EUROLYGA 2023

Pavojaus varpai sunkiajai atletikai: skandalų virtinė klibina olimpinės sporto šakos statusą

Sunkioji atletika ir toliau sunkiai serga, o gresiantys ligos padariniai – sporto šakos šalinimas iš olimpinių žaidynių programos. Pastaruoju metu skandaluose mirkstantys Lietuvos sunkiaatlečiai daugiau kartų naujienų antraštėse mirgėjo dėl dopingo taisyklių pažeidimų, o ne dėl pergalių, tačiau visi tai nublanksta prieš bėdas tarptautinėje sunkiosios atletikos federacijoje (IWF).

 Sunkioji atletika gali būti pašalinta iš olimpinių žaidynių programos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Sunkioji atletika gali būti pašalinta iš olimpinių žaidynių programos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2020, 2:35 PM

Dabartinis sunkiosios atletikos federacijos prezidentas Antonio Urso nusprendė trauktis iš IWF vykdomojo komiteto. Anot insidethegame.biz, A.Urso tokį sprendimą priėmė motyvuodamas nesutampančiu požiūriu į sunkiąją atletiką su dabartine valdžia.

IWF vadovas per savaitę spėjo pasikeisti jau trečią kartą, o suirutė prasidėjo paviešinus ilgamečio IWF prezidento vengro Tamašo Ajano skandalus. Po jo pasitraukimo laikinai vadovės pareigas perėmusi amerikietė Ursula Papandrea praėjusią savaitę prakalbo, kad sunkioji atletika gali būti pašalinta iš 2024 metų olimpiados dėl skaidrumo stygiaus ir ir per lėtai vykstančių reformų.

Korupcijos židinys

Žymus kanadiečių teisininkas Richardas McLarenas, kuris atskleidė Rusijos valstybinę dopingo vartojimo schemą, birželio mėnesio pradžioje paviešino 122 puslapių ataskaitą apie korupciją ir nusižengimus IFW organizacijoje.

Nuslėpti dopingo atvejai, pasisavinti milijonai, kyšiai – tokie žodžiai mirga minėtoje ataskaitoje. Jau šių metų pradžioje kilo didžiulis skandalas, kuomet dar 2014 metais pasauliui apie aukščiausių valdžios pareigūnų globojamą Rusijos dopingo sistemą pranešusi Vokietijos ARD televizija tą kartą atvėrė duris į dopinge išsimurkdžiusį sunkiosios atletikos pasaulį.

Kaip ir dokumentiniame filme „Slaptas dopingas – sunkiaatlečių valdovas“, taip ir šioje ataskaitoje didžiausi kaltinimai buvo mesti IWF lyderiui T.Ajanui.

Ataskaitoje pranešama, kad T.Ajano valdymu metu daugiau kaip 11 milijonų eurų buvo išslapstyti Vengrijos bankuose, kurie nesuteikė informacijos. T.Ajanas buvo vienintelis, kuris galėjo pervesti pinigus iš ir į IWF sąskaitas. Tačiau visos sunkiosios atletikos pinigus vengras leido kaip panorėdamas: ar tai būtų savo sąskaitų pasipildymas, ar balsavimo metu mokami kyšiai, ar kontrolės išlaikymas.

Be to, pranešama, kad T.Ajanas mėgo su savimi laikyti itin stambias sumas grynaisiais pinigais, o ataskaitoje atskleidžiama skandalinga istorija apie šantažuojamą Albanijos federaciją. Po grasinimų neleisti jiems dalyvauti Rio de Žaneiro žaidynėse, keturi Albanijos atstovai skirtingais keliais iš Tiranos į Budapeštą vežė 100 tūkstančių JAV dolerių kyšį, kurį įteikė asmeniškai T.Ajanui.

Galiausiai atskleidžiama ir plati dopingo vartojimo schema, kurioje tiesiogiai dalyvaudavo ir pats T.Ajanas. R.McLareno komandai pavyko surasti net 40 nuslėptų dopingo vartojimo atvejų, kurie buvo perduoti Tarptautinei antidopingo organizacijai (WADA).

Tiesa, skirtingai nei dokumentiniame filme, šioje ataskaitoje buvo išteisinta Vengrijos antidopingo agentūra (HUNADO), kuri tiesiogiai nebuvo atsakinga už padarytus nusižengimus.

Sunkioje atletikoje dopingo vartojimo mąstai buvo tokie didžiuliai, kad kontrolieriams antrą kartą patikrinus 2008 ir 2012 metų olimpinių žaidynių mėginius įkliuvo per 60 sunkiaatlečių. Tokie skaičiai sukėlė ir diskusijas dėl sporto šakos ateities.

Buvęs WADA vadovas Richardas Poundas, kuris yra ir IOC narys, šių metų pradžioje reikalavo griežčiausios bausmės.

„Susidūrus su tokiais faktais būtų logiška sunkiąją atletiką laikinai pašalinti iš olimpinių žaidynių programos ir suspenduoti federaciją, kol ji užtikrins, kad atitinka visas olimpinio judėjimo vertybes“, – savo pranešime sausio mėnesį kalbėjo R.Poundas.

Neatsilieka ir Lietuvos sunkiaatlečiai

Šiais metais šalies antidopingo agentūra rekordinėmis bausmėmis apdalino sunkiosios atletikos federacijos atstovus. Šios sporto šakos patriarchu laikytas Bronislavas Vyšniauskas nuo sporto nušalintas dešimčiai metų, o jo sūnus Ramūnas – aštuoneriems.

Penkerių metų diskvalifikaciją gavo ir jiems talkinusi gydytoja Lolita Rapolienė. Nubaustieji dar bandė savo tiesas įrodyti Sporto arbitražo teisme (CAS), tačiau jų apeliacijos buvo atmestos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.