EUROLYGA 2023

Prancūzijos rankininkai vieninteliai pratęsė pergalių virtinę pasaulio pirmenybėse

Nors Prancūzijos rankininkai trečiadienį pasaulio pirmenybių rungtynėse sulaukė netikėtai atkaklaus autsaiderių pasipriešinimo, jie pratęsė pergalių virtinę ir tapo vienvaldžiais antrojo etapo grupės lyderiais. Tuo tarpu Portugalijos ir Švedijos rinktinės prarado pirmuosius taškus.

 Prancūzijos rinktinė žengia kol kas be pralaimėjimų.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Prancūzijos rinktinė žengia kol kas be pralaimėjimų.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Prancūzijos rinktinė žengia kol kas be pralaimėjimų.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Prancūzijos rinktinė žengia kol kas be pralaimėjimų.<br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 21, 2021, 8:22 AM, atnaujinta Jan 21, 2021, 8:34 AM

Prasidėjo antrasis etapas

Egipte vykstančiose pasaulio pirmenybėse trečiadienį antrąjį etapą pradėjo III ir IV grupių komandos.

Vienvalde III grupės lydere tapo Prancūzijos rinktinė, po nelauktai sunkios kovos palaužusi Alžyro komandą 29:26 (16:14). Pirmąjį pralaimėjimą patyrė Portugalijos rinktinė, nusileidusi Norvegijos rankininkams 28:29 (14:16), o Šveicarijos ekipa labai nerezultatyvioje dvikovoje pranoko Islandijos komandą 20:18 (10:9).

Grupės lyderė Prancūzija turi 6 taškus, Portugalija ir Norvegija – po 4, Islandija ir Šveicarija – po 2, Alžyras – 0.

IV grupėje pirmą tašką prarado Švedijos rinktinė, sužaidusi lygiosiomis su Baltarusijos komanda 26:26 (11:15). Turnyro šeimininkė Egipto rinktinė nesunkiai nugalėjo Rusijos rankininkus 28:23 (15:8), o Slovėnijos komanda sutriuškino Šiaurės Makedonijos ekipą 31:21 (13:9).

Šioje grupėje neliko taškų nepraradusių komandų ir intriga dar labiau sustiprėjo. Švedijos sąskaitoje yra 5 taškai, Egipto ir Slovėnijos – po 4, Rusijos – 3, Baltarusijos – 2, Šiaurės Makedonijos – 0.

Į ketvirtfinalį pateks po dvi geriausias grupių komandas. Aritmetines galimybes žengti į kitą etapą šiose grupėse prarado tik Šiaurės Makedonijos rinktinė.

Prarado pirmus taškus

Ko gero, didžiausias dienos netikėtumas buvo Švedijos ir Baltarusijos komandų lygiosios. Švedai prieš dvi dienas puikiai žaidė per laimėtas rungtynes su egiptiečiais, tačiau trečiadienį jų darnaus žaidimo neliko nė kvapo. Skandinavams netgi grėsė sutriuškinimas – pirmajame kėlinyje jie atsiliko aštuonių įvarčių skirtumu 5:13.

Vis dėlto Švedijos komanda dar prieš pertrauką pradėjo mažinti atsilikimą, o antrojo kėlinio viduryje išlygino rezultatą 19:19.

Kova prasidėjo iš naujo, bet iniciatyva jau buvo varžovus pavijusių švedų rankose. Tačiau didelę persvarą iššvaistę baltarusiai taip pat parodė, kad yra ne iš kelmo spirti ir prieš pat sireną išgelbėjo išgelbėjo bent tašką – rezultatą paskutinėmis akimirkomis išlygino Andrejus Jurinokas.

Po daug lygesnės ir ne mažiau atkaklios kovos pirmuosius taškus prarado portugalai. Jie pavijo keturių įvarčių skirtumu pirmavusius norvegus, o paskutinę minutę rengė ilgą ataką, tačiau prieš pat sireną iš toli Rui Silvos mestas kamuolys atsitrenkė į virpstą.

Nesunkios pergalės

Didžiausiu skirtumu laimėjo Slovėnijos rinktinė, nugalėjusi Šiaurės Makedonijos komandą 31:21. „Mes tikslą jau pasiekėme ir nuo šiol žaisime savo malonumui“, – dar prieš rungtynes sakė makedonų treneris Danilo Brestovacas.

Nors nugalėjo mažesniu skirtumu, dar lengviau varžovus palaužė Egipto rinktinė, įveikusi pirmajame etape virš galvos iššokusią Rusijos komandą 28:23.

Rusų žaidimas visai išsiderino, kai jie pirmojo kėlinio viduryje prarado vieną pagrindinių gynėjų Aleksandrą Jermakovą. Šis rankininkas bandė šiurkščiai pastumti į vartus metusį varžovą, bet egiptietis vikriai išsisuko, o rusas taip nesėkmingai šleptelėjo ant grindų, kad be komandos draugų pagalbos negalėjo išeiti iš aikštės.

Netrukus egiptiečiai įmetė penkis įvarčius paeiliui ir dar prieš pertrauką įgijo lemiamą septynių įvarčių persvarą, o antrajame kėlinyje įvykdė svarbiausią užduotį – neišbarstyti didelio pranašumo.

Pasvilino padus favoritams

Alžyro rankininkai neiškovojo pergalės, tačiau galėjo didžiuotis tuo, kaip priešinosi daugkartinei pasaulio čempionei Prancūzijos rinktinei. Prancūzai nugalėjo tik po atkaklios kovos 29:26.

Alžyro rinktinę treniruojantis prancūzas Alainas Portes‘as apčiuopė silpnąsias „mėlynųjų“ vietas ir ryžtingai rungtynes pradėję alžyriečiai pirmavo net keturių įvarčių skirtumu. Kai prancūzai persvėrė rezultatą, keliskart atrodė, kad įvarčiai į afrikiečių vartus tuoj pasipils vienas po kito. Tačiau taip neatsitiko ir likus žaisti 4 min. rezultatas dar buvo lygus 26:26.

Vis dėlto rungtynių pabaigoje Alžyro rankininkams, tarp kurių yra tik keli Europos klubų žaidėjai, pritrūko patirties. Alžyriečiai keliskart suklydo paprastose situacijose ir taško neiškovojo.

„Noriu pasveikinti savo žaidėjus. Kovojome dėl pergalės, bet kelios klaidos sutrukdė laimėti, o varžovai išsaugojo daugiau jėgų“, – sakė Alžyro rinktinės treneris A.Portes‘as. Beje, jis prieš kelerius metus treniravo Prancūzijos moterų rinktinę ir iki šiol turi finansinių pretenzijų Prancūzijos rankinio federacijai. A.Portes‘as ir Prancūzijos federacijos vadovai iki šiol santykius aiškinasi teisme.

Prancūzijos rinktinė prieš antrąjį etapą liko be puikiai pasaulio pirmenybes pradėjusio vartininko Wesley Pardino. Jis per paskutines pirmojo etapo rungtynes su šveicarais susidūrė su varžovu ir patyrė sunkią kelio traumą.

Nervingi šiauriečiai

Šveicarijos rinktinė, kuri paskutinę akimirką buvo pakviesta į pasaulio pirmenybes ir pakeitė sveikatos krizės pakirstą JAV komandą, antrąjį etapą pradėjo be taškų ir be realių vilčių patekti į ketvirtfinalį. Tačiau tai nesumažino ūpo kovoti dėl pergalių ir šveicarai trečiadienį beveik sužlugdė apie atkrintamąsias varžybas svajojusių islandų planus.

Šių komandų rungtynėse Šveicarijos rankininkai beveik visą laiką pirmavo ir šventė sunkią pergalę 20:18.

Šveicarijos ir Islandijos komandos pernai turėjo susitikti pasaulio pirmenybių atrankos varžybose, tačiau rungtynės buvo atšauktos dėl pandemijos, o kelialapiai į Egiptą buvo išdalinti pagal Europos pirmenybių rezultatus. „Dabar jaučiamės pasiekę revanšą. Sužaidėme kone geriausias rungtynes šiuolaikinėje rinktinės istorijoje“, – džiaugėsi vartininkas Nikola Portneris, kurio ramybė buvo svarbiausias šveicarų pergalės raktas.

Patikimai vartus gynęs N.Portneris privertė šiauriečius karščiuotis, ir islandai dažnai atakavo skubotai, taip tik palengvindami varžovų vartininko užduotis. Islandijos rinktinė nervingai žaidė ir gindamasi, o jos rankininkas Alexanderis Petterssonas buvo nubaustas raudona kortele.

Trenerių maršrutai

Pasaulio pirmenybėse vyksta savotiška Ispanijos ir Islandijos rankinio mokyklų kova. Šių šalių rankinio specialistai treniruoja net devynias į Egiptą atvykusias rinktines: ispanai – penkias, islandai – keturias.

Suprantama, Ispanijos ir Islandijos rankinio vadovai rinkdamiesi rinktinių trenerius svetur nesidairo. Ispanijos rinktinę treniruoja ispanas Jordi Ribera, Islandijos rinktinę – islandas Gudmunduras Gudmundssonas. Be to, Ispanijos specialistai vadovauja Kataro, Egipto, Argentinos ir Čilės rinktinėms, Islandijos treneriai – Vokietijos, Japonijos ir Bahreino rinktinėms.

Pirmajame etape įvyko dvejos rungtynės, kuriose susitiko ispanų ir islandų treniruojamos komandos. Abu kartus pergales šventė Ispanijos strategai (Kataras nugalėjo Japoniją, Argentina – Bahreiną).

Užsieniečiai treniruoja dar penkias pasaulio pirmenybėse žaidžiančias komandas: Švedijos rinktinę – norvegas, Alžyro rinktinę – prancūzas, Austrijos rinktinę – slovėnas, Rusijos rinktinę – bosnis (tiesa, dar nuo praėjusio amžiaus gyvenantis Vokietijoje), Slovėnijos rinktinę – serbų kilmės švedas.

Trečiadienio rezultatai

III grupė (Giza)

Šveicarija – Islandija 20:18 (10:9). Schmidas 6, Sidorowiczius 4/ O.Gudmundssonas 4.

Prancūzija – Alžyras 29:26 (16:14). Memas 4, Mahe 4, Fabregas 4/ Berkousas 7, Ayoubas 6.

Portugalija – Norvegija 28:29 (14:16). Portela 5, Martinsas 5/ Sagosenas 6, Jondalas 5, Reinkindas 5.

Lentelė: Prancūzija – 6, Portugalija ir Norvegija – po 4, Islandija ir Šveicarija – po 2, Alžyras – 0.

IV grupė (Kairas)

Šiaurės Makedonija – Slovėnija 21:31 (9:13). K.Lazarovas 5, Kuzmanovskis 4/ Gajičius 7, Mačkovšekas 5, Dolenecas 5.

Rusija – Egiptas 23:28 (8:15). Kosorotovas 8/ Mamdouhas 7, Sanadas 6.

Švedija – Baltarusija 26:26 (11:15). Wanne 7/ Vailupavas 6, Jurynokas 6.

Lentelė: Švedija – 5, Egiptas ir Slovėnija – po 4, Rusija – 3, Baltarusija – 2, Šiaurės Makedonija – 0.

Dėl 25-32 vietų

1 turas. II grupė

Čilė – Korėja 44:33 (24:17), Austrija – Marokas 36:22.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.