EUROLYGA 2023

„Tour de France“ debiutantas paneigė dviračių sporto dėsnius: laimėjo be pagalbos

„Šiais metais „Tour de France“ lenktynes pirmą kartą laimės Slovėnijos dviratininkas“. Taip prieš kelias savaites prognozavo nemažai dviračių sporto specialistų. Prognozės ir pasitvirtino, ir nepasitvirtino. Lenktynių nugalėtoju išties tapo slovėnas. Tačiau sekmadienį Eliziejaus laukuose didžiausius sveikinimus priėmė ne pagrindinis favoritas Primožas Rogličius iš „Jumbo-Visma“, bet jo tautietis Tadejus Pogačaras iš „Team Emirates“.

Pirmą kartą „Tour de France“ dalyvavusio T.Pogačaro pergalė paneigė nerašytą taisyklę, kad neįmanoma laimėti didžiųjų daugiadienių lenktynių neturint stiprios komandos.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
Pirmą kartą „Tour de France“ dalyvavusio T.Pogačaro pergalė paneigė nerašytą taisyklę, kad neįmanoma laimėti didžiųjų daugiadienių lenktynių neturint stiprios komandos.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
Pirmą kartą „Tour de France“ dalyvavusio T.Pogačaro pergalė paneigė nerašytą taisyklę, kad neįmanoma laimėti didžiųjų daugiadienių lenktynių neturint stiprios komandos.
Pirmą kartą „Tour de France“ dalyvavusio T.Pogačaro pergalė paneigė nerašytą taisyklę, kad neįmanoma laimėti didžiųjų daugiadienių lenktynių neturint stiprios komandos.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 21, 2020, 6:33 PM

Išsivežė tris prizus

Ant garbės pakylos aukščiausio laiptelio išdidžiai išskleidęs Slovėnijos vėliavą T.Pogačaras pagrindinį „Tour de France“ prizą atsiėmė gimtadienio išvakarėse. Pirmadienį, rugsėjo 21-ąją, naujajam „Tour de France“ čempionui sukako 22-eji.

Per ilgą svarbiausių pasaulio dviračių lenktynių istoriją būdamas jaunesnis čempionu tapo vos vienas dviratininkas. Labai senais laikais – 1904-aisiais – prancūzas Henri Cornet antrąsias „Tour de France“ lenktynes laimėjo būdamas 19 metų ir 352 dienų.

Tačiau nuo tada dviračių sportas labai pasikeitė ir šiais laikais didžiųjų daugiadienių lenktynių čempionais dažniausiai tampa tie, kuriems jau apie 30 metų.

T.Pogačaras savo pavardę į istoriją įrašė dėl dar vienos priežasties. Jis tapo pirmuoju dviratininku, nugalėjusiu ne tik bendrojoje, bet ir geriausio jauno dviratininko bei kalnų karaliaus įskaitose.

Iki tol trejus prizinius marškinėlius namo buvo išsivežęs tik 1969 metų čempionas belgas Eddy Merckxas. Jis prieš 51 metus prie pergalės bendrojoje įskaitoje pridėjo pirmąsias vietas geriausio sprinterio ir visapusiškiausio dviratininko įskaitose. Tiesa, E.Merckxo pasiekimą derėtų vadinti svaresniu, nes tais laikais prizinių marškinėlių tiek ir tebuvo – treji.

„Atrodo, lyg sapnuočiau. Tai neįtikėtina, – po skambiausios karjeros pergalės tuo, ką padarė, negalėjo patikėti T.Pogačaras. – Tiesiog norėjau važiuoti „Tour de France“ ir neįsivaizdavau, kaip man seksis“.

Antrąją vietą galutinėje įskaitoje užėmė praėjusių metų „Vuelta a España“ nugalėtojas P.Rogličius, trečiąją – australas Richie Porte‘as iš „Trek-Segafredo“.

Į elitą – žaibo greičiu

Dviračių sporto visuomenė apie T.Pogačarą garsiai kalbėti pradėjo tik praėjusiais metais. Iki tol T.Pogačaras atstovavo UCI Europos turui priklausančiai „Ljubljana“ pusiau profesionalų komandai, kurios tikslas – paruošti profesionalų karjerai jaunus slovėnų dviratininkus.

Pasaulio turo komandų vadovai jau tada negalėjo nepastebėti Europos turo lenktynėse pergales skynusio „Ljubljana“ lyderio. Kelių pasiūlymų sulaukęs T.Pogačaras pasirinko „Team Emirates“ – ne pačią stipriausią, bet ryškių žvaigždžių neturėjusią ir į elitą tik žengiančiam dviratininkui plačias galimybes atvėrusią komandą.

T.Pogačarui nereikėjo daug laiko, kad pasinaudotų jam suteiktomis galimybėmis. 2019 metų gegužę naujokas laimėjo „Tour of California“ daugiadienes lenktynes ir tapo jauniausiu UCI Pasaulio turo lenktynių nugalėtoju. Tų pačių metų rudenį jis jau debiutavo vienose iš didžiųjų daugiadienių lenktynių – pirmą kartą startavo „Vuelta a España“.

„Team Emirates“ vadovai buvo numatę, kad Ispanijos keliuose T.Pogačaras talkins komandos lyderiui italui Fabio Aru. Tačiau labai greitai viskas apsivertė aukštyn kojomis.

Jaunasis slovėnas nuo pirmųjų etapų važiavo geriau nei patyręs komandos draugas, o prieš 13-ąjį etapą F.Aru visai atsisakė tęsti lenktynes. Komanda T.Pogačarui suteikė visišką veiksmų laisvę, kuria naujasis „Team Emirates“ lyderis nedelsdamas pasinaudojo. Pernai jis laimėjo tris „Vuelta“ etapus ir galutinėje įskaitoje užėmė trečiąją vietą.

F.Aru važiavo ir šių metų „Tour de France“. Bet jau ne kaip lyderis, o kaip lyderio numerį gavusio T.Pogačaro pagalbininkas. Tiesa, italas beveik niekuo nepadėjo ir nulipo nuo dviračio Didžiosios kilpos devintajame etape.

Sulaužė nerašytą taisyklę

Pirmą kartą „Tour de France“ dalyvavusio T.Pogačaro pergalė paneigė nerašytą taisyklę, kad neįmanoma laimėti didžiųjų daugiadienių lenktynių neturint stiprios komandos.

Aukštuose kalnuose šalia pagrindinio favorito P.Rogličiaus neretai likdavo trys ar keturi „Jumbo-Visma“ dviratininkai, kitų komandų lyderiai taip pat turėdavo vieną talkininką, o T.Pogačaro komandos draugai tuo metu jau būdavo atsilikę.

Jaunajam slovėnui pagalbos nereikėjo. Jis atakuodavo dažniau nei bet kuris kitas favoritas. Galbūt net atakavo tiek kartų, kiek visi jo varžovai kartu sudėjus.

Agresyvi taktika pasiteisino. Pirmą lenktynių savaitę, septintajame etape, T.Pogačaras pučiant stipriam vėjui prarado beveik pusantros minutės lygumų etape, bet kalnuose susigrąžindavo keliolika ar kelias dešimtis sekundžių ir po 13-ojo etapo bendrojoje įskaitoje pakilo į antrąją vietą. Nepavytas liko tik devintajame etape lyderio marškinėlius apsivilkęs P.Rogličius.

Prieš 20-ąjį etapą, šeštadienį vykusias atskiro starto lenktynes, kurių pabaigoje dviratininkams reikėjo važiuoti į Gražių mergelių plokščiakalnį (prancūziškai – La Planche des Belles Filles; tiesa, pagal pavadinimo etimologiją šį vietovardį reikėtų versti Gražių bukų plokščiakalniu), T.Pogačaras nuo lyderio P.Rogličiaus atsiliko 57 sekundes. Dviratininkams kirtus lemiamo etapo finišo liniją slovėnai apsikeitė vietomis, o „Team Emirates“ lyderis varžovą lenkė 59 sekundėmis.

T.Pogačaras nustebino net savo pirmąjį trenerį Mihą Konciliją, kuris lemiamo etapo televizijos transliaciją stebėjo namie su draugais.

„Man trūksta žodžių, – M.Koncilija prisipažino SIOL interneto svetainei. – Po pirmųjų kilometrų sakiau, kad Tadejus pradėjo per greitai. Draugai mane ramino, kad viskas bus gerai. Trasos viduryje pakartojau, kad Tadejus pradėjo per greitai, bet išgirdau tą patį atsakymą. Maniau, kad Tadejus gali laimėti prieš Primožą iki pusės minutės, ir tikrai negalvojau, kad skirtumas bus toks didelis“.

Favorito ašaros

Šeštadienį po lemiamo etapo visiškai priešingos emocijos draskė kitą slovėną P.Rogličių. „Jumbo-Visma“ lyderis finišavęs ilgai sėdėjo ant asfalto apkabinęs galvą ir bandė suprasti, kas įvyko.

Vasarą, kai dviratininkai dar tik rengėsi Didžiajai kilpai, P.Rogličius buvo vadinamas pagrindiniu favoritu. Tiesa, jo pozicijos susvyravo per „Tour de France“ generaline repeticija laikomas „Criterium du Dauphine“ lenktynes, kurių P.Rogličius nebaigė dėl griūtyje patirtos traumos.

Kelias dienas buvo neaišku, ar P.Rogličius apskritai galės važiuoti „Tour de France“ lenktynėse, o abejonės buvo išsklaidytos tik prieš pat startą.

P.Rogličiui paskelbus, kad jis sės ant dviračio ir yra pasiruošęs nuvažiuoti 3484 kilometrus Prancūzijos keliais, lažybininkai vėl paskelbė jį pagrindiniu favoritu. Slovėnas prognozes pateisino ir vienuolika dienų nuo 9-ojo iki 19-ojo etapo vilkėjo geltonus lyderio marškinėlius.

Bet tada išaušo nelemta diena, kai reikėjo užvažiuoti į Gražių mergelių plokščiakalnį...

„Šiuo metu neturiu aiškių minčių, – P.Rogličius nežinojo, ką galvoti ir ką sakyti. – Esu nusivylęs. Verksiu ir dabar jau verkiu. Bet atsitiko tai, kas atsitiko. Padariau viską, ką galėjau“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.