EUROLYGA 2023

Koronavirusas palaužė pasaulio rankinio pirmenybių naujokus: aikštėje nepasirodė

Pasaulio vyrų rankinio pirmenybėse sekmadienį buvo sužaistos tik septynerios iš aštuonerių numatytų rungtynių. Žaliojo Kyšulio rinktinė negalėjo eiti į aikštę rankininkams užsikrėtus koronavirusu.

Vengrija tik po atkaklios kovos nugalėjo Urugvajų<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Vengrija tik po atkaklios kovos nugalėjo Urugvajų<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2021, 11:47 PM

Varžovų nesulaukę vokiečiai du taškus gavo be žaidimo. Aikštėje antrąsias pergales sekmadienį iškovojo Vengrijos, Kataro, Argentinos ir Danijos rinktinės.

Neužteko žaidėjų

Pirmą kartą pasaulio pirmenybėse dalyvaujančią Žaliojo Kyšulio rinktinę sveikatos krizė ištiko dar prieš turnyrą. Šeši rankininkai, vyriausias treneris bei dar keli delegacijos nariai negalėjo atvykti į Egiptą, nes jų koronaviruso testai buvo teigiami dar per treniruočių stovyklą, kurią šios Afrikos šalies komanda surengė Portugalijoje.

Komandai atvykus į Egiptą, buvo nustatyti dar keturi užsikrėtusieji, tačiau Žaliojo Kyšulio rankininkai penktadienį žaidė pirmąsias rungtynes su Vengrijos rinktine. Vis dėlto afrikiečių pasirodymas nutrūko, kai šeštadienį buvo paskelbta, kad koronavirusu užsikrėtė dar du žaidėjai.

Pagal pandeminius pasaulio pirmenybių nuostatus komandoms leidžiama žaisti, jei jose yra bent dešimt sveikų rankininkų. Žaliojo Kyšulio komandoje po šeštadienio liko tik devyni žaidėjai.

Žaliajam Kyšuliui atšauktose rungtynėse su Vokietijos komanda įskaitytas techninis pralaimėjimas 0:10.

Atšaukus rungtynes lengviau atsiduso Vokietijos rinktinės rankininkai, treneriai ir federacijos vadovai. Vokiečiai dar prieš kelias dienas daug kalbėjo, kad baiminasi, jog gali užsikrėsti nuo tų varžovų žaidėjų, kurie jau serga COVID-19, bet jų testai dar nebuvo teigiami nepraėjus inkubaciniam laikotarpiui.

„Mums tikrai palengvėjo, – atsiduso vienas Vokietijos rinktinės lyderių Uwe Gensheimeris. – Be to, dabar galėsime geriau pasirengti labai svarbioms rungtynėms su vengrais“.

Galimybės dar neprarado

Nors antrajame ture Žaliasis Kyšulys atidavė taškus be žaidimo, ši komanda galbūt galės žaisti trečiojo turo rungtynes. Pagal Tarptautinės rankinio federacijos (IHF) nuostatus per pasaulio pirmenybes galima papildomai registruoti rankininkus, o Žaliojo Kyšulio rankinio vadovai tikisi iki antradienio papildyti rinktinę dar keturiais žaidėjais.

Tokiu atveju antradienį Žaliojo Kyšulio rinktinė antradienį žaistų su Urugvajaus komanda lemiamas rungtynes dėl kelialapio į antrąjį etapą.

Atrodo, kad net žaisdama ne stipriausia sudėtimi Žaliojo Kyšulio rinktinė per rungtynes su urugvajiečiais būtų aiški favoritė. Pirmą kartą į pasaulio pirmenybes patekusi Urugvajaus komanda varžovams nesukuria jokių problemų, o sekmadienį Vengrijos rinktinei pralaimėjo 18:44.

Kroatai atsitiesė sunkiai

Sekmadienį pirmąją pergalę iškovojo Kroatijos rinktinė, tačiau jos žaidėjai ir treneriai buvo patenkinti anaiptol ne viskuo. Kroatai pranašumą prieš Angolos rinktinę, kurią nugalėjo 28:20, įrodė tik antrajame kėlinyje. Iki pertraukos Kroatijos komanda ilgai vijosi varžovus ir pirmąjį kėlinį laimėjo vos vieno įvarčio skirtumu.

„Nėra ko švęsti, bet džiaugiuosi, kad žaidėjų nusiteikimas buvo geresnis nei per pirmąsias rungtynes su japonais, – sakė Kroatijos rinktinės treneris Lino Červaras, kurio auklėtiniai rungtynes su Japonijos komanda nelauktai baigė lygiosiomis. – Žaidėme geriau, bet neišvengėme bangavimo. Buvo klaidų, nervingumo, bet taip pat buvo ir teigiamų dalykų“.

Prieš antrąsias rungtynes L.Červarui galvos skausmo pridėjo vieno geriausių žaidėjų Lukos Cindričiaus trauma. Stiprius kirkšnies skausmus pajutęs rankininkas jau išvyko namo. Beje, pernai L.Cindričius irgi dėl traumos nepajėgė baigti Europos pirmenybių, kurių finale kroatai nusileido ispanams.

Įdomiausia grupė

Brazilijos ir Tuniso rankininkai galutinį rezultatą sužinojo ne iškart po finalo sirenos. Jiems teko palaukti, kol teisėjai peržiūrėjo paskutinį epizodą ir įsitikino, kad kamuolys po galingo tunisiečio metimo atšokęs nuo skersinio nusileido ne už vartų linijos. Rungtynės baigėsi lygiosiomis 32:32.

Šiuo rezultatu labiau džiaugėsi brazilai. Jie pavijo antrojo kėlinio pradžioje penkių įvarčių skirtumu pirmavusius varžovus ir netgi buvo persvėrę rezultatą, bet likus žaisti minutę vėl atsiliko dviem įvarčiais. Vis dėlto lemiamu metu truputį tiksliau vėl žaidė Brazilijos rinktinė.

Iki paskutinių sekundžių įtampa neatslūgo ir kitose B grupės rungtynėse, kuriose Europos čempionė Ispanijos rinktinė nugalėjo Lenkijos komandą 27:26.

Šioje grupėje kova vyksta įdomiausiai. Per du turus užsitikrinti teisės žaisti antrajame etape nepavyko nė vienai komandai. Prieš lemiamas rungtynes Ispanija turi tris taškus, Lenkija ir Brazilija – po du, Tunisas – vieną. Antradienį susitiks Ispanija – Tunisas ir Brazilija – Lenkija.

Vis dar įmanoma, kad visos keturios komandos surinks vienodai taškų.

Kas pateks į kitą etapą?

Sekmadienį didžiausiu skirtumu laimėjo Vengrijos rinktinė, Urugvajaus rankininkus sutriuškinusi 44:18. Labai didelius skirtumu laimėjo ir Danijos komanda, Kongo Demokratinės Respublikos ekipą nugalėjusi 39:19.

Atkakliau vyko kitos rungtynės, kuriose Kataras įveikė Japoniją 31:29, o Argentina – Bahreiną 24:21.

Sekmadienį teisę žaisti antrajame etape užsitikrino šešios komandos: A grupėje – Vokietija ir Vengrija (turi po 4 taškus), C grupėje – Kataras (4) ir Kroatija (3), D grupėje – Danija ir Argentina (po 4).

Šeštadienį pirmąją užduotį išsprendė septynios kitų grupių komandos: E grupėje – Prancūzija (4), F grupėje – Portugalija (4), G grupėje – Švedija ir Egiptas (po 4), H grupėje – Baltarusija, Rusija (po 3) ir Slovėnija (2).

Galimybę patekti į antrąjį etapą kol kas prarado tik viena komanda – H grupės autsaiderė Korėja.

Sekmadienio rezultatai

2 turas

A grupė

Žaliasis Kyšulys – Vokietija 0:10 (be žaidimo).

Vengrija – Urugvajus 44:18 (16:8). Mathe 8, Gyori 5/ Morandeira 4.

Lentelė: Vengrija ir Vokietija – po 4, Žaliasis Kyšulys ir Urugvajus – po 0.

B grupė

Tunisas – Brazilija 32:32 (20:16). Darmoulis 9, Rzigas 7/ Langaro 6, Hackbarthas 6.

Lenkija – Ispanija 26:27 (11:14). Sicko 6, Moryto 5/ D.Duišebajevas 5, Fernandezas 5, Entrerriosas 5.

Lentelė: Ispanija – 3, Lenkija ir Brazilija – po 2, Tunisas – 1.

C grupė

Kataras – Japonija 31:29 (15:16). Marzo 11, Madadi 6/ Agarie 7, Doi 7.

Angola – Kroatija 20:28 (11:12). Ferreira 4/ Čupičius 6, Martinovičius 5.

Lentelė: Kataras – 4, Kroatija – 3, Japonija – 1, Angola – 0.

D grupė

Argentina – Bahreinas 24:21 (12:10). Pizarro 6/ Ahmedas 5.

Kongo DR – Danija 19:39 (10:23). Bouity 4/ J.Hansenas 8, Holmas 6.

Lentelė: Danija ir Argentina – po 4, Bahreinas ir Kongo DR – po 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.