EUROLYGA 2023

Varžovės stumia pasaulio rankinio čempiones prie prarajos krašto

Europos moterų rankinio pirmenybėse sensacijas štampuoja Kroatijos rinktinė. Sekmadienį kroatės nugalėjo pasaulio čempionę Nyderlandų komandą ir po dešimties metų pertraukos pateko į žemyno pirmenybių antrąjį etapą. Teisę žaisti antrajame etape taip pat užsitikrino Europos čempionės vardą ginanti Prancūzijos rinktinė ir turnyro šeimininkė Danijos ekipa.

Kroatijos rinktinė iškovojo dar vieną pergalę.<br>Jozo Cabraja/kolektiff nuotr.
Kroatijos rinktinė iškovojo dar vieną pergalę.<br>Jozo Cabraja/kolektiff nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2020, 6:17 AM

Kroačių žygdarbiai

Per du pirmuosius turus viskas aukštyn kojomis apsivertė C grupėje. Aiški šios grupės autsaiderė Kroatijos rinktinė jau iškovojo dvi pergales, o praėjusių metų pasaulio čempionė Nyderlandų komanda patyrė du pralaimėjimus.

Sekmadienį šioms komandoms susitikus tarpusavyje kroatės šventė pergalę 27:25 (13:14). Lygiai vykusiose rungtynėse keliskart atrodė, kad olandės tuoj perims iniciatyvą, tačiau Kroatijos rankininkės vis sugebėdavo atsitiesti, o varžovių pasipriešinimo nepalaužusios pasaulio čempionės galiausiai sutriko ir paskutinėmis minutėmis puldamos visiškai nežinojo, ką daryti.

Nors Kroatijos rinktinės puolimas irgi nepasižymėjo įvairove, ką daryti, puikiai žinojo komandos lydere tapusi 24-erių Larisa Kalaus. Jos įvarčiai rungtynių pabaigoje galutinai pasiuntė Nyderlandų komandą į nokautą. Rezultatyviausia rungtynių žaidėja L.Kalaus įmetė 9 įvarčius.

„Nebenorime pralaimėti. Dabar turime nugalėtojų charakterį ir norime tęsti pergalių virtinę“, – sakė Kroatijos rinktinės žaidėja Dora Kršnik.

Kroatijos vyrų rinktinė yra viena pasaulio rankinio lyderių (šių metų pradžioje kroatai šeštą kartą laimėjo Europos pirmenybių medalius), tačiau šios šalies moterys skambių pergalių niekada neiškovojo. Maža to, per ketverias praėjusias Europos pirmenybes kroatės visuomet iškrisdavo pirmajame etape, o pasaulio pirmenybėse nežaidė nuo 2011 metų.

Šiame turnyre kroačių lūkesčiai irgi nebuvo dideli. Dėl traumų nežaidžia dvi pagrindinio septyneto rankininkės Ivana Kapitanovič ir Ivana Dežič, o stipriausio šalies klubo Koprivnicos „Podravka“ žaidėjos negalėjo atvykti į rinktinę, nes šiame klube įsiplieskė COVID-19 židinys.

Serbės prarado lyderę

C grupėje pirmaujanti Kroatijos rinktinė iškovojo 4 taškus, o Nyderlandų ekipa taškų neturi. Po 2 taškus surinko Vengrijos ir Serbijos komandos, kurių rungtynes sekmadienį įtikinamai 38:26 (20:11) laimėjo vengrės.

Serbėms žaisti antrąsias rungtynes reikėjo nepraėjus nė parai po pirmojo mačo, kuriame sensacingai nugalėjo Nyderlandų rinktinę, ir be ryškiausios žvaigždės Andrejos Lekič.

Šiai rankininkei šeštadienį trūko Achilo sausgyslė. Ji dėl traumos negalės rungtyniauti kelis mėnesius ir praleis olimpinį atrankos turnyrą, kuris numatomas 2021 metų kovo mėnesį. Beje, per olimpinį atrankos turnyrą serbės ir vengrės vėl žais vienoje grupėje.

„Norėjome parodyti tikrąjį savo veidą, – sakė viena rezultatyviausių Vengrijos rankininkių Viktoria Lukacs. – Manau, kad tai ir yra tikrasis mūsų komandos veidas. Nesvarbu, kad serbės buvo pavargusios. Žinome jų charakterį, jos kovoja bet kokiomis aplinkybėmis, bet šiandien sugebėjome jas palaužti“.

Antradienį paskutiniajame ture susitiks Serbija – Kroatija ir Nyderlandai – Vengrija. Kad patektų į kitą etapą, olandėms užteks pergalės bent vieno įvarčio skirtumu.

Į antrąjį etapą pateks po tris geriausias grupių komandas.

Laimėjo favoritės

Abejas A grupės rungtynes sekmadienį laimėjo favoritės. Prancūzės sutriuškino slovėnes 27:17 (12:6), danės – juodkalnietes 28:19 (13:11).

Nors abejos rungtynės baigėsi dideliu skirtumu, jos klostėsi skirtingai. Prancūzės solidžią persvarą įgijo labai greitai ir 12-ąją min. pirmavo 8:2. Tuo tarpu danės nuo varžovių pabėgo tik po pertraukos, kai vartininkė Sandra Toft ant savo vartų pakabino didelę spyną ir 17 minučių nepraleido nė vieno įvarčio. Jos komandos draugės įmetė 9 kartus paeiliui ir nutolo 24:13.

Danija ir Prancūzija surinko po 4 taškus, Juodkalnija ir Slovėnija taškų neturi. Antradienį juodkalnietės ir slovėnės tarpusavyje kovos dėl trečiojo kėlialapio į antrąjį etapą (lygiųjų užteks juodkalnietėms), danės ir prancūzės – dėl taškų, kurie bus įskaityti kitame etape.

https://twitter.com/EHFEURO/status/1335677119125340161?s=20

Rusams gresia pašalinimas

Europos pirmenybėse nustatytas pirmas šiurkštus sveikatos saugumo taisyklių pažeidimas. Danijos televizija parodė, kaip Rusijos rinktinės treneris Ambrosas Martinas nepaisydamas taisyklių artimai bendravo su vienu iš Rusijos rankinio federacijos vadovų.

Pagal saugumo taisykles žaidėjos, treneriai ir teisėjos priklauso raudonajam burbului. Jie bendraudami su žmonėmis iš mėlynojo burbulo, kuriame yra kiti oficialūs asmenys, tarp jų – federacijų vadovai, privalo laikytis atstumo.

Tačiau A.Martinas arenoje sveikinosi su Rusijos rankinio federacijos generaliniu sekretoriumi Denisu Bogomolovu spausdamas ranką, kalbėjosi su juo nesilaikydamas saugaus atstumo, o D.Bogomolovas netgi nedevėjo kaukės. Vyrai visai nekreipė dėmesio, kai juos dėl pažeidimo įspėjo EHF atstovas.

Pagal taisykles abu pažeidėjai turėtų būti pašalinti iš pirmenybių.

2 turas

A grupė

Slovėnija – Prancūzija 17:27 (6:12). Gros 4, Lazovič 4/ Lacrabere 7, Nze Minko 7.

Juodkalnija – Danija 19:28 (11:13). Ramusovič 4, Radičevič 4/ Jensen 4, Bidstrup 4, Pedersen 4.

Lentelė: Danija ir Prancūzija – po 4, Juodkalnija ir Slovėnija – po 0.

C grupė

Serbija – Vengrija 26:38 (11:20). Radosavljevič 5/ Zacsik 10, Lukacs 6.

Kroatija – Nyderlandai 27:25 (13:14). Kalaus 9, Mičijevič 6/ Abbingh 5, Dulfer 5.

Lentelė: Kroatija – 4, Vengrija ir Serbija – po 2, Nyderlandai – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.