EUROLYGA 2023

Ketvirtadienį bus priimtas svarbus sprendimas dėl draudimo rungtyniauti rusų atletams

Aukščiausios instancijos sporto arbitražas ketvirtadienį nuspręs, ar turėtų būti atšauktas draudimas Rusijai dalyvauti tarptautinėse rungtynėse, įvestas dėl kaltinimų dėl valstybės remiamos dopingo programos.

Rusijos sportininkai ne kartą įkliuvo dėl dopingo.<br>T.Bauro nuotr.
Rusijos sportininkai ne kartą įkliuvo dėl dopingo.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-16 20:09

Labai laukiamas Sporto arbitražo teismo (CAS) sprendimas turi būti priimtas po praėjusį mėnesį keturias dienas slaptoje vietoje trukusių posėdžių, kuriuose dalyvavo Pasaulio antidopingo agentūra (WADA) ir Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA).

Tie arbitražo posėdžiai buvo surengti WADA pernai nusprendus priskirti RUSADA reikalavimų neatitinkančios institucijos statusą, šiai rusų agentūrai sulaukus kaltinimų falsifikavus Rusijos atletų dopingo tyrimų rezultatus.

Nuo to laiko galiojantis ketverių metų draudimas reiškia, kad Rusijai tektų praleisti iki kitų metų atidėtą Tokijo olimpiadą, taip pat 2022-ųjų Pasaulio futbolo čempionatą Katare ir 2022-ųjų žiemos olimpiadą Kinijoje.

Anot CAS, sprendimas bus paskelbtas teismo svetainėje ketvirtadienį 17 val. Lietuvos laiku.

Lozanoje įsikūrusi institucija žada „ketvirtadienį paskelbti sprendimą, priimtą Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) ir Rusijos antidopingo agentūros (RUSADA) arbitražo procese“.

Rusija mano, kad jai taikomas draudimas yra juridiškai nepateisinamas. Rusų ekspremjeras Dmitrijus Medvedevas šią priemonę yra pavadinęs „lėtine antirusiška isterija“.

Istorija prasidėjo 2016 metais, kai buvęs Maskvos antidopingo laboratorijos vadovas Grigorijus Rodčenkovas atskleidė, kad per 2014-ųjų Žiemos olimpiadą Rusijos Sočio kurorte šalies sportininkai įsitraukė į valstybės finansuotą dopingo programą.

Tų metų liepą, kai buvo likusios vos dvi savaitės iki 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpiados, WADA paragino uždrausti Rusijai dalyvauti tose žaidynėse.

Vis tik Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) nusprendė neįvesti visiško draudimo ir pareiškė, kad atskiros federacijos pačios spręs, ar leisti varžytis rusų atletams.

2017 metais TOK uždraudė Rusijos olimpiniam komitetui dalyvauti 2018-ųjų Pjongčango žiemos žaidynėse, tačiau leido „švariems“ rusų sportininkams varžytis su neutralia vėliava. Priėmus tokį sprendimą, toje olimpiadoje iš viso sudalyvavo 168 rusai.

Vėliau, 2018 metų rugsėjį, WADA, nepaisydama daugelio šalių protesto, atšaukė Rusijai taikomą draudimą, nors taip ir nesulaukė leidimo susipažinti su į dopingo skandalą įsivėlusios Maskvos laboratorijos duomenimis.

Rusija galiausiai pateikė WADA tos laboratorijos duomenis 2019 metų sausį.

Tačiau rugsėjį įvykus dar vienam netikėtam posūkiui šioje istorijoje, WADA liepė Maskvai per tris savaites paaiškinti duomenų „neatitikimus“.

Pasaulinio sporto kontrolierė pernai gruodį nusprendė ketveriems metams uždrausti rusų sportininkams rungtyniauti dėl pateiktų suklastotų duomenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą