EUROLYGA 2023

Neįtiko: danai pavadino joms teisėjavusias lietuves „tiesiog blogomis“ Vyrams neleista teisėjauti moterų rungtynėms

Europos moterų rankinio čempionate Danijoje reiškiamas nepasitenkinimas teisėjų darbu – kliuvo ir šeimininkių rungtynėms teisėjavusioms lietuvėms Viktorijai Kijauskaitei ir Aušrai Žalienei, nors ne pirmą kartą dirba žemyno pirmenybėse.

Lietuvės teisėjavo Danijos ir Švedijos rungtynėms.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lietuvės teisėjavo Danijos ir Švedijos rungtynėms.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2020, 10:55 AM

Prasidėjus antrajam etapui vis garsiau kalbama apie žemą teisėjavimo lygį.

Europos rankinio federacija (EHF) sulaukė priekaištų dar tada, kai spalio mėnesį paskelbė, kad šiame turnyre teisėjaus vien moterys. Rankinio bendruomenę šis sprendimas nustebino net ir dėl to, kad geriausios moterys teisėjos (pavyzdžiui, prancūzės seserys Charlotte ir Julie Bonaventuros) ne kartą švilpė per didžiuosius vyrų turnyrus. Todėl buvo nesuprantama, kodėl vyrai negali teisėjauti moterims.

Pirmenybių pradžioje kalbos buvo aprimusios, bet tyla truko neilgai.

„Nepalaikau to, kad EHF nusprendė skirti vien moteris teisėjas, – Danijos televizijai TV2 sakė Danijos rankinio sąjungos generalinis sekretorius Mortenas Stigas Christensenas. – Remiantis vien lyties principu, į Europos pirmenybes nebuvo pakviesti geriausi teisėjai. Jaučiu ir žaidėjų nepasitenkinimą, nes atrodo, kad kompetencija nėra svarbiausias kriterijus. Tai neturėtų pasikartoti per kitus turnyrus.“

Danai teisėjavimu ypač pasipiktino po penktadienį vykusių šios šalies rinktinės rungtynių su švedėmis. Danijos rankininkės laimėjo 24:22, tačiau problema buvo ne vienai ar kitai komandai palankūs sprendimai, bet teisėjavimo lygis.

„Teisėjos buvo žemo lygio. Jų sprendimai erzino abiejų komandų rankininkes, ir aš jas puikiai suprantu. Teisėjos vienoduose epizoduose priimdavo skirtingus sprendimus. Nebuvo jokių aiškių teisėjavimo kriterijų“, – rūstavo Danijos rinktinės treneris Jesperis Jensenas. 

„Jos nepadėjo nė vienai komandai. Jos tiesiog buvo blogos“, – tvirtino buvęs rankininkas Bentas Nyegaardas, šiuo metu dirbantis TV2 televizijos ekspertu.

Šie priekaištai buvo skirti lietuvėms Viktorijai Kijauskaitei ir Aušrai Žalienei. Jos neteisėjavo Europos pirmajame etape ir kvietimo į turnyrą sulaukė tik prieš antrąjį etapą. Skandinavių dvikova buvo pirmoji, per kurią dirbo Lietuvos pora.

V.Kijauskaitė ir A.Žalienė ne pirmą kartą nuvyko į Europos pirmenybes (jos švilpė per trejas rungtynes 2016 m.), tačiau šį sezoną lietuvės nė karto neteisėjavo per Čempionių lygos rungtynes. Praėjusį sezoną jos teisėjavo vos trejose Čempionių lygos rungtynėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.