EUROLYGA 2023

2020 metų Kauno sporto apdovanojimų nebus: nuotolinė šventė nieko nedžiugintų

Prieš metus įvairių sričių sportininkai bei jų treneriai spindėjo „Žalgirio“ arenoje vykusioje šventėje „Kauno sporto apdovanojimai 2019“, tačiau jau po poros mėnesių jų gyvenimas pasisuko netikėta linkme.

 2020 m. Kauno sporto apdovanojimų šventės nebus.<br>M.Patašiaus nuotr.
 2020 m. Kauno sporto apdovanojimų šventės nebus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Karatė meistrė I.Mikštaitė dar norėtų išbandyti jėgas kitąmet Japonijoje<br>M.Patašiaus nuotr.
Karatė meistrė I.Mikštaitė dar norėtų išbandyti jėgas kitąmet Japonijoje<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Glebauskas turi gerų galimybių pasirodyti Tokijo olimpinėse žaidynėse.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Glebauskas turi gerų galimybių pasirodyti Tokijo olimpinėse žaidynėse.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 12, 2020, 3:19 PM

Pirmąjį smūgį sportininkai patyrė kovo mėnesį, kai dėl Europos šalyse sparčiai plintančio viruso buvo atšauktos treniruočių stovyklos užsienyje ir visos artimiausios varžybos.

Netrukus atskriejo dar prastesnė žinia – dėl pandemijos į 2021-ųjų vasarą nuspręsta perkelti Tokijo olimpines žaidynes, kurioms atletai ruošėsi kelerius metus.

Vasarą atrodė, kad gyvenimas grįžta į įprastesnes vėžes, tačiau jau pirmaisiais rudens mėnesiais smogė antroji koronaviruso banga ir paskandino atletų planus.

Pastaraisiais mėnesiais sportininkai, kaip ir dauguma šalies gyventojų, jau išmoko gyventi greta klastingo užkrato, tačiau ateityje – dar daug neaiškumų.

Tačiau šiemet Kaune sporto šventės nebus.

Viltis susikauti – dar gyva

Metų sportininkės titulas prieš metus atiteko Ingai Mikštaitei. Kaunietė tapo Europos viso kontakto kiokušin karatė suaugusiųjų čempione, o Japonijoje vykusiame pasaulio kiokušin karatė suaugusiųjų čempionate iškovojo 2-ąją vietą.

I.Mikštaitei scenoje teko pasirodyti dukart, mat įvertinimo sulaukė ir kaunietės treneris Gediminas Varkala, kuris buvo išrinktas Kauno metų treneriu. Pats G.Varkala negalėjo dalyvauti šventiniame vakare.

Nors kaunietė tąkart užsiminė apie karjeros pabaigą, artimiausiu metu tokio žingsnio ji neketina žengti.

„Nenoriu prarasti galimybių, kurias suteikė iškovota reitingo vieta“, – kalbėjo I.Mikštaitė.

Varžybose ji nedalyvavo jau metus, o tai labai ilgas laiko tarpas. Kita vertus, visiems sportininkams susidarė vienodos sąlygos.

„Labai neįprastas metas, neliko varžybų. Toks jausmas, kad pakliuvome į vakuumą ir iš jo niekaip neišsikapanojame. Galbūt kitą pavasarį situacija pagerės“, – svarstė patyrusi kovotoja.

2021-ųjų vasarį numatytas Lietuvos pilno kontakto kiokušin karatė čempionatas, o balandį Gruzijoje rengiamas Europos čempionatas, kuris turėjo vykti 2020-ųjų balandį. Kitų metų gegužę Japonijoje turėtų įvykti pasaulio čempionatas, kuriame I.Mikštaitė norėtų dalyvauti.

Kaunietei nuobodžiauti nėra laiko – ji dirba Ugnės Karvelis gimnazijos fizinio ugdymo mokytoja, veda pamokas mažiesiems gimnazistams. Didžiausia bėda, kad jos dabar vyksta nuotoliniu būdu.

„Nežinau, kiek vaikams užteks kantrybės taip sportuoti“, – šypsojosi viena tituluočiausių Lietuvos karatė kovotojų.

Bilietą spaudžia saujoje

„Labiausiai norėtųsi, kad šie metai kuo greičiau pasibaigtų“, – kalbėjo Kauno metų sportininku pernai išrinktas šuolininkas į aukštį Adrijus Glebauskas.

Jis tapo 2019-ųjų Lietuvos čempionu, pasaulio studentų universiados 3-iosios vietos laimėtoju, dalyvavo pasaulio lengvosios atletikos čempionate, kuriame užėmė 21-ąją vietą.

Nepaisant įvairių apribojimų šiemet A.Glebauskui pavyko dukart susirungti su pajėgiais varžovais – tai įvyko Deimantinėje lygoje ir „Continental Tour Golden“ varžybose. Kaunietis pasirodė labai gerai, tačiau komercinėse varžybose neskaičiuojami reitingo taškai.

Jų sportininkui reikia siekiant išsaugoti teisę startuoti Tokijo olimpinėse žaidynėse. Dabar A.Glebausko turimų reitingo taškų užtenka, kad jis rankose išlaikytų bilietą į žaidynes.

Nors rudenį A.Glebauskas su kitais lengvaatlečiais paprastai stovyklaudavo Turkijoje, šiemet teko pasitenkinti dviem išvykomis į Palangą. Dabar šuolininkas treniruojasi Kauno manieže. Pasimėgauti Turkijos šiluma galbūt pavyks pavasarį.

Kitų metų sausio pabaigoje A.Glebauskas planuoja startuoti LLAF taurės varžybose, vėliau laukia turnyrai užsienyje.

Formulės vėl raižė vandenį

Metų sporto renginiu 2019-aisiais tapo vandens formulių „Formulės 2“ (F2) pasaulio čempionato pirmojo etapo varžybos, kurios birželio pabaigoje vyko Kauno mariose.

Jose dalyvavo sportininkai iš JAV, Australijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Švedijos, Suomijos, Vokietijos, Latvijos, Rusijos, Lietuvos ir kitų šalių. Iš viso atvyko 27 sportininkai iš 24 pasaulio šalių.

Dėl galimybių vėl surengti šias varžybas Kaune didelių abejonių buvo jau šių metų pradžioje, kai apie pandemiją niekas net nekalbėjo. Vėliau čempionatas buvo sutrumpintas iki trijų etapų – vienas vyko Kaune, kiti du – Portugalijoje.

Rugsėjį Kauno marių vandenį raižė 14 sportininkų iš 12 šalių.

Galutinėje vandens formulių F2 pasaulio čempionato įskaitoje kaunietis Edgaras Riabko šiemet užėmė antrąją vietą.

Futbolininkai pradėjo žygį

Metų vyrų komanda pernai tapo Kauno salės futbolo klubas „Vytis“. Šalies čempionas sėkmingai pasirodė ir UEFA „Futsal“ Čempionų lygos pagrindiniame turnyre, kuris vyko Jonavos arenoje

„Vyčiui“ nepavyko antrus metus iš eilės patekti į Elito etapą, kuriame varžėsi 16 pajėgiausių žemyno komandų, tačiau kauniečių žaidimas gėdos nepadarė. Jie narsiai kovėsi net su garsiąja „Barcelona“.

Nors pavasarį paskelbtas karantinas neleido baigti šalies čempionato, gerai tarptautinėje arenoje pasirodę kauniečiai šiemet UEFA klubų reitinge pakilo net į 13-ąją vietą.

Prieš porą savaičių „Vyčio“ futbolininkai vėl sėkmingai pradėjo pasirodymą preliminariame UEFA „Futsal“ Čempionų lygos atrankos etape – jie 3:1 patiesė Stokholmo „Hammarby“ (Švedija) ekipą ir prasibrovė į pagrindinį turnyro etapą.

Burtai lėmė, kad jame kauniečiams po mėnesio teks išbandyti jėgas su Vokietijos čempionu „Hohenstein-Ernstthal“ klubu.

Nuotolinė šventė nepradžiugintų

Mindaugas Šivickas

Kauno savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas

„Šiais metais nusprendėme tradicinės apdovanojimų šventės nerengti dėl kelių priežasčių. Sportininkai neteko galimybės dalyvauti daugelyje varžybų, kuriose galėtų atskleisti savo galimybes.

Jeigu apdovanojimus ir surengtume, jie vyktų tik nuotoliniu būdu, o tai būtų visai kitokia šventė negu jai vykstant gyvai.

Norime tikėti, kad 2021-ieji bus gerokai palankesni Kauno sportininkams ir jie galės dalyvauti tiek Tokijo vasaros olimpinėse žaidynėse, tiek kituose svarbiausiuose pasaulio sporto renginiuose. Neabejoju, kad po metų vėl galėsime deramai pagerbti miestui labiausiai nusipelniusius sporto pasaulio atstovus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.