EUROLYGA 2023

Argentinos rankininkai sutrukdė kroatams prisidėti prie kelialapius į ketvirtfinalį iškovojusių komandų

Ispanijos, Vengrijos ir Danijos rinktinės šeštadienį pratęsė nepralaimėtų rungtynių virtines ir užsitikrino kelialapius į Egipte vykstančių pasaulio vyrų rankinio pirmenybių ketvirtfinalį.

 Kroatijos ir Argentinos dvikovos akimirka.<br> PA/Scanpix nuotr.
 Kroatijos ir Argentinos dvikovos akimirka.<br> PA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2021, 9:27 AM

Prisidėti prie šios trijulės tikėjosi ir Kroatijos rankininkai, tačiau jie sensacingai pralaimėjo Argentinos rinktinei.

Trys kelialapiai

Kelialapius į ketvirtfinalį greičiausiai išsidalijo I grupės komandos. Likus vienam turui iki antrojo etapo pabaigos šioje grupėje dvi pirmąsias vietas užsitikrino Vengrijos (8 taškai) ir Ispanijos (7) rankininkai.

Šeštadienį Europos čempionė Ispanija sutriuškino Urugvajų 38:23 (24:12), o Vengrija nedideliu skirtumu, bet be didelio vargo nugalėjo Lenkiją 30:26 (16:10).

Paskutinėse ir jau nieko svarbaus nebelėmusiose šios grupės rungtynėse Vokietija nugalėjo Braziliją 31:24 (16:12).

Pirmadienį vengrai ir ispanai kovos dėl pirmosios vietos grupėje.

II grupėje pirmąją vietą užsitikrino pasaulio čempionės vardą ginanti Danija (8 taškai), šeštadienį nugalėjusi Japoniją 34:27 (19:17).

Intriga kovojant dėl antrosios vietos sustiprėjo, kai Kataras nugalėjo Bahreiną 28:23 (13:14), o Argentina įveikė Kroatiją 23:19 (12:12).

Į antrąjį kelialapį pretenduoja Argentina (6 taškai), Kroatija (5) ir Kataras (4).

Pirmadienį iš pradžių žais Argentina ir Kataras, o paskutinėse dienos rungtynėse į aikštę žengs Kroatija ir Danija. Argentiniečiai užsitikrintų antrąją vietą, jei iškovotų bent tašką, bet jei Pietų Amerikos čempionai pralaimėtų, atomazgos reikėtų laukti iki paskutinės dvikovos.

„Gladiatorių“ sensacija

Argentinos rinktinė šeštadienį iškovojo kone ryškiausią pergalę savo istorijoje ir atsidūrė ant istorinio pasiekimo slenksčio. „Gladiatoriai“, kaip tėvynėje vadinama Argentinos rankinio rinktinė, dar niekada nebuvo patekę tarp aštuonių stipriausių pasaulio komandų.

Prieš šeštadienio rungtynes su Europos vicečempione Kroatijos rinktine irgi buvo nedaug tikėjusių, kad argentiniečiai gali išsaugoti viltis patekti į ketvirtfinalį. Tačiau svarbiausia, kad tuo tikėjo patys Argentinos rankininkai, kurie jau pirmosiomis minutėmis parodė tvirtus raumenis ir greitai įgijo penkių įvarčių persvarą 6:1.

Patyrusios Kroatijos komandos tokia pradžia iš vėžių neišmušė. Kroatai dar pirmojo kėlinio pabaigoje išlygino rezultatą, o iškart po pertraukos išsiveržė į priekį. Atrodė, kad viskas stoja į savo vietas, bet Argentinos rinktinė sugebėjo vėl susigrąžinti iniciatyvą ir privertė varžovus nervintis. Antrojo kėlinio viduryje pasipylė Kroatijos komandos klaidos: perdavimai buvo netikslūs, metimai – neparuošti.

Nepasiteisino ir Kroatijos rinktinės trenerio Lino Červaro sprendimas keisti vartininką septintu aikštės žaidėju. Argentiniečiai antrojo kėlinio antroje pusėje net keturis kartus įmetė iš savo pusės į tuščius vartus. Du kartus – iškart po to, kai kroatai pelnė įvarčius, bet po rezultatyvios atakos nespėjo į aikštę grąžinti vartininko.

„Ši pergalė yra epinė, nes pirmą kartą sugebėjome įveikti visų turnyrų čempionę Kroatijos rinktinę. Pergalės raktas buvo tikėjimas savo jėgomis, patikima gynyba ir geras vartininko žaidimas“, – sakė Argentinos rinktinės treneris Manolo Cadenasas.

Treneris atsistatydina

Iškart po sensacingo pralaimėjimo Kroatijos rinktinės treneris L.Červaras pranešė, kad po pasaulio primenybių trauksis iš pareigų. 70-metis rankinio specialistas ketino darbą baigti po Tokijo olimpinių žaidynių, bet per pasaulio pirmenybes nusivylė auklėtinių požiūriu ir nusprendė nelaukti olimpinio ciklo pabaigos.

Kroatai šiame turnyre savo sirgalius nemaloniai nustebino jau per pirmąsias rungtynes, kuriose sužaidė lygiosiomis su Japonijos rinktine. Po to net ir laimėtuose mačuose su Angolos ir Kataro komandomis kroatų žaidimas paliko gana slogų įspūdį.

„Du dešimtmečius komandos pamatas buvo rankininkų kovingumas. Žaidėjai kovodavo dėl kiekvieno kamuolio, tačiau dabar to pasigendu. Prisiimu atsakomybę, mano sprendimas galutinis, – sakė L.Červaras. – Šiandien žaidėme labai blogai ir tai mane nustebino“.

Tikėjosi sunkesnių rungtynių

Šeštadienį įdomiausios kovos buvo laukiama dviejų Vidurio Europos komandų rungtynėse, kuriose pasipriešinti nė taško nepraradusiems vengrams bandė pasaulio pirmenybių atradimu tapę lenkai.

Jei šios komandos būtų susitikusios pirmąją turnyro dieną, daug kas tikriausiai būtų prognozavęs lengvą vengrų pergalę. Tačiau vardinį kvietimą gavusi Lenkijos komanda nustebino darniu žaidimu bei gerais rezultatais ir iki šeštadienio vis dar išsaugojo galimybę patekti į ketvirtfinalį.

Lenkai tikėjosi, kad gali būti lygiaverčiai varžovai, bet vengrai greitai išsklaidė jų iliuzijas. Nors Vengrijos rinktinė laimėjo gana nedideliu keturių įvarčių skirtumu 30:26, galutinis rezultatas neatspindėjo nugalėtojų pranašumo. Vengrai dar prieš pertrauką pirmavo septyniais įvarčiais ir gniaužtus atleido tik paskutinėmis minutėmis, kai treneriai į aikštę įleido antrojo septyneto žaidėjus, o lyderiai galėjo džiaugtis bilietu į ketvirtfinalį sėdėdami ant atsarginių suolo.

„Gerai pasiruošėme rungtynėms ir įvykdėme trenerių sukurtą žaidimo planą. Maniau, kad rungtynės bus sunkesnės, bet gerai gynėmės ir neleidome varžovams įsibėgėti“, – sakė Vengrijos rinktinės žaidėjas Miklosas Rosta, kuris kaip tik ir yra antrojo septyneto rankininkas, bet šeštadienį žaidė gana ilgai ir įmetė 4 įvarčius.

Koronaviruso detektyvas

Per lemiamas rungtynes padėti Danijos rinktinei jau gali ir Emilis Jakobsenas, praleidęs pirmąją turnyro dalį dėl teigiamo koronaviruso testo. Jo teigiamo testo istorija tapo tikru detektyvu.

E.Jakobsenas jau sirgo COVID-19 lapkričio mėnesį, kai koronavirusu užsikrėtė beveik visa „Gudme“ komanda. Tačiau rinktinei atvykus į Egiptą rankininko testas vėl buvo teigiamas, todėl jis buvo atskirtas nuo komandos ir šešias dienas gyveno kitame viešbutyje. E.Jakobsenas liko karantine net po pirmo neigiamo testo ir turėjo dar dvi dienas laukti, kol neigiamas bus kitas testas. Papildomų problemų sukėlė tai, jog danai laikėsi ir Danijoje, ir Egipte galiojančių sveikatos saugumo taisyklių.

„Nesijaučiau vienišas, nes kiekvieną dieną po kelias valandas telefonu kalbėjausi su namiškiais. Mama skambindavo gal kas ketvirtį valandos. Vis dėlto labai džiaugiuosi galėdamas prisidėti prie komandos, – lengviau atsiduso E.Jakobsenas, kai pagaliau sulaukė leidimo šeštadienį grįžti į aikštę. – Mane palaikė šeima, komandos draugai ir treneris. Į visą istoriją žiūriu su šypsena. Būna ir blogesnių dienų“.

Rankinio pasiilgęs 22-ejų E.Jakobsenas šeštadienį į japonų vartus įmetė 12 įvarčių ir pakartojo turnyro rezultatyvumo rekordą. Jis – jau penktas rankininkas, šiose pirmenybėse per rungtynes atlikęs tuziną taiklių metimų.

Persijos įlankos derbis

Bahreino rinktinė anksti prarado galimybę patekti į ketvirtfinalį, tačiau šios šalies rankininkams šeštadienį vykusios rungtynės buvo ypač svarbios. Prieš bahreiniečius išsirikiavo „rankinio Babelio bokštas“ – Kataro rinktinė, sudaryta iš natūralizuotų Šiaurės Afrikos, Artimųjų Rytų, Europos ir Lotynų Amerikos žaidėjų.

Šių Persijos įlankos valstybių politiniai santykiai yra labai įtempti. Prieš septynerius metus Bahreino rankinio federacija netgi atsisakė siųsti rinktinę į Katare vykusias pasaulio pirmenybes, o 2017 metais Bahreino Karalystė nutraukė diplomatinius santykius su Kataro Valstybe.

Rankinio aikštėse intrigą stiprina tai, kad bahreiniečiai galėtų būti Azijos žemyno lyderiai, bet jiems trukdo „tarptautinė“ Kataro rinktinė. Net trejose iš ketverių praėjusių Azijos pirmenybių (dvejos iš jų vyko Bahreine) šių šalių komandos susitiko finale, ir čempionais visuomet tapdavo Kataro rankininkai.

Nors Bahreinas pastaraisiais metais irgi natūralizuoja daug užsienio sportininkų, pagal oficialią Bahreino rinktinės paraišką, visi jos žaidėjai gimė Bahreine. Tiesa, oficialiomis paraiškomis ne visuomet galima tikėti (pavyzdžiui, kai Kataro krepšinio rinktinė 2006 metais debiutavo pasaulio pirmenybėse, jos paraiškoje buvo parašyta, kad visi krepšininkai gimė Katare, bet niekam nebuvo paslaptis, kad dauguma žaidėjų atvyko iš Afrikos šalių), bet Bahreinas per porą pastarųjų dešimtmečių išties pastatė tvirtą rankinio piramidę, o rankinio sirgaliai daugumą dabartinių vyrų rinktinės žaidėjų galėjo įsidėmėti dar tada, kai jie atstovavo Bahreinui per jaunimo pirmenybes.

Tuo tarpu Kataro rankinio rinktinėje per šias pasaulio pirmenybes žaidžia net dešimt tunisiečių, trys egiptiečiai, du sirai, du kubiečiai, Bosnijos serbas, juodkalnietis ir vos du katariečiai (Ahmadas Madadi ir Ali Alderi).

Šeštadienį kaip už tėvynę grūmęsi bahreiniečiai su labiau patyrusiais varžovais lygiai žaidė truputį daugiau nei pusę rungtynių. Antrojo kėlinio pradžioje islando Halldoro Sigfussono treniruojama Bahreino rinktinė dar pirmavo 16:15, tačiau tada Kataro komanda įmetė šešis įvarčius paeiliui ir užsitikrino pergalę. Persijos įlankos derbį katariečiai laimėjo 28:23.

Šeštadienio rezultatai

I grupė

Urugvajus – Ispanija 23:38 (12:24). Cancio 8, Listonas 6/ Arino 8, Sole 6.

Lenkija – Vengrija 26:30 (10:16). Sičko 5, Gębala 4/ Lekai 8, Mathe 6.

Vokietija – Brazilija 31:24 (16:12). Golla 7, Hafneris 5, Weberis 5/ Moraesas 6.

Lentelė: Vengrija – 8, Ispanija – 7, Vokietija ir Lenkija – po 4, Brazilija – 1, Urugvajus – 0.

II grupė

Kataras – Bahreinas 28:23 (13:14). Capote 9, Marzo 8/ Ahmedas 5.

Argentina – Kroatija 23:19 (12:12). F.Pizarro 4/ Čupičius 7.

Japonija – Danija 27:34 (17:19). Agarie 7/ E.Jakobsenas 12.

Lentelė: Danija – 8, Argentina – 6, Kroatija – 5, Kataras – 4, Japonija – 1, Bahreinas – 0.

Dėl 25-32 vietų

2 turas. I grupė

Tunisas – Kongo DR 38:22 (17:13), Žaliasis Kyšulys – Angola 0:10 (be žaidimo).

Lentelė: Tunisas ir Kongo DR – po 4, Angola – 2, Žaliasis Kyšulys – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.