EUROLYGA 2023

Gėdingo dopingo platintojo vardo garsusis B. Vyšniauskas neatsikratė, o jo sūnus Ramūnas įrodė, kad preparatus vartojo pats

Buvęs Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos (LSAF) prezidentas Bronislavas Vyšniauskas ir Panevėžio kūno kultūros ir sporto centro specialistas Antanas Jakimavičius, pas kuriuos atrasta nemažai uždraustų medžiagų, iš dopingo skandalo balos sausi neišsikepurnėjo  – Klaipėdos apygardos atmetė teismas jų apeliacinius skundus.

 B.Vyšniauskas teigė, jog dopingą laikė savo reikmėms.<br> G.Pilaičio nuotr.
 B.Vyšniauskas teigė, jog dopingą laikė savo reikmėms.<br> G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos apygardos teismas dėl dopingo nuteistų B.Vyšniausko ir A.Jakimavičiaus skundus atmetė.<br> G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos apygardos teismas dėl dopingo nuteistų B.Vyšniausko ir A.Jakimavičiaus skundus atmetė.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Dopingo skandalo dalyviai stojo prieš teismą.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Dopingo skandalo dalyviai stojo prieš teismą.<br> G.Pilaičio nuotr.
 R.Vyšniauskas (kairėje) nesuprato, kuo yra kaltinamas.<br> G.Pilaičio nuotr.
 R.Vyšniauskas (kairėje) nesuprato, kuo yra kaltinamas.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Klaipėdos apylinkės teisme.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Klaipėdos apylinkės teisme.<br> G.Pilaičio nuotr.
Dopingo skandalo dalyviai išklausė kaltinimus. <br> G.Pilaičio nuotr.
Dopingo skandalo dalyviai išklausė kaltinimus. <br> G.Pilaičio nuotr.
 Skandalinga dopingo byla sukėlė šurmulį.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Skandalinga dopingo byla sukėlė šurmulį.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Olimpietis R.Vyšniauskas išteisintas.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Olimpietis R.Vyšniauskas išteisintas.<br> G.Pilaičio nuotr.
 B.Vyšniauskas nuteistas, o jo auklėtinis A.Didžbalis - diskvalifikuotas.<br> G.Pilaičio nuotr.
 B.Vyšniauskas nuteistas, o jo auklėtinis A.Didžbalis - diskvalifikuotas.<br> G.Pilaičio nuotr.
Per kratas pas trenerius atrasta uždraustų medžiagų.
Per kratas pas trenerius atrasta uždraustų medžiagų.
Per kratas atrasta uždraustų medžiagų.
Per kratas atrasta uždraustų medžiagų.
Per kratas atrasta uždraustų medžiagų.
Per kratas atrasta uždraustų medžiagų.
Per kratas atrasta uždraustų medžiagų.
Per kratas atrasta uždraustų medžiagų.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Nov 5, 2020, 7:39 PM

Abu treneriai, kurių nuopelnų Lietuvos sportui sąrašas yra nemenkas, jau anksčiau buvo pripažinti kaltais dėl uždraustų dopingo medžiagų laikymo ir gabenimo. Tik B.Vyšniausko sūnus ir auklėtinis Ramūnas Vyšniauskas išteisintas.

Atmetė nuteistųjų ir prokurorų skundus

Metų pradžioje B.Vyšniauskas ir A.Jakimavičius buvo nuteisti už tai, kad pažeidė Dopingo medžiagų kontrolės įstatymą – laikė ir gabeno uždraustus preparatus turėdami tikslą juos platinti. Nuteistieji ir teigė, kad atrastos medžiagos skirtos asmeniniam vartojimui ir prašė juos išteisinti.

Klaipėdos apygardos teismo kolegija ketvirtadienį atmetė ne tik ankstesniu nuosprendžiu nuteistų trenerių B.Vyšniausko ir A.Jakimavičiaus, bet ir prokurorų apeliacinius skundus.

Nuteistieji prašė juos išteisinti dėl visų pareikštų kaltinimų, o prokurorai – vietoj 5000 eurų baudų paskirti kur kas didesnes 102 tūkst. 500 eurų baudas. B.Vyšniauskas dėl kaltinimų psichotropinių medžiagų laikymu pirmosios instancijos teisme buvo išteisintas.

Bylą apeliacine tvarka išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, kad teisingai buvo nustatytos visos faktinės šios bylos aplinkybės, tinkamai surinkti, įvertinti ir ištirti įrodymai, motyvuotai pagrįstos išvados dėl abiejų trenerių kaltės.

Tai, kad treneriai įgijo ir laikė dopingo medžiagų kontrolės įstatyme nurodytus preparatus ne savo tikslams, o turėdami tikslą juos platinti savo auklėtiniams ir kitiems sportininkams, įrodo jų kiekis, rūšių įvairovė.

Dopingas – treniruočių metodika?

Teisėjų neįtikino, B.Vyšniausko ir A.Jakimavičius argumentai, kad jų namuose ir darbo vietose per kratas atrastas dopingas įgytas per ilgą laiką, kad patyrę treneriai, neva nežinodami įstatymų ir kitokių aplinkybių, galėjo tokį didelį draudžiamų medžiagų kiekį iš kažkur gauti ir laikyti vien tik savo reikmėms.

Teismo kolegija konstatavo, kad nuteistieji nepateikė įrodymų, jog draudžiamus preparatus jiems būtų skyrę gydytojai. Treneriai neigė turėję tikslą platinti dopingą, tačiau tikruosius jų ketinimus įrodo policijos seklių slaptai įrašyti telefoniniai pokalbiai, kur daugeliu atveju minimi ir varžybos dalyvaujantys sportininkai.

Klaipėdos apygardos teismas pažymėjo, kad B.Vyšniauskas ir A.Jakimavičius praeityje neteisti, dirbantys, charakterizuojami teigiamai, o jų įvykdyti nusikaltimai labai didelių ir sunkių pasekmių nesukėlė.

Prokuroro prašomų didesnių baudų skyrimas prieštarautų bausmės proporcingumo ir teisingumo reikalavimams. Bausmės tinkamai individualizuotos, atsižvelgiant į bendruosius skyrimo pagrindus.

Įtarimų šešėlyje – ir tėvas, ir sūnus

Ne vieną olimpietį išugdęs Lietuvos sunkiosios atletikos patriarchu vadinamas klaipėdietis 71 metų B.Vyšniauskas į įtarimų šešėlį pateko prieš trejus metus, kai Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas ėmė nagrinėti iš Lietuvos antidopingo agentūros (LAA) gautą skundą.

Pirmosios instancijos Klaipėdos apylinkės teismas, atsižvelgęs į advokatų aiškinimus, kad ikiteisminio tyrimo medžiaga susieta kaltinamųjų asmeniniu gyvenimu, jų sveikatos reikalais, dopingo bylą nagrinėjo neviešuose posėdžiuose. Apeliacinis procesas irgi vyko už uždarų durų.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto regalijomis apdovanotas nusipelnęs treneris B.Vyšniauskas buvo apkaltintas neteisėta veikla – įstatymais uždraustų dopingo medžiagų laikymu ir gabenimu turint tikslą jas platinti.

Kaltinimai prislėgė ir trenerio sūnų bei buvusį auklėtinį – praeityje garsų sunkiaatletį, net keturiose olimpinėse žaidynėse Lietuvos garbę gynusį 42 metų R.Vyšniauską. Per kratą pas jį rasta psichotropinių tablečių.

Priekabiavimo skandalo tęsinys

Įkliuvo dar vienas garsus treneris – Panevėžio kūno kultūros ir sporto centro specialistas, 63 metų A.Jakimavičius, kurio nuopelnų sportui sąrašas irgi yra nemenkas. Ir jis buvo apkaltintas neteisėtu dopingo medžiagų laikymu bei gabenimu.

Pirmasis Lietuvos teismų praktikoje procesas, kuriame žinomiems treneriams pareikšti kaltinimai dėl dopingo, sukėlė šurmulį sporto pasaulyje, privertė abejoti B.Vyšniausko ir A.Jakimavičiaus auklėtinių pasiekimais.

A.Jakimavičius dar buvo įsivėlęs ir į priekabiavimo skandalą, kai kelios treko dviratininkės prabilo apie nederamą jo elgesį per treniruotes, sporto stovyklose.

Nustatyta, kad aukšto meistriškumo sportininkus ugdę treneriai B.Vyšniauskas ir A.Jakimavičius nusižengė – nelegaliai įgijo, laikė, gabeno didelį kiekį uždraustų dopingo medžiagų, kurias per kratas aptiko policininkai.

Be reikalo užsipuolė olimpietį

Pas R.Vyšniauską per kratas rastos šešios psichotropinės tabletės – jis apkaltintas kvaišalų laikymu neturint tikslo jų pardavinėti ar kitaip platinti.

Buvęs olimpietis, anksčiau žibėjęs ir pramogų verslo pasaulyje, teisme atrodė sutikęs – aiškino nesuprantąs, kuo yra kaltinamas. Jo advokatas prašė bylą grąžinti tyrėjams, kad šie savo kaltinimus suformuluotų ir išdėstytų aiškiau.

Teisme paaiškėjo, kad sportininko karjerą baigęs R.Vyšniauskas iš tikrųjų kentėjo skausmus, gydėsi, naudojo pagal medikų receptus išrašytus stiprius antidepresantus. Sportininkas išteisintas kaip nepadaręs inkriminuojamo nusikaltimo.

Jo tėvas B.Vyšniauskas irgi įrodinėjo vartojęs tik stiprinančius maisto papildus ir gėręs vaistus: „Tai dariau, kad būčiau žvalus, darbingas ir energingas. Juk kai kurie mano amžiaus vyrai jau nepakyla iš lovos, o aš vis dar dirbu“.

Atsargos – klube ir sodo namelyje

Per kratas pareigūnai pas abu trenerius aptiko įspūdingą kiekį neteisėtai įgytų dopingo preparatų. Nustatyta, kad jų sudėtyje yra raumenis auginančių, jėgą ir fizinę ištvermę stiprinančių androgeninių ir anabolinių steroidų.

Pasibeldę į B.Vyšniausko namus pareigūnai ten rado daugiau kaip 20 flakonų, 40 pakuočių, 80 ampulių, gėlių, apie 1000 tablečių, tarp kurių būta ir psichotropinių. Dopingo rasta ir Klaipėdos sunkiatlečių sporto klubo patalpose.

A.Jakimavičius sodo namelyje neteisėtai laikė 48 ampules su įvairiais preparatais, irgi patenkančiais į uždraustų dopingo medžiagų sąrašą. Iš jo dar buvo paimtas automatinis švirkštas su milteliais ir skysčiu.

Treneriams – piniginės baudos

pareigūnai slaptai užfiksavo B.Vyšniausko ir A.Jakimavičiaus telefoninius pokalbius apie artėjančias varžybas, sportininkus. Juose kuriuose minimas ir dopingas, bet  to neužteko pagrįsti kaltinimus, kad jie neva platino uždraustus preparatus.

Abiem treneriams už neteisėtą veiklą skirtos piniginės 5000 eurų baudos. Neįrodyta, kad jie uždraustas dopingo medžiagas siūlydavo ir savo auklėtiniams, pardavinėjo kitiems asmenims arba kitaip jas platino siekdami pasipelnyti.

Ikiteisminio tyrimo medžiaga, kriminalistikos ekspertų išvados, slaptai užfiksuotų telefoninių pokalbių įrašai, liudytojų parodymai sugulė į aštuonis baudžiamosios bylos tomus. Be trijų kaltinamųjų apklausti dar 28 asmenys.

Įkliuvę su įkalčiais LSAF vadovas B.Vyšniauskas ir Panevėžio sporto centro treneris A.Jakimavičius kurį laiką praleido policijos areštinėse.

Visų kaltinimų nepripažino

Nuteisti tiktai už neteisėtą dopingo laikymą ir gabenimą abu kaltinamieji išvengė griežtesnių bausmių už neteisėtą uždraustų preparatų platinimą.

Net ir išklausęs nuosprendį B.Vyšniauskas teisme nepatikliai šypsojosi: „Kaip aš galiu pripažinti visus kaltinimus, jeigu dopingo medžiagų niekada neplatinau, niekam jų nesiūliau. Draugo paprašiau nuvežti lagaminą į kitą vietą“.

Ilgametis Lietuvos sunkiaatlečių rinktinės treneris B.Vyšniauskas skeptiškai vertino ir LLA kontrolierius, skelbusius kad jis neva kuria dopingui palankią aplinką: „Toji agentūra tik taip ir temoka dirbti – rašinėja absurdiškus skundus“.

Bylą nagrinėjęs Klaipėdos apylinkės teismo teisėjas Eugenijus Antanauskas dalį prokurorų kaltinimų, siejamų su uždraustų dopingo medžiagų platinimu, atmetė kaip nepagrįstus konkrečiais įrodymais.

Po nuosprendžio atsitvėrė tyla

Kita vertus, ir pats E.Antanauskas trenerių kalbas teisme įvertino kaip pasirinktą gynybos versiją: „Duomenų visuma rodo, jog kaltinamieji negalėjo suvartoti tiek daug, nežinia kaip ir kur, be medikų receptų įgytų draudžiamų dopingo medžiagų“.

A.Jakimavičius neatskleidė, kam prireikė dopingo preparatų – jam ar dviratininkėms: „Verčiau patylėsiu, nes po kiekvieno mano žodžio įsiplieskia nauji skandalai“.

Po pirmosios instancijos teismo nuosprendžio B.Vyšniauskas irgi pažvalėjo, bet į kalbas nesileido: „Negirdėjau, ką sakė teisėjas. Pasitarsiu su advokatu, ar verta tęsti kovą“.

Klaipėdos apygardos prokuroras Vitalijus Gulenkovas, siūlęs abu trenerius nubausti griežčiau, sakė svarstysiąs, ar skųsti pirminės instancijos teismo nuosprendį po to, kai su juo atidžiau susipažins.

Skambias pergales temdo šešėliai

B.Vyšniausko sūnus, olimpinių žaidynių dalyvis Ramūnas per savo sportinę karjerą dukart buvo diskvalifikuotas dėl dopingo. Per pasaulio čempionate Tailande (1997 m.) jo organizme rasta draudžiamos medžiagos – testerono.

Paskui R.Vyšniauskas dopingo vartojimu vėl apkaltintas po 18 metų – ne varžybų metu paimtame jo šlapimo mėginyje aptikta dehistochlorometilo. Po šio incidento sunkiaatletis į profesionalųjį sportą jau nebegrįžo.

Dėl dopingo skaudžiai nukentėjo kitas B.Vyšniausko auklėtinis – Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių prizininkas Aurimas Didžbalis užpernai vėl buvo diskvalifikuotas. Pirmą kartą iš jo buvo atimtas prieš aštuonerius metus Europos čempiono sidabro medalis.

Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija paskelbė, jog pasaulio sunkiosios atletikos čempionato sidabro ir bronzos medalininko 27 metų A.Didžbalio organizme atrasta raumenis ir ištvermę stiprinančių androgeninių receptorių moduliatoriaus (SARM S-22) pėdsakų.

Dėl anabolinių steroidų į LAA kontrolierių gniaužtus patekęs A.Didžbalis diskvalifikuotas aštuoneriems metams. Atletas neigia stiprinęsis uždraustomis dopingo medžiagomis – esą ne viskas yra taip, kaip atrodo iš šono.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.