EUROLYGA 2023

Europos rankinio čempionato rengėjai pasiruošę įveikti sveikatos krizę

Europos moterų rankinio čempionatas bus ne toks, kokio buvo laukiama, bet svarbiausia – jis prasidės. Grėsmė, kad rankinio rinktinės negalės kovoti svarbiausiame metų turnyre, iškilo Norvegijos sveikatos tarnyboms uždraudus organizuoti didelį sporto renginį. Vis dėlto prisiimti visą naštą sutiko Danija, kurios arenose nuo ketvirtadienio dvi su puse savaitės bumsės rankinio kamuoliai.

Lietuvos moterų rinktinė į Europos čempionatą nepateko.<br>LRF nuotr.
Lietuvos moterų rinktinė į Europos čempionatą nepateko.<br>LRF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-03 17:40

Problemos

Dar prieš šešerius metus Europos rankinio federacija (EHF) nusprendė, kad 14-osios žemyno moterų pirmenybėse 2020 metų pabaigoje bus surengtos Norvegijoje ir Danijoje. Rankininkių rungtynės turėjo vykti trijuose Norvegijos ir dviejuose Danijos miestuose, o medaliai turėjo būti išdalinti Norvegijos sostinėje Osle.

Tačiau COVID-19 pandemija nubraukė kelerius metus trukusius pasirengimo darbus. Sveikatos krizei gilėjant, kelis mėnesius stiprėjo abejonės, ar pirmenybės apskritai įvyks, o Europos rankinio vadovams ypač sudėtingą galvosūkį teko spręsti, kai lapkričio 16 dieną Norvegijos rankinio federacija dėl šioje šalyje galiojančių griežtų ribojimų pranešė, jog atsisako rengti žemyno pirmenybes. Tik po kelių visiškos nežinomybės dienų EHF paskelbė, kad Danija sutiko visą turnyrą surengti viena.

Tiesa, ir daniškoji pirmenybių dalis buvo pakeista. Iš pradžių planuota, kad Danijoje rungtynės vyks Herningo ir Frederikshauno miestuose, bet Frederikshaunas negalėjo priimti rankininkių dėl prastos epideminės padėties Šiaurės Jutlandijoje. Dėl to turnyras vyks Vidurio Jutlandijos mieste Herninge ir Pietų Danijos mieste Koldinge.

Nors kai kuriuose Danijos miestuose per sporto renginius į arenas galima leisti kelis šimtus žiūrovų, per Europos pirmenybes tribūnos bus tuščios.

Sistema

Europos pirmenybėse dalyvaus 16 komandų. Jos pirmajame etape suskirstytos į keturias grupes.

A grupėje žais Prancūzija, Danija, Juodkalnija ir Slovėnija, B grupėje – Rusija, Švedija, Ispanija ir Čekija, C grupėje – Nyderlandai, Vengrija, Serbija ir Kroatija, D grupėje – Rumunija, Norvegija, Vokietija ir Lenkija.

A ir B grupių rungtynės vyks Herninge, C ir D – Koldinge. Po tris geriausias grupių komandas pateks į antrąjį etapą, kuriame bus sudarytos dvi naujos grupės. Buvusios A ir B grupių komandos sudarys I grupę, C ir D grupių komandos – II grupę. Rankininkės liks tuose pačiuose miestuose Herninge ir Koldinge.

Per antrąjį etapą paaiškės keturios komandos, kurios gaus teisę žaisti pusfinalyje. Pusfinalio rungtynės vyks gruodžio 18 dieną, finalo – gruodžio 20 dieną. Rankininkės medalius išsidalins MCH (Herningo Parodų centro) arenoje, kurioje yra 12,5 tūkstančio vietų.

Šiose Europos pirmenybėse komandos kovos ne tik dėl medalių, bet ir dėl keturių kelialapių į 2021 metų pasaulio pirmenybes. Tiesa, šie kelialapiai jau nedomina Ispanijos ir Nyderlandų rinktinių. Ispanija į kitų metų planetos čempionatą pateko kaip jo šeimininkė, Nyderlandai – kaip 2019 metų pasaulio čempionai.

Praeitis

Europos čempionės vardą gina Prancūzijos rinktinė. Užpernai žemyno pirmenybės pirmą kartą vyko Prancūzijoje, o šios šalies ekipa pirmą kartą iškovojo aukso medalius. Prancūzės lemiamoje dvikovoje nugalėjo ruses 24:21. Bronzos medalius laimėjo Nyderlandų rankininkės.

Labiausiai tituluota Europos pirmenybių komanda yra Norvegijos rinktinė. Per trylika turnyrų norvegės iškovojo net septynis aukso, tris sidabro ir vieną bronzos medalių komplektą. Geriausiu laikotarpiu – nuo 2004 iki 2010 metų – norvegės čempionėmis tapo keturis kartus paeiliui. Norvegijos rankininkėms pakilti ant garbės pakylos nepavyko tik 2000 ir 2018 metais.

Tris kartus Europos čempione tapo Danija, po kartą – Vengrija, Juodkalnija ir Prancūzija. Mažesnės vertės medalius yra iškovojusios dar aštuonių šalių rinktinės.

Nuo 1994 metų, kai buvo surengtas pirmasis turnyras, nė vienerių Europos pirmenybių nepraleido Danijos, Norvegijos, Rusijos, Vengrijos ir Vokietijos rinktinės.

Atranka

Europos pirmenybių atrankos turnyras nebuvo baigtas. Rankininkės sužaidė tik po dvejas iš numatytų šešerių rungtynių, o balandžio 24 dieną EHF paskelbė, kad šių metų žemyno pirmenybėse žais tos pačios komandos, kurios dėl medalių kovojo užpernai.

Nė viena rinktinė negalėjo skųstis nukentėjusi dėl šio sprendimo arba džiaugtis gavusi netikėtą dovaną. 2019 metų rugsėjį per du pirmuosius atrankos turus visos 14 komandų, kurios dalyvavo praėjusiose Europos pirmenybėse, iškovojo po dvi pergales ir tvirtai pirmavo grupėse.

Lietuvos rinktinė atrankos turnyre dideliu skirtumu pralaimėjo Vengrijos ir Juodkalnijos rankininkėms. Toje pačioje grupėje dar žaidė Italijos komanda, taip pat nusileidusi juodkalnietėms ir vengrėms.

Lietuvėms per šį atrankos turnyrą būtų buvę įdomu nebent išsiaiškinti, ar jos tikrai stipresnės už itales. Po pirmojo atrankos lango atrodė, kad yra būtent taip. Lietuvos rinktinės įvarčių skirtumas po rungtynių su dviem favoritėmis buvo minus 22, Italijos komandos – net minus 44.

Lietuvės

Nors Lietuvos rinktinė nepateko į Europos pirmenybes, ji šiuo metu taip pat turėjo žaisti oficialias rungtynes. EHF planavo gruodžio mėnesį pradėti 2021 metų pasaulio pirmenybių atrankos Europos zonos turnyro pirmąjį etapą. Jame dalyvauja komandos, nepatekusios į žemyno pirmenybes.

Gruodžio 4-6 dienomis lietuvės turėjo su Islandijos, Šiaurės Makedonijos ir Graikijos komandomis kovoti dėl dviejų kelialapių į atkrintamąjį atrankos etapą. Tačiau prieš kelias savaites EHF dėl pandemijos nusprendė nukelti atrankos turnyro pirmąjį etapą „iki geresnių laikų“. Dabar planuojama, kad rankininkės žais 2021 metų kovo mėnesį.

Sprendimas priimtas iškart po to, kai lapkričio pradžioje per Europos vyrų rankinio čempionato atrankos turnyro pirmąjį langą dėl kelionių apribojimų ir užsikrėtimų koronavirusu teko nukelti net 14 iš 32 numatytų rungtynių.

Europos čempionato grupės

A grupė: Prancūzija, Danija, Juodkalnija, Slovėnija.

B grupė: Rusija, Švedija, Ispanija, Čekija.

C grupė: Nyderlandai, Vengrija, Serbija, Kroatija.

D grupė: Rumunija, Norvegija, Vokietija, Lenkija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.