EUROLYGA 2023

Lietuvos paplūdimio tinklininkės iki bikinių Dohoje neišsirengs – Kataro valdžia nepageidauja

Lietuvos paplūdimio tinklinio atstovės 21-erių Ieva Vasiliauskaitė ir 18-metė Danielė Kvedaraitė laikysis privalomų Kataro taisyklių ir pirmąkart Dohoje rengiamame pasaulio taurės moterų etape nevilkės įprastų šiose varžybose bikinių.

 Ieva Vasiliauskaitė (kairėje) šįkart Katare nekovos su Migle Marzukevičiūtę. Ją pakeitė D.Kvedaraitė.
 Ieva Vasiliauskaitė (kairėje) šįkart Katare nekovos su Migle Marzukevičiūtę. Ją pakeitė D.Kvedaraitė.
 Ieva Vasiliauskaitė<br> FIVB nuotr.
 Ieva Vasiliauskaitė<br> FIVB nuotr.
 Katare nebus palaikoma, jei sportininkės kovos bikini apranga.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Katare nebus palaikoma, jei sportininkės kovos bikini apranga.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Katare nebus palaikoma, jei sportininkės kovos bikini apranga.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Katare nebus palaikoma, jei sportininkės kovos bikini apranga.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 28, 2021, 12:15 PM, atnaujinta Feb 28, 2021, 3:57 PM

„Pagal Tarptautinės tinklinio federacijos reglamentą, varžybose galima vilkėti tiek bikinį, tiek ilgesnes kelnaites ir marškinėlius.

Jei yra tokia valstybės nuostata, nematau nieko skandalingo: merginos apsirengs kaip reikalaujama, nedėvės bikinių“, – aiškino Lietuvos paplūdimio tinklinio organizacijos viceprezidentas Marius Vasiliauskas.

Pirmąją pavasario dieną jis kartu su sportininkėmis skris į Katarą, kur kovo 8-12 dienomis bus surengtas pirmasis šio sezono FIVB pasaulio moterų taurės etapas.

Turnyras jau apaugo nemenku skandalu, kai praėjusią savaitę dvi garsios Vokietijos paplūdimio tinklininkės pareiškė, kad boikotuos varžybas, nes tiek Kataro valdžia, tiek ir su tuo sutikusi Tarptautinė tinklinio federacija draus sportininkėms vilkėti bikinius. 

Karla Borger ir Julia Sude tikino, kad nė vienoje valstybėje joms neteko sportuoti atsižvelgiant į valdžios reikalavimus.

„Tai pirmasis kartas, kai mums nurodoma, kaip turime sportuoti ir kaip būti apsirengus.

Atleiskite, bet tai neleistina: mes atliekame savo darbą – sąžiningai kovojame aikštėje ir jokia valdžia negali nurodyti, kaip jį turime atlikti. Kritikuojame pačią idėją, kuri verčia sportininkes elgtis prieš jų valią“, – kalbėjo K.Borger.

Tarptautinė tinklinio federacija, kuri jau septynerius metus Katare rengia vyrų paplūdinio tinklinio taurės etapus, moterų ekipas paprašė „pagarbos šalies kultūrai ir tradicijoms“. Tačiau kelių valstybių ekipos pareiškė, kad tuomet ir priimanti šalis privalo gerbti sportininkų interesus.

„Žaisti su ilga apranga, kai temperatūra siekia daugiau kaip 35 laipsnius karščio, yra teisinga? Jei nėra pagarbos mums, kam apskritai rengti Katare varžybas?“, – stebėjosi J.Sude.

Po kilusios nepasitenkinimo bangos federacija sušvelnino savo poziciją, o „Washington Post“ paskelbė, kad Kataro valdžia leis pačioms sportininkėms apsispręsti, su kokia apranga jos norės startuoti.

Tiesa, atletės turės informuoti apie tai varžybų rengėjus iš anksto, kad būtų galima pakoreguoti ir transliaciją – varžybas su bikiniais planuojama rodyti internetu bendru planu.

Keturių žvaigždučių reitingą turinčiose varžybose pirmą kartą dalyvaus ir Lietuvos komanda, kuriai atstovaus I.Vasiliauskaitė ir D.Kvedaraitė.

I.Vasiliauskaitė anksčiau pasirodė jaunimo tarptautinėse varžybose, o D.Kvedaraitei tai bus pirmasis rimtas iššūkis.

Floridos Saint Petersburgo universitete JAV dvejus metus studijavusi I.Vasiliauskaitė grįžo namo ir sudariusi porą su D.Kvedaraite nutarė siekti aukštumų tarptautinėje arenoje.

„Tas keturių žvaigždžių turnyras yra tiesiog kažkas už mūsų supratimo ribų – į jį suvažiuoja elitas, geriausi atletai, kurie kovoja ir laimi planetos pirmenybėse bei olimpiadose“, – kalbėjo M.Vasiliauskas.

Jis papasakojo, kad Lietuvos komanda nesitikėjo patekti į pagrindines varžybas, tačiau turnyro sudėtį koregavo pasaulinė koronaviruso pandemija.

„Mes siuntėme paraišką tik į atranką. Tačiau pasaulis dar niekaip neišsivaduoja ir COVID-19. Todėl nemažai garsių vardų atsisakė vykti į Katarą dėl draudimų, karantinų ir kitų su liga susijusių dalykų. Gavome kvietimą iškart dalyvauti pagrindinėse kovose“, – pasakojo komandos treneris M.Vasiliauskas.

– Kokie tikslai bus keliami sportininkėms varžybose Katare?,lrytas.lt paklausė M.Vasiliausko.

– Kai visiškai jauna sportininkų pora, turinti vos 18 įskaitinių taškų, turi kovoti su kokius 8000 reitingo taškų turinčiomis varžovėmis, vargu ar galima kalbėti apie aukščiausius tikslus.

Svarbiausia, kad komanda dalyvaus tokio aukšto lygio varžybose, sieks įgauti kuo daugiau patirties. O svajoti nugalėti patyrusias varžoves būtų labai drąsu. Jei tai būtų atranka, kalbėtume apie tam tikrus mažus žingsnelius į priekį, bet dabar vyks elitinių komandų mūšiai.

– Kilęs skandalas dėl sportininkių aprangos gali kažkaip paliesti mūsų porą?

– Net nežinau, ką atsakyti. Turime tiek bikinius, tiek ilgesnę aprangą. Reikės žaisti ilgesne, žaisime, su bikiniais – taip pat galime.

Kitą vertus, tarptautinė federacija ne kartą yra keitusi aprangos dėvėjimo standartus, visi prisiderina ir nėra didelių problemų.

– Į Katarą skrisite kur kas anksčiau. Teks galvoti apie aklimatizaciją?

– Ir apie koronaviruso klausimus. Varžybos vyks taip vadinamame „burbule“, tai bus reikalingi ir testai, ir saviizoliacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.