EUROLYGA 2023

Lemiamose rungtynėse Prancūzijos ir Švedijos rankininkai triuškino varžovus, egiptiečiai šventė lygiąsias

Būti ar nebūti? Šį amžiną klausimą sekmadienį sprendė septynios komandos, kovojusios dėl keturių kelialapių į pasaulio vyrų rankinio pirmenybių ketvirtfinalį.

Prancūzijos rinktinė žengia kol kas be pralaimėjimų.<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Prancūzijos rinktinė žengia kol kas be pralaimėjimų.<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2021, 11:27 PM

Viltis pasipuošti Egipte vykstančio turnyro medaliais išsaugojo lemiamas rungtynės laimėjusios Prancūzijos, Norvegijos ir Švedijos rinktinės bei lygiosiomis sužaidusi Egipto komanda.

Skirtingos rungtynės

Prieš paskutiniąsias IV grupės rungtynes atlikti sudėtingų skaičiavimų nereikėjo. Dvi komandų poros dėl dviejų kelialapių į ketvirtfinalį kovojo akis į akį. Tiesa, egiptiečiai ir švedai buvo truputį geresnėje padėtyje, nes jiems užteko lygiųjų, o slovėnams ir rusams būtinai reikėjo laimėti.

Minimalią užduotį įvykdė Egipto rankininkai. Jie su Slovėnijos rinktine sužaidė lygiosiomis 25:25 (8:12).

Švedijos rinktinei buvo daug lengviau. Skandinavai susitiko su vardinį kvietimą gavusia, bet šiame turnyre virš galvos iššokusia Rusijos komanda ir ją sutriuškino 34:20 (17:8).

Rungtynėse dėl priešpaskutinės vietos IV grupėje Baltarusija nugalėjo Šiaurės Makedoniją 30:26 (14:14).

Kelialapius į ketvirtfinalį iškovojo Švedija (8 taškai) ir Egiptas (7). Namo keliaus Slovėnija (6), Rusija (5), Baltarusija (4) ir Šiaurės Makedonija (0).

Prancūzai padėjo norvegams

III grupėje dėl dviejų kelialapių kovojo tik trys komandos, bet variantų buvo daugiau. Pirmosiose rungtynėse Norvegijos rinktinė nugalėjo Islandijos komandą 35:33 (18:18), tačiau po to norvegams reikėjo sulaukti palankios kito mačo baigties – arba didelės portugalų pergalės, arba to, kad bent tašką iškovotų prancūzai.

Rezultatas skandinavų nenuvylė – Prancūzijos rankininkai įtikinamai įveikė Portugalijos rinktinę 32:23 (16:12).

Sekmadienį šioje grupėje vyko dar vienerios rungtynės, kuriose Šveicarija pranoko Alžyrą 27:24 (15:13).

Dvi pirmąsias vietas užėmė Prancūzija (10 taškų) ir Norvegija (8). Iš pirmenybių pasitraukė Portugalija (6), Šveicarija (4), Islandija (2) ir Alžyras (0).

Beje, Prancūzijos, Norvegijos, Švedijos ir Egipto rinktinės į stipriausiųjų aštuonetą pateko ir praėjusiose pasaulio pirmenybėse. Užpernai norvegai laimėjo sidabro medalius, prancūzai – bronzos, švedai užėmė penktąją vietą, egiptiečiai – aštuntąją.

Lygiosios Egipto naudai

Slovėnijos rinktinė prieš lemiamas rungtynes su Egipto komanda prarado du svarbius žaidėjus Draganą Gajičių ir Stašą Skubę. Tačiau šie nuostoliai nesutrukdė slovėnams daugiau nei kėlinį šeimininkauti Kairo arenoje.

Slovėnai gynėsi kone tobulai ir užkirto varžovams visus kelius prie savo vartų, o jei aikštės žaidėjai padarydavo klaidelę, komandą gelbėdavo puikiai žaidę vartininkai. Slovėnijos rankininkai 24-ąją min. pirmavo 10:5, sužaidus kelias minutes antrajame kėlinyje – 15:10.

Egipto komanda atgydavo nebent tada, kai jai pavykdavo apsiginti ir surengti greitas atakas. O greitų atakų pagausėjo antrajame kėlinyje. Kone visą mačo esmę simbolizavo epizodas, po kurio Egipto rinktinė išlygino rezultatą (15:15): slovėnų vartininkas Klemenas Ferlinas atrėmė į greitą ataką pabėgusio Yehios Elderos metimą, tačiau atšokusį kamuolį pagriebė kitas egiptietis Mohammadas Samadas, po kurio antrojo bandymo K.Ferlinas jau buvo bejėgis.

Po to dažniau pirmaudavo Egipto rinktinė. Ji paskutinės minutės pradžioje turėjo dviejų įvarčių atsargą, tad du pačioje pabaigoje praleisti įvarčiai ir lygiosios 25:25 egiptiečių nuotaikos nesugadino.

Tikroji prancūzų jėga

Prancūzijos rinktinė sekmadienį galėjo net ir pralaimėti šešių įvarčių skirtumu. Tačiau prancūzai nebuvo nusiteikę žaisti su ugnimi. Priešingai, „mėlynieji“, kurie iki tol net autsaiderius nugalėdavo vargais ne galais, per rungtynes su Portugalijos komanda parodė tikrąją savo jėgą.

Prancūzai jau 9-ąją min. pirmavo 6:3 ir privertė varžovų trenerį prašyti minutės pertraukėlės. Trenerio patarimai padėjo Portugalijos rankininkams neatsilikti dideliu skirtumu, bet priekyje 2-4 įvarčiais vis tiek buvo Prancūzijos ekipa. O antrojo kėlinio viduryje prancūzai įjungė dar aukštesnę pavarą, nugalėjo 32:23 ir priverė pirmą kartą nuo 2003 metų pasaulio pirmenybėse žaidusią Portugalijos rinktinę keliauti namo.

Paskutinė laisva vieta

Kitose dviejose grupėse šeštadienį paaiškėjo trys iš keturių ketvirtfinalio dalyvių. Į stipriausiųjų aštuonetą pateko Vengrijos, Ispanijos ir Danijos rinktinės.

Pirmadienį dėl paskutinio kelialapio į ketvirtfinalį varžysis Argentinos, Kroatijos ir Kataro rankininkai.

Jau aiški viena ketvirtfinalio pora. Trečiadienį pasaulio čempionės vardą ginanti Danija susitiks su šio turnyro šeimininku Egiptu. Švedijos varžovė bus II grupės antroji komanda (Argentina, Kroatija arba Kataras), Norvegijos – I grupės nugalėtoja (Vengrija arba Ispanija), Prancūzijos – I grupės antroji komanda (Ispanija arba Vengrija).

Sekmadienio rezultatai

III grupė

Alžyras – Šveicarija 24:27 (13:15). Ayoubas 6/ Schmidas 9, Tynowski 6.

Islandija – Norvegija 33:35 (18:18). Elissonas 6, Gudmundssonas 5/ Sagosenas 8, Reinkindas 6, Johannessenas 5.

Portugalija – Prancūzija 23:32 (12:16). Soaresas 6/ Descat 8, Memas 5, N‘Guessanas 5.

Lentelė: Prancūzija – 10, Norvegija – 8, Portugalija – 6, Šveicarija – 4, Islandija – 2, Alžyras – 0.

IV grupė

Baltarusija – Šiaurės Makedonija 30:26 (14:14). Kulešas 7/ K.Lazarovas 7.

Slovėnija – Egiptas 25:25 (12:8). Jancas 6, Zarabecas 4, Mačkovšekas, Dolenecas 4/ Sanadas 7, Omaras 6.

Rusija – Švedija 20:34 (8:17). Kotovas 5/ Pellasas 7, Wanne 6.

Lentelė: Švedija – 8, Egiptas – 7, Slovėnija – 6, Rusija – 5, Baltarusija – 4, Šiaurės Makedonija – 0.

Dėl 25-32 vietų

3 turas. II grupė

Marokas – Čilė 17:28, Korėja – Austrija 29:36.

Lentelė: Austrija – 6, Čilė – 4, Marokas – 2, Korėja – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.