EUROLYGA 2023

Paralimpiečiui Osvaldui Bareikiui – auksas ir bronza sveikųjų varžybose

Lietuvos paralimpietis Osvaldas Bareikis suspindėjo savaitgalį įvykusiose dziudo ir sambo varžybose. Regėjimo negalią turintis O. Bareikis pirmą kartą iškovojo apdovanojimą varžydamasis su sveikais dziudo imtynininkais – pelnė bronzos medalį Nacionalinės dziudo asociacijos organizuotame šalies čempionate. Be to, Algio Mečkovskio auklėtinis trečią kartą iš eilės tapo Lietuvos sveikųjų sambo čempionu.

O.Bareikis iškovojo medalius sambo ir dziudo varžybose.<br> parateam.lt nuotr.
O.Bareikis iškovojo medalius sambo ir dziudo varžybose.<br> parateam.lt nuotr.
O.Bareikis iškovojo medalius sambo ir dziudo varžybose.
O.Bareikis iškovojo medalius sambo ir dziudo varžybose.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 6, 2020, 4:40 PM, atnaujinta Oct 6, 2020, 4:44 PM

„Sakiau Osvaldui, kad kadaise aš du kartus tapau triskart iš eilės čempionu. Manau, kad jis aplenks mane ir bus keturis kartus iš eilės čempionas“, – šypsojosi O.Bareikio treneris A.Mečkovskis.

„Ar titulai tapo rutina? Pasiekęs titulą vieną kartą, labai džiaugiesi. Tada norisi antro, trečio. Kuo daugiau – tuo geriau“, – treneriui pritarė pats Lietuvos sambo čempionas O.Bareikis.

Abu apdovanojimus 27-erių O.Bareikis pelnė per vieną savaitgalį – šeštadienį triumfavo šalies sambo čempionate, o sekmadienį lipo ant nugalėtojų pakylos dziudo pirmenybėse.

Svorio kategorijoje iki 73 kg besivaržantis O.Bareikis per dvi savaitgalio dienas sudalyvavo iš viso net 9 dvikovose. Pasak trenerio, tai – milžiniškas krūvis, todėl pasiekti rezultatai yra dar saldesni.

Pats O.Bareikis neslepia, jog pergalė prieš negalios neturintį varžovą – papildoma motyvacija. Ir sambo čempionate dėl aukso, ir dziudo varžybose dėl bronzos O.Bareikis įveikė Roką Cvirką.

„Didelis stimulas yra tas suvokimas, kad esu lygus visiems, jog galiu kovoti ne tik su silpnaregiais ir aklaisiais oponentais, bet ir su sveikais varžovais. Tai parodo mano lygį. Tai, kad užimu prizines vietas tarp sveikųjų, rodo, jog tas mano lygis yra pakankamai aukštas.

Tai rodo, kad mes, silpnaregiai, nesame kažkokie išskirtiniai ir silpni. Treniruojamės ir varžyboms ruošiamės lygiai taip pat kaip ir sveikieji. Esame tiek pat pat stiprūs“, – svarstė O.Bareikis.

„Osvaldas pagal fizinius duomenis ir pasirengimą niekuo nesiskiria nuo sveikų varžovų, o tai yra fantastinis dalykas. Žinoma, regėjimas kažkiek susijęs su koordinacija, bet susikibęs su varžovu tu viską jauti ir taip. Aišku, tu gali nesusiorientuoti ar sekundės daliai nesusikaupti ir tai kainuos. Bet dvikovos metu tai nėra tie kertiniai, viską lemiantys dalykai“, – pasakojo A.Mečkovskis.

Šie dziudo ir sambo turnyrai O.Bareikiui šiais metais buvo pirmosios varžybos, kuriose jis gavo galimybę pasitikrinti jėgas, nes tarptautinės varžybos dėl COVID-19 pandemijos nukeltos.

„Situacija nekokia, nes nežinai, kam ruošiesi. Per karantiną atrodė, kad vasarą situacija pasitaisys, prasidės varžybos. Bet tai neįvyko. Taip ir banguoja sportinė forma, o tu nežinai, kada įeiti į tą piką, mėtaisi aukštyn – žemyn. Nežinai, kada gerinti fizinį pasirengimą, kada akcentuoti techniką. Nėra jokio konkretumo pagal kurį tu galėtum susidėlioti planą“, – sakė O. Bareikis.

Pasak sportininko, nežinia kuria įtampą. Ypač artėjant Tokijo paralimpinėms žaidynėms, į kurias siekia patekti O.Bareikis. Lietuvos sportininkui vietą žaidynėse garantuotų aštunta vieta pasaulio reitinge. O. Bareikis čia dabar rikiuojasi devintas ir laukia progos pagerinti pozicijas.

„Tai „duoda“ per psichologiją. Ypač, kai esi ant ribos ir nori kažkur patekti. Atrodo, tu tiek daug atidavei, tiek daug ruošeisi. Atrodo, kad trūksta tiek nedaug – vieno žingsnio iki paralimpiados. Tai ištverti sunku ir fiziškai, ir psichologiškai“, – atvirai pasakojo O. Bareikis.

Sportininkas neslepia, kad susidoroti su sunkumais jam labai padeda žmona Gluosnė, anksčiau ir pati aktyviai dalyvavusi lengvosios atletikos, plaukimo varžybose.

„Gluosnė kartu su manimi džiaugiasi, išklauso mano nuoskaudas, kažką pataria. Mes labai gerai susikalbame, nes ji žino, kas yra tas profesionalus sportas, kiek reikia atiduoti jam energijos, laiko. Būna, kad grįžti po treniruotės ar varžybų nusiminęs, pavargęs. Gluosnė supranta, kad nesėdėjau namie. O galėtų sakyti: eik dulkių siurbti ar valgyt ruošti“, – šypsojosi O. Bareikis.

2016 m. Rio de Žaneiro žaidynėse Lietuvai atstovavęs dziudo imtynininkas jau dabar mąsto ne tik apie Tokijo, bet ir apie Paryžiaus paralimpiadą, kuri vyks 2024-aisiais.

„Neturiu minčių, kad turėčiau eiti į atsargą. Jaučiuosi esantis savo pike. Aišku, būna, sportininkai pasirenka kitą kelią dar pakankamai jauname amžiuje. Pavyzdžiui, Mindaugas Bilius išėjo anksti, nes pasirinko pakeisti ir sutvarkyti Lietuvos paralimpinį sportą. Bet mano mintys kol kas tik sporte, jokių kitų idėjų ar pamąstymų nėra“, – pasakojo O.Bareikis.

Artimiausias A.Mečkovskio auklėtinio O.Bareikio startas laukia Lietuvos studentų čempionate.

O.Bareikis čempionate atstovaus Vilniaus Gedimino technikos universitetui, kuriame šį rugsėjį pradėjo pramonės inžinerijos magistro studijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.