EUROLYGA 2023

Per skandinavių mūšį Europos rankinio pirmenybėse Danijoje – lietuviškas akcentas

Europos moterų rankinio pirmenybėse per antrąjį etapą atsirado lietuviškas motyvas. Per Danijos ir Švedijos komandų rungtynes pirmą kartą šiame turnyre teisėjavo Viktorija Kijauskaitė ir Aušra Žalienė.

Lietuvės teisėjavo Danijos ir Švedijos komandų rungtynėms.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Lietuvės teisėjavo Danijos ir Švedijos komandų rungtynėms.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2020, 11:55 AM, atnaujinta Dec 12, 2020, 12:46 PM

Jos užfiksavo pirmenybių šeimininkės Danijos rinktinės pergalę, o kitame penktadienį vykusiame mače Prancūzijos ir Rusijos rinktinės sužaidė lygiosiomis.

Nugalėtojos nepaaiškėjo

Prieš dvejus metus Europos pirmenybių finale žaidusios Prancūzijos ir Rusijos rankininkės neišsiaiškino, kurios iš jų yra stipresnės šiuo metu. Čempionių prancūzių ir vicečempionių rusių dvikova šių metų žemyno pirmenybių antrajame etape penktadienį baigėsi lygiosiomis 28:28 (16:19).

Po finalo sirenos graužtis dėl to, kad iškovojo tik vieną, o ne du taškus galėjo abi komandos. Rusės didelę rungtynių dalį pirmavo, o prieš pertrauką jų persvara keliskart buvo pasiekusi penkis įvarčius (12:7, 16:11). Tuo tarpu prancūzės prancūzės rezultatą pirmą kartą persvėrė tik 46-ąją min. (24:23). Beje, šis įvartis kainavo labai brangiai, nes kamuolį į tinlką pasiuntusi Laura Flippes nusileisdama susižeidė kelį ir į aikštę nebegrįžo.

Kita vertus, paskutinę minutę arčiau pergalės buvo Prancūzijos ekipa, bet likus 11 sek. rusė Olga Fomina sugrąžino lygsvarą.

Įdomu, kad per praėjusias Europos pirmenybes, kuriose Prancūzijos rinktinė pirmą kartą iškovojo Senojo žemyno aukso medalius, šios komandos susitiko du kartus. Pirmajame etape laimėjo rusės, bet prancūzės atsiskaitė finale.

Šiame čempionate kol kas nepralaimėjo nei prancūzės, nei rusės. Abi komandos antrajame etape per 4 rungtynes iškovojo po 7 taškus ir dalijasi pirmąją vietą I grupėje. Trečiąją vietą užimanti Danijos rinktinė surinko 4 taškus, bet kol kas žaidė tik 3 rungtynes. Kitos šios grupės komandos jau nebeturi galimybės patekti į pusfinalį.

Priverstinis keitimas

L.Flippes trauma – ne pirmas Prancūzijos rinktinės nuostolis šiame turnyre. Po ketvirtadienį vykusių rungtynių Europos čempionėms teko skubiai pakeisti vartininkę. Varžovės stipriai mestam kamuoliui pataikius į galvą, antroji prancūzių vartininkė Cleopatre Darleux pasijuto prastai, todėl rinktinės treneriai atliko priverstinį keitimą. Beje, C.Darleux po pirmojo etapo Europos pirmenybėse užėmė pirmąją vietą pagal atremtų metimų procentą.

Komandos per Europos pirmenybes į paraišką gali įtraukti 16 rankininkų. Tačiau rankinio varžybose, skirtingai nei futbolo ar krepšinio, galima išregistruoti žaidėjus ir juos pakeisti kitais.

Anksčiau per didžiuosius turnyrus netgi būdavo galima skubiai pakviesti namie likusius rankininkus, o prieš porą metų „nuo sofos pakilęs“, kaip jis pats sakė, Ispanijos rinktinės vartininkas Arpadas Šterbikas tapo Europos pirmenybių didvyriu.

Per pandemiją reikalavimai griežtesni. Atsarginės savo eilės, kuri gali ir neateiti, privalo laukti kartu su komandos draugėmis būdamos raudonajame burbule.

Atvyko naujos teisėjos

Prieš antrąjį etapą Europos pirmenybių rengėjai pakvietė dvi naujas teisėjų poras. Viena iš jų – lietuvės Viktorija Kijauskaitė ir Aušra Žalienė.

Lietuvos teisėjos pirmą kartą į aikštę žengė penktadienį per skandinavių dvikovą, kurioje turnyro šeimininkė Danijos rinktinė įveikė Švedijos komandą 24:22 (13:12).

Šios rungtynės vyko daug lygiau negu pirmosios. Didžiausias skirtumas buvo tik trys įvarčiai (21-ąją min. danės pirmavo 10:7), o pirmaujanti komanda keitėsi dažniau. Priešpaskutinę minutę rezultatas buvo lygus, tačiau teisėjoms pašalinus vieną Švedijos rankininkę, Danijos komanda išsiveržė į priekį 23:22.

Po to švedės gavo dar vieną puikią progą išlyginti rezultatą, bet Nathalie Hagman likus 32 sek. neįmetė baudinio. Susikrimtusi Švedijos komanda pabaigoje praleido dar vieną įvartį.

Skaudus pralaimėjimas pašalino Švedijos komandą iš kovos dėl kelialapio į pusfinalį.

Danijos rinktinė antrajame etape žais dar dvejas rungtynes: su praėjusių metų pasaulio vicečempione Ispanija ir užpraėjusių metų Europos vicečempione Rusija.

Antrasis etapas

I grupė

Prancūzija – Rusija 28:28 (16:19). Sercien 5, Nze Minko 5, Lacrabere 4, Kanor 4/ Skorobogačenko 5, Managarova 5, Bobrovnikova 5.

Danija – Švedija 24:22 (13:12). Tranborg 6, A.M.Hansen 5, Bidstrup 4/Thorleifsdottir 4.

Lentelė: Rusija ir Prancūzija – po 7/4, Danija – 4/3, Švedija ir Ispanija – po 1/3, Juodkalnija – 0/3.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.