EUROLYGA 2023

„Kiel“ rankininkai Čempionų lygos finale įvykdė neįmanomą misiją

Svarbiausias Europos klubų rankinio trofėjus bent kelis mėnesius bus saugojamas Šlezvigo-Holšteino sostinėje Kylyje.

Svarbiausiai metų dvikovai geriau pasirengė „Kiel“ komanda.<br>Scanpix nuotr.
Svarbiausiai metų dvikovai geriau pasirengė „Kiel“ komanda.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2020, 12:18 AM

Šio miesto rankininkai antradienį Čempionų lygos finale padarė tai, ko padaryti nė vienai pasaulio komandai nepavyko daugiau nei penkiolika mėnesių – įveikė „Barcelona“ ekipą.

„Kiel“ diktavo sąlygas

Nors „Barcelona“ rankininkai iki antradienio laimėjo 22 iš eilės Čempionų lygos rungtynes, šios pergalės per vieną vakarą tapo bevertėmis.

Svarbiausiai metų dvikovai geriau pasirengė „Kiel“ komanda, kuri Kiolne finalo rungtynėse nugalėjo „Barcelona“ ekipą 33:28 (19:16) ir po aštuonerių metų pertraukos susigrąžino labiausiai vertinamą Europos rankinio prizą.

Favoritais nelaikyti Kylio rankininkai valdė padėtį beveik visas rungtynes. „Barcelona“ vienintelį kartą į priekį išsiveržė 5-ąją min. (3:2), o po to iniciatyvą trumpam buvo perėmusi tik apie 20-ąją min.

„Kiel“ tuo metu pirmavo 13:9, bet nesugebėjo įmesti greitoje atakoje ir taip išsimušė iš vėžių, kad praleido du įvarčius varžovams žaidžiant be pašalinto rankininko ir leido Barselonos ekipai išlyginti rezultatą 15:15 (27-ąją min.).

Tačiau dar pirmojo kėlinio pabaigoje „Kiel“ vėl įgijo nedidelę persvarą, o po pertraukos rasdavo būdų, kaip atvėsinti „Barcelona“ įkarštį, jei Katalonijos komandai pavykdavo įmesti bent du įvarčius paeiliui. Nuo 41-osios min. skirtumas visą laiką svyravo tarp trijų ir penkių įvarčių. Kitaip tariant, „Kiel“ net neleido varžovams atkurti tikros intrigos.

Prieš finalą įvyko rungtynės dėl trečiosios vietos. Jose Paryžiaus PSG nugalėjo „Veszprém“ klubą 31:26 (14:11).

Pirmadienį pusfinalyje „Barcelona“ įtikinamai nugalėjo PSG ekipą 37:32, „Kiel“ per pratęsimą palaužė „Veszprém“ komandą 36:35.

Pergalės kalviai

Kylio komandos pergalė turėjo stiprų skandinavišką atspalvį. Naujuosius čempionus, ypač antrajame kėlinyje, ne kartą gelbėjo danas vartininkas Niklasas Landinas, tolimais metimais varžovų vartų tinklą plėšė norvegas Sanderis Sagosenas (įmetė 7 įvarčius), dešiniajame krašte progų tykojo švedas Niclasas Ekbergas (8 įvarčiai).

Prie pergalės svariai prisidėjo po 5 įvarčius pelnę vokiečiai Steffenas Weinholdas ir Rune Dahmke, bet naudingiausio finalo žaidėjo prizą gavo kitas vokietis Hendrikas Pekeleris. Jis ne tik įmetė 4 įvarčius, bet ir cementavo „Kiel“ gynybą.

Kylio komandai grįžti į viršūnę padėjo ir žmogus, Čempionų lygoje triumfavęs dar 2010 ir 2012 metais. Tai – čekas Filipas Jicha. Tiesa, anuomet F.Jicha buvo vienas „Kiel“ puolimo lyderių, o nuo praėjusių metų jis yra šios komandos vyriausias treneris.

Beje, nors F.Jicha geriausius žaidėjo karjeros metus praleido Kylio komandoje, jis 2017 metais karjerą baigė vilkėdamas „Barcelona“ marškinėlius.

Laimėjo 62 kartus iš eilės

Kylio komanda Čempionų lygos finale žaidė aštuntąjį kartą, o prizą iškovojo ketvirtą kartą. „Kiel“ jau buvo turnyro nugalėtojas 2007, 2010 ir 2012 metais.

Daugiau kartų Čempionų lygos (anksčiau Čempionų taurės) nugalėtojomis tapo tik dvi komandos. „Barcelona“ triumfavo devynis kartus, „Gummersbach“ – penkis kartus.

Jubiliejinio dešimtojo titulo siekusi „Barcelona“ ir prieš šį finalo ketvertą buvo laikoma favorite. Iki finalo „mėlyni-granatiniai“, skaičiuojant visus turnyrus, laimėjo net 62 iš eilės rungtynes. Ši pergalių virtinė prasidėjo po to, kai Katalonijos rankininkai 2019 metų rugsėjo 14 dieną Vengrijoje pralaimėjo Čempionų lygos rungtynes „Szeged“ klubui. Po to „Barcelona“ laimėjo 22 rungtynes Čempionų lygoje ir 40 rungtynių Ispanijos turnyruose.

Kas, kaip ir kodėl?

2019-2020 metų sezone vyrų rankinio Čempionų lygos turnyras, kaip ir kitos sporto varžybos, dėl pandemijos buvo nutrauktas kovo mėnesį. Rankininkai spėjo pabaigti grupių etapą, bet atkrintamųjų varžybų nepradėjo.

EHF nusprendė atšaukti aštuntfinalio ir ketvirtfinalio etapus, bet neatsisakė minties surengti finalo ketvertą. Į jį buvo pakviestos komandos, kurios grupėse užėmė dvi pirmąsias vietas. A grupėje geriausiai žaidė „Barcelona“ (26 taškai) ir PSG (22), B grupėje – „Kiel“ ir „Veszprém“ (po 20).

Jei būtų vykusios visos atkrintamosios varžybos, jose būtų žaidusi ir „Montpellier“, kuriai atstovauja Jonas Truchanovičius. Ši komanda B grupėje užėmė ketvirtąją vietą (17 taškų). Tuo tarpu Zaporižės „Motor“, kurioje žaidžia Aidenas Malašinskas, B grupėje liko paskutinė aštunta (4 taškai).

Europos rankinio vadovai iš pradžių planavo finalo ketvertą surengti rugpjūčio pabaigoje, bet epideminei padėčiai nepagerėjus tiek, kiek tikėtasi, lemiamas kovas nukėlė į gruodžio pabaigą.

Moterų rankinio Čempionių lygos nugalėtojos šiais metais nepaaiškėjo. Moterų turnyre taip pat buvo pabaigtas grupių etapas, bet EHF nusprendė finalo ketverto nerengti. Čempionių lygos 1 grupėje praėjusį sezoną geriausiai žaidė „Metz“, „Esbjerg“ ir „Rostov“ (po 13 taškų), 2 grupėje – Djoro „Audi“ (19) ir „Brest“ (17).

Finalas

„Kiel“ – „Barcelona“ 33:28 (19:16). Ekbergas 8, Sagosenas 7, Weinholdas 5, Dahmke 5, Pekeleris 4, Wiencekas 2, Zarabecas 1, Reinkindas 1/ Aleixas Gomezas 10, Arino 4, Memas 4, Cindričius 3, Fabregas 3, Entrerriosas 1, Palmarssonas 1, N‘Guessanas 1, Santosas 1.

Dėl 3 vietos

Paryžiaus PSG – „Veszprém“ 31:26 (14:11). Remili 6, Prandi 6/ Lekai 9, Margučas 4.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.