EUROLYGA 2023

Rusijos prezidentas V. Putinas įvarytas į kampą – jam uždraudė vykti į dvejas olimpiadas

Pasaulio antidopingo agentūra (WADA) ketvirtadienį paskelbė apie savo „istorinę“ pergalę, Sporto arbitražo teismui (CAS) paskelbus sprendimą, kuriuo Rusijai uždrausta dalyvauti kitąmet vyksiančiose Tokijo olimpinėse žaidynėse ir 2022-ųjų Pekino žiemos žaidynėse.

 Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui uždraudė CAS dvejus metus vykti į olimpiadas.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui uždraudė CAS dvejus metus vykti į olimpiadas.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui uždraudė CAS dvejus metus vykti į olimpiadas.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui uždraudė CAS dvejus metus vykti į olimpiadas.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 18, 2020, 1:33 PM, atnaujinta Dec 18, 2020, 5:31 PM

CAS perpus sumažino WADA ketveriems metams įvestą draudimą, tačiau tai reiškia, kad Rusijos komandos vis tiek šį laikotarpį negalės dalyvauti tarptautinėse varžybose dėl antidopingo taisyklių pažeidimų.

Sporto arbitražo sprendimas aiškus: Rusija praleis ir iki kitų metų atidėtas Tokijo olimpines žaidynes. Draudimas kaip šalies komandai pasirodyti tarptautinėse varžybose galios iki 2022 metų gruodžio 16 dienos.

Vis dėlto Rusijos sportininkams ir komandoms kaip neutraliems atletams bus leidžiama varžytis Tokijo olimpinėse žaidynėse ir 2022 metų žiemos olimpiadoje Pekine, taip pat pasaulio čempionatuose, įskaitant 2022-ųjų pasaulio futbolo čempionatą Katare, jei jie nebus įsitraukę į dopingo vartojimą ar teigiamų testų dangstymą.

Taip pat Sporto arbitražas dvejus metus uždraudė lankytis visuose svarbiausiuose turnyruose ir varžybose visiems rusų sporto funkcionieriams, o Rusijos antidopingo agentūra privalės tarptautinei WADA organizacijai sumokėti 1 mln. 270 tūkst. JAV dolerių kompensaciją.

„WADA džiaugiasi laimėjusi šią istorinę bylą“, – pareiškė agentūros prezidentas Witoldas Banka.

Pasak jo, verdiktu „aiškiai patvirtinamos mūsų išvados, kad Rusijos valdžia įžūliai ir neteisėtai klastojo Maskvos laboratorijos duomenis, siekdama nuslėpti oficialią dopingo schemą“.

Būtent sprendimas Rusijos valdžios vyrams uždrausti pasirodyti tarptautinėse varžybose šioje šalyje sulaukė didžiausio pykčio protrūkio.

Mat pagal CAS sprendimą į olimpiadas ir pasaulio čempionatus negalės vykti Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Be jo, durys į sporto renginius iki 2023 metų bus uždarytos ir Rusijos premjerui, vicepremjerams, visiems ministrams ir jų pavaduotojams bei Rusijos Dūmos deputatams.

Kad jau būtų visiškai aišku, į CAS draudimų lauką pateko ir visi valstybinių organizacijų vadovai, Rusijos Prezidento administracijos darbuotojai bei visi šalies teisėsaugos ir saugumo darbuotojai.

Jau penktadienį Rusijos Federacijos tarybos narys Vladimiras Džabarovas šaukte šaukė, kad tokio akibrokšto pasaulyje nebuvo ir bus kovojama.

„Tai visiškai nepadoru. Mes nepaliksime šito akibrokšto be atsako. Pradžiai pateiksime protestą“, – RIA Novosti kalbėjo Tarybos narys.

Tiesa, V.Putinas vis dėlto galėtų pralįsti pro rakto skylutę.

Rusijos prezidentūra suskubo parašyti, jog į olimpiadas ir pasaulio pirmenybes vadovas V.Putinas galėtų vykti, jei jį kviestų renginį organizuojančios valstybės vadovas, Premjeras, taip pat vienas iš Tarptautinio olimpinio ar Paralimpinio komitetų naryių.

Tuo tarpu Rusijos dopingo skandale Grigorijaus Rodčenkovo advokatas pasmerkė ketvirtadienio CAS sprendimą ir pavadino jį „nesąmoningu“.

Savo pareiškime Jimas Waldenas pažymi, kad CAS sprendimas sušvelninti Rusijai taikomą draudimą nuo ketverių iki dvejų metų rodo, kad tribunolas „nenori ir nesugeba prasmingai kovoti su sistemingu ir ilgalaikiu Rusijos nusikalstamumu“.

„CAS sprendimas iš esmės „padalyti kūdikį“ yra nesąmoningas ir nepelnytas“, – pabrėžė J.Waldenas ir pridūrė, kad sprendimas buvo priimtas nepaisant „įtikinamų įrodymų“ dėl Rusijos institucijų korupcijos ir sukčiavimo dėl dopingo.

Pagal CAS sprendimą rusų atletams bus uždrausta dalyvauti dvejose artimiausiose olimpinėse žaidynėse, taip pat pasaliniuose turnyruose, įskaitant 2022-ųjų pasaulio futbolo čempionatą.

Tačiau rusų sportininkams bus leidžiama varžytis, jeigu jiems pavyks įrodyti, kad jie nevartoja dopingo.

Istorija prasidėjo 2016 metais, kai buvęs Maskvos antidopingo laboratorijos vadovas G.Rodčenkovas atskleidė, kad per 2014-ųjų žiemos olimpiadą Rusijos Sočio kurorte šalies sportininkai įsitraukė į valstybės finansuotą dopingo programą.

G.Rodčenkovas vėliau pabėgo iš Rusijos ir dabar gyvena slapstydamasis Jungtinėse Valstijose.

JAV antidopingo priežiūros institucijos ragina laikytis griežtosios linijos Rusijos atžvilgiu, o prezidentas Donaldas Trumpas neseniai pasirašė įstatymą, leidžiantį JAV prokurorams patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už tarptautinius dopingo sąmokslus.

J.Waldenas ketvirtadienį pareiškė, kad JAV priimtas teisės aktas – vadinamasis „Rodčenkovo antidopingo įstatymas“ – padės veiksmingiau kovoti su dopingo vartojimu.

„Rodčenkovo antidopingo įstatymas dabar suteikia JAV Teisingumo departamentui įgaliojimus užpildyti nuolat Rusijos Federacijoje giliai įsišaknijusią korupciją menkinančio CAS paliktą spragą“, – pažymėjo J.Waldenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.