EUROLYGA 2023

Raudonomis kortelėmis nudažytame rankinio trileryje danai pateko į pasaulio pirmenybių pusfinalį

Ryškiausia šio amžiaus Danijos rankinio žvaigždė Mikkelis Hansenas vos neprivirė košės. Tačiau antrajame pratęsime be raudoną kortelę gavusio M.Hanseno žaidusi Danijos rinktinė pasaulio pirmenybių ketvirtfinalio rungtynėse per baudinių seriją palaužė turnyro šeimininkę Egipto komandą 39:38 (16:13, 28:28, 34:34, 35:35) ir išsaugojo galimybę antrą kartą iš eilės iškovoti aukso medalius.

 Egiptas po baudinių serijos nusileido Danijai.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Egiptas po baudinių serijos nusileido Danijai.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2021, 9:42 PM, atnaujinta Jan 27, 2021, 9:44 PM

Apie šį rankinio trilerį jo dalyviai pasakos anūkams. Abiejų pratęsimų pabaigoje rankininkai buvo nubausti raudonomis kortelėmis, o rezultatą varžovai lygino jau po sirenos sėkmingai atlikę baudinius. Pagrindiniam laikui ir dviem pratęsimams pasibaigus lygiosiomis, nugalėtojai paaiškėjo per baudinių seriją, kurios didvyriais tapo Danijos rinktinės vartininkas Niklasas Landinas ir vyriausias komandos žaidėjas Lasse Svanas.

Rungtynės būtų buvusios įsimintinos net tuo atveju, jei nugalėtojai būtų paaiškėję per pagrindinį laiką. Iki antrojo kėlinio pabaigos likus apie pusę minutės danas Magnusas Landinas (vartininko N.Landino jaunesnysis brolis) išlygino rezultatą 28:28 ir egiptiečiai rengėsi pradėti lemiamą, kaip tuo metu atrodė, ataką. Tačiau jų puolimą sustabdė rungtynių komisaro gestas – Egipto komanda suklydo atlikdama keitimą ir kelias akimirkas aikštėje buvo aštuoni žaidėjai.

Ką tai reiškė? Suklydęs Mohamedas Mamdouhas buvo pašalintas 2 minutėms, o kamuolys atiduotas Danijos rinktinei.

Danai iš dangaus nukritusia galimybe nepasinaudojo. Pasaulio čempionai ataką surengė neįtikėtinai negrabiai. Iš pradžių Mathiasas Gidselis nepastebėjo didelės skylės varžovų gynyboje ir nepasinaudojo proga laisvas mesti į vartus nuo šešių metrų linijos, o po to M.Hansenas perdavė kamuolį tiesiai į rankas Egipto rinktinės žaidėjui.

Danai dar galėjo džiaugtis, kad suklydo iki sirenos likus vos porai sekundžių, nes kamuolį perėmęs egiptietis nespėjo per visą aikštę mesti į vartus, kuriuos paliko toli išėjęs N.Landinas.

Laikrodžiui skaičiuojant pirmojo pratęsimo paskutines akimirkas, Danijos sirgaliai tikriausiai jau skelbė pergalės tostus. Danijos komanda pirmavo vienu įvarčiu 34:33 ir turėjo kamuolį.

Tačiau teisėjams užfiksavus pasyvaus žaidimo taisyklės pažeidimą, M.Hansenas po švilpuko ne padėjo kamuolį ant grindų, bet numetė jį į užribį. Už laiko vilkinimą paskutinėmis sekundėmis M.Hansenas buvo nubaustas raudona kortele, o Egipto rinktinė gavo teisę mesti baudinį, kurį pataikė Mohamedas Sanadas.

Antrajame pratęsime spindėjo abiejų komandų vartininkai: egiptietis Karimas Handawy ir N.Landinas. K.Handawy per 10 minučių apskritai nepraleido nė vieno įvarčio, bet turėjo kapituliuoti, kai M.Landinas jau po finalo sirenos įmetė baudinį ir išlygino rezultatą 35:35.

Baudinys buvo skirtas už tai, kad Egipto rinktinės žaidėjas Ibrahimas Elmasry paskutinėmis sekundėmis ne pagal taisykles trukdė danams atlikti baudos metimą. I.Elmasry, kaip ir pirmojo pratęsimo pabaigoje M.Hansenas, buvo nubaustas raudona kortele.

Baudinių seriją Danijos rinktinė laimėjo 4:3. Mačo didvyrių tapęs N.Landinas atrėmė pirmąjį Ahmedo Alahmaro ir paskutinį Ali Zeino metimus. O pergalingą įvartį pelnė daugiau nei du šimtus rungtynių Danijos rinktinėje žaidęs 37 metų L.Svanas.

„Jau galvojau, kad mums pasaulio pirmenybės baigėsi. Bet staiga mes gavome dar vieną šansą. Rungtynės buvo neįtikėtinos. Laimėjome per antrąjį pratęsimą neįmetę nė vieno įvarčio“, – Danijos televizijai TV2 sakė N.Landinas.

„Pasenau bent pora metų, – kraipė galvą Danijos rinktinės treneris Nikolajus Jacobsenas. – Niklasas mus išgelbėjo ir dar kartą parodė, kodėl laikomas geriausiu pasaulio vartininku. Privalėjome rungtynes baigti greičiau, bet dabar esu tiesiog laimingas. Dėl tokių pergalių treniruoju Danijos rinktinę“.

Ketvirtfinalis

DanijaEgiptas 39:38 (po baudinių; 16:13, 28:28, 34:34, 35:35). M.Hansenas 10, M.Jensenas 6, Svanas 6, Gidselis 6, M.Landinas 5/ Omaras 11, Elderaa 8, Zeinas 5, Sanadas 4, Hešamas 4.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.