesutarimais su NHL dėl žaidėjų perėjimo iš Rusijos Superlygos, todėl šis susitarimas buvo tarsi žodinis pasižadėjimas, kad po sužaisto sezono komanda nesivels į konfliktus su NHL dėl šio ledo ritulininko.

J.Malkinas nusprendė sutikti su šiuo pasiūlymu ir savo gimtinėje liko dar vienam sezonui, tuo tarpu geras jo bičiulis A.Ovečkinas jau debiutavo už Atlanto. Magnitogorsko klube likęs rusas buvo nesulaikomas – įmušė 21 įvartį bei surinko 47 taškus per 46 sužaistas rungtynes ir triuškinančiai laimėjo reguliarųjį Rusijos Superlygos sezoną.

2006 metų vasarą jis jau ruošėsi kelti sparnus į Pitsburgą, tačiau „Metallurg“ klubas turėjo kitų planų. Rusijos komanda rodė aiškų nenorą išleisti savo sportininką už Atlanto. Tų pačių metų rugpjūčio 6 dieną J.Malkinas buvo pakviestas susitikti bei „aptarti“ ateities reikalus dėl išvykimo su Magnitogorsko ekipos vadovybe.

Komandos vadovai bandė įtikinti ledo ritulininką, kad jis turėtų likti Rusijos ekipoje ir pasirašyti sutartį dar vieneriems metams, tačiau sportininkas tam prieštaravo ir išvyko į namus.

Tačiau net ir tada „Metallurg“ valdžia neatlyžo – vadovybė nuvyko į ledo ritulininko namus ir ten iš naujo bandė įtikinti puolėją likti Rusijoje. Jie prieš J.Malkiną naudojo psichologinį spaudimą teikdami, kad išvykdamas jis išduos savo tėvynę, šeimą bei gimtąjį miestą.

Taip pat buvo užsiminta, kad jei sportininkas išvyks į NHL, jis nebus kviečiamas į Rusijos ledo ritulio rinktinę ir federacija pakels tokį skandalą, po kurio joks klubas į jį (J.Malkiną) rimtai nebežiūrės.

Daugiau nei keturias valandas trukę „įtikinėjimai“ baigėsi Magnitogorsko klubo naudai – psichologiškai sugniuždyta jaunoji ledo ritulio žvaigždė pasirašė naują vienerių metų sutartį. Negana to, klubo vadovai iki sezono pradžios „pasiskolino“ sportininko pasą, kad šis nesugalvotų likus mėnesiui iki sezono pradžios „išduoti savo tėvynės“.

20-etis sportininkas visą naktį praleido verkdamas lovoje ir iš jo namų išvykstantiems klubo vadovams pasakė: „Jūs nužudėte mano svajonę“.

Filmui prilygstantis pabėgimas

Pats J.Malkinas su tuo lengvai susitaikyti negalėjo.

„Kai pasirašiau naująją sutartį, buvau sugniuždytas ir nusivylęs savimi. Todėl nusprendžiau, kad reikia kažką daryti. Aš paskambinau savo agentui JAV J.P. Barry'ui, papasakojau, kas įvyko ir pasakiau, kad jie turi man padėti pabėgti iš Rusijos“, – 2006 metais „Tribune-Review“ teigė ledo ritulininkas.

Sportininko agentas sukurpė filmo scenarijui prilygstantį pabėgimą.

Prieš naujojo sezono pradžią „Metallurg“ klubas vyko į draugišką turnyrą Helsinkyje (Suomija). Tam, kad praeitų apsaugos kontrolę, J.Malkinui buvo gražintas prieš tai iš jo paimtas pasas. Visai netrukus, sportininkas su savo daiktais dingo iš oro uosto.

Niekas nežinojo, kur vienas perspektyviausių Rusijos žaidėjų – nei jo komandos draugai, nei šeima. Nieko nepranešęs ledo ritulininkas pasišalino iš oro uosto ir įsėdo į automobilį, kuriame jo jau laukė J.P.Barry ir Olga McQueen. Visi trys jie pasislėpė Helsinkio mieste esančiame viešbutyje ir praleido jame keletą dienų su netikras pavardes nurodančiais dokumentais. Tuo pat metu JAV ambasada Suomijoje J.Malkinui ruošė vizą.

„Oro uoste buvo vienintelė galimybė, nes tik ten Jevgenijus gaudavo savo pasą. Mums padėjo keli suomiai, kurių pavardžių aš įvardinti nenorėčiau. Suradome jam gerą vietą pasislėpti ir kelias dienas laukėme vizos“, – prisiminimais dalinosi J.P.Barry.

Netrukus jie išskrido į JAV, kuriose jau buvo pradėti pokalbiai su „Metallurg“ ekipa dėl ledo ritulininko ateities NHL.

„Norėčiau, kad būtumėme apsiėję be viso šito. Tai buvo labai sudėtingas sprendimas, juolab, kad buvau perspėtas, jog išvykimo atveju kils didžiulis skandalas, taip ir įvyko. Tačiau, aš čia ir tai yra geriausia vieta man šiuo metu“, – praėjus keletai mėnesių po atvykimo „Tribune-Review“ pasakojo J.Malinas.

Užkastas karo kirvis

Skandalą užglaistyti pavyko Rusijos ledo ritulio federacijai, kuri derybų metu labiau palaikė „Penguins“ pusę, todėl Magnitogorsko ekipa sutiko su išpirkos sąlygomis ir leido sportininkui debiutuoti NHL.

Priešingai, nei buvo grasinama, J.Malkinas kiekvieną rinktinės stovyklą sulaukia kvietimo prisijungti prie Rusijos nacionalinės ledo ritulio rinktinės. Pykčio prieš savo šalį nelaikantis sportininkas, jei būna pasibaigęs NHL sezonas, neatsisako galimybės padėti savo gimtajai valstybei kautis tarptautiniuose turnyruose.

Sportininkas užkasė karo kirvį ir su „Metallurg“ klubu. Dėl 2012–13 metų sezone vykusio NHL lokauto, jis sutiko sugrįžti ir prisijungti prie savo gimtosios komandos KHL čempionate.

2019 ledo ritulininkas tapo JAV piliečiu ir šiuo metu turi dvigubą pilietybę.

„Net minties nebuvo atsisakyti Rusijos pilietybės ir nežaisti Rusijos rinktinėje. Juk aš kiekvieną vasarą grįžtu į tėvynę. Rusija suformavo mane ir kaip asmenybę, ir kaip ledo ritulininką“,– prieš metus teigė J.Malkinas.

Per savo karjerą „Penguins“ ekipoje rusas yra sužaidęs 907 rungtynes, per kurias yra surinkęs 1076 taškus – jis įmušė 416 įvarčių bei atliko 660 rezultatyvių perdavimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.