EUROLYGA 2023

Klaipėdos „burbule“ – istoriniai Lietuvos paralimpinės rinktinės plaukikų grybšniai

Lietuvos paralimpinės rinktinės plaukikai Edgaras Matakas, Mindaugas Dvylaitis ir Gabrielė Čepavičiūtė jau dešimtą dieną treniruojasi Klaipėdos „burbule“, kuriame kartu su geriausiais mūsų šalies sportininkais rengiasi gruodžio 17-19 d. vyksiančiam Lietuvos čempionatui. Kelialapių į Tokijo vasaros paralimpines žaidynes siekiančių E. Matako, M. Dvylaičio ir G. Čepavičiūtės rezultatai, pasiekti uostamiesčio baseine, bus fiksuojami pasauliniame Tarptautinio paralimpinio komiteto reitinge.

 Edgaras Matakas<br> paralimpic.lt nuotr.
 Edgaras Matakas<br> paralimpic.lt nuotr.
 Mindaugas Dvylaitis<br> paralimpic.lt nuotr.
 Mindaugas Dvylaitis<br> paralimpic.lt nuotr.
 Edgaras Matakas ir Mindaugas Dvylaitis<br> paralimpic.lt nuotr.
 Edgaras Matakas ir Mindaugas Dvylaitis<br> paralimpic.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 10, 2020, 9:33 AM

Pakluso griežtoms „burbulo“ taisyklėms

Kauniečiai E. Matakas, M. Dvylaitis ir G. Čepavičiūtė į Klaipėdos plaukimo „burbulą“ atvyko lapkričio 30 d. Plaukikai ir treneriai turėjo pateikti neigiamus COVID-19 testų rezultatus ir paklusti griežtoms taisyklėms.

„Dabar jaučiuosi gerai. Pradžioje buvo sunkesnių momentų. Esu įpratęs daugiau judėti, o čia daugiausiai laiko praleidžiu viešbučio kambaryje.

Bet įpratau. Einu į baseiną, darau savo darbą. Žinau, ko čia atvažiavau ir nesuku dėl kitų dalykų galvos“, – pasakoja 2017 m. pasaulio neįgaliųjų plaukimo čempionas E. Matakas.

E. Matako ir komandos draugų kasdienybė vienoda: maršrutas viešbutis – baseinas – viešbutis, maitinimas tik viešbučio kambaryje, iki minimumo apriboti socialiniai kontaktai ir maksimalus saugumas.

„Situacija nestandartinė ir tai labai jaučiasi. Yra tas psichologinis spaudimas, nes anksčiau per treniruočių stovyklas vis tiek turėdavai galimybę grįžti pas artimuosius, susitikdavai su bičiuliais.

Man geriausias poilsis yra aplinkos ar veiklos pakeitimas, bet čia tai negalioja. Nelengva, bet atsižvelgiant į situaciją, supranti, kad visiems sąlygos vienodos“, – įspūdžiais dalijasi M. Dvylaitis, 2017 m. planetos pirmenybių prizininkas.

Lietuvos paralimpinės rinktinės plaukikams šalies čempionatas bus tik antros varžybos 50 metrų baseine šiemet. Sausį mūsų šalies atstovai startavo varžybose Minske, kiti startai buvo atšaukti dėl pandemijos.

Negalią turinčių plaukikų dalyvavimo Klaipėdos „burbule“ išlaidas dengia Lietuvos paralimpinis komitetas.

„Dirbame su Lietuvos plaukimo federacija, kuri pasistengė mums sudaryti sąlygas dalyvauti čempionate ir patikslino nuostatus. Rezultate turime geriausius paralimpinės rinktinės plaukikus, besitreniruojančius su olimpinės rinktinės nariais ir kandidatais.

Artėjant Tokijo paralimpinėms žaidynėms stengiamės dėl savo sportininkų padaryti geriausia, ką šiuo metu galime“, – pasakoja Lietuvos paralimpinio komiteto generalinis sekretorius Paulius Kalvelis.

Rezultatai keliaus į pasaulinį reitingą

Lietuvos paralimpinės rinktinės plaukikų rezultatai, užfiksuoti Lietuvos čempionate, bus įskaityti ir atsiras pasauliniame reitinge. Tai pirmas kartas istorijoje, kai negalią turintys Lietuvos plaukikai normatyvų galės siekti namie.

„Tokių planų turėjome dar anksčiau, bet juos pakoregavo pandemija. Sužinoję apie Lietuvos plaukimo federacijos organizuojamą Klaipėdos „burbulą“, mes iškart kreipėmės į Tarptautinį paralimpinį komitetą dėl galimybės įskaityti mūsų plaukikų rezultatus pasauliniu lygiu.

Atsakymas buvo teigiamas, juo labai džiaugiamės. Be to, buvome informuoti, kad esame viena iš vos kelių pasaulio šalių, kuriose paralimpiniai plaukikai integruojami į sveikųjų čempionatus“, – pasakoja Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.

Anot M. Biliaus, plaukikų integracija į sveikųjų čempionatą – logiškas Lietuvos paralimpinio komiteto darbo tęsinys.

Šiais metais šalies paralimpinės rinktinės lengvaatlečiai startavo Lietuvos lengvosios atletikos federacijos rengiamose varžybose – šalies čempionate ir taurės varžybose.

„Džiaugiuosi galimybe startuoti čia ir tuo, kad rezultatai bus įskaityti tarptautiniu lygiu. Šiais metais mes praktiškai neturėjome tarptautinių startų.

Šiemet tai tik antros tarptautinės varžybos 50 metrų baseine. Tai mums tikrai daug reiškia“, – sako Ramūno Leono treniruojamas E. Matakas.

„Kai šią vasarą lygiai tokią pačią progą gavo mūsų lengvaatlečiai, matėme, kaip jiems tai buvo svarbu. Dabar ir mes sulaukėme tokios pačios progos.

Aišku, pasirengimui iš viso turime penkias savaites. Manau, kad aukšto meistriškumo sportininkui per tiek laiko sunku pasiekti geriausius savo rezultatus.

Bet manau, kad tikrai negalime skųstis, nes visas pasaulis dabar yra nežinomybėje.

Džiaugiuosi būdamas čia“, – sako Ditos Kareckienės auklėtinis M. Dvylaitis.

Vasarą Lietuvos dviračių plento čempionate debiutavo šalies dviratininkai su negalia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.