EUROLYGA 2023

Lietuvos golfo talentas G. Mackelis po audros Ispanijos turnyre: „Tokį orą buvau pamiršęs“

Vienas talentingiausių Lietuvos golfo žaidėjų Giedrius Mackelis, besiruošdamas naujam sezonui, buvo išvykęs į Ispaniją, kur galėjo prisiminti treniruočių atvirame lauke pojūčius. 14-ąjį gimtadienį būtent Ispanijoje paminėjęs sportininkas šioje šalyje ne tik treniravosi, bet ir dalyvavo jaunimo (iki 21 metų) golfo varžybose „Triple A World Series – European Classic 2021“.

 Giedrius Mackelis<br> organizatorių nuotr.
 Giedrius Mackelis<br> organizatorių nuotr.
 Giedrius Mackelis<br> organizatorių nuotr.
 Giedrius Mackelis<br> organizatorių nuotr.
 Giedrius Mackelis<br> organizatorių nuotr.
 Giedrius Mackelis<br> organizatorių nuotr.
 Giedrius Mackelis<br> organizatorių nuotr.
 Giedrius Mackelis<br> organizatorių nuotr.
 Giedrius Mackelis<br> organizatorių nuotr.
 Giedrius Mackelis<br> organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-03-10 23:28, atnaujinta 2021-03-10 23:29

Žaidėjas prisipažįsta, kad po ilgos žiemos ir treniruočių uždarose patalpose, labai norėjosi išbandyti savo jėgas golfo lauke. Šiuo karantininiu laikotarpiu Ispanija buvo likusi viena iš nedaugelio šalių, kur galima patogiai nuskristi iš Lietuvos bei rasti atitinkamo lygio turnyrus.

Nepaisant to, kad oficialiose varžybose lietuviui teko žaisti po ilgos pertraukos, o dauguma varžovų buvo keletą metų vyresni, tai netrukdė jam kautis dėl aukščiausių vietų.

Po pirmųjų dviejų dienų G. Mackelis tarp 33 dalyvių buvo pakilęs iki šeštosios pozicijos, bet nesėkminga paskutinė diena jį nubloškė į 16-ąją poziciją.

Bene didžiausias iššūkis buvo sudėtingos oro sąlygos. Viso turnyro metu Ispanijoje vyravo permainingi orai, o paskutinę dieną teko žaisti per stiprią audrą.

G. Mackelis į visą išvyką žvelgia kaip puikią galimybę pasisemti patirties bei pamatyti savo silpnąsias vietas.

Golfofederacija.lt pakalbino G. Mackelį apie jo įspūdžius iš Ispanijos, kelią tobulėjimo link bei artėjančio sezono lūkesčius.

– Kaip pavyko nuvykti į Ispaniją? Ar buvo planuota vykti būtent ten?

– Beveik keturis mėnesius nesivaržyti ir nežaisti golfo laukuose yra labai blogai. Todėl žiemos pasiruošimo cikle visada turiu suplanuotą bent vieną išvyką į užsienį.

Norėjau pasitikrinti, ar treniruotės atnešė siektų rezultatų ir kur dar yra tobulintinos vietos. Ispanija buvo sąraše tarp šalių, į kurią galima nuvykti žiemos metu.

Galutinį sprendimą dėl kelionės teko priimti labai greitai. Dėl COVID-19 daugelyje šalių buvo įvesti griežti apribojimai ir labai daug turnyrų buvo atšaukta.

Ispanija liko vienintelė šalis, kurioje dar buvo organizuojamos varžybos. Kelionė nebuvo viena iš lengviausių, bet buvome gerai pasiruošę.

Atlikti COVID-19 testai, užpildytos formos, paruošti raštai dėl dalyvavimo varžybose iš Lietuvos golfo federacijos bei vietinių organizatorių. Nuskridome ir patikras praėjome sklandžiai, dėl to galėjome laisvai keliauti po Ispaniją.

– Kaip klostėsi tos dienos Ispanijoje? Kiek tuo laikotarpiu buvo sporto ir kiek poilsio?

– Laikas Ispanijoje ėjo smagiai ir produktyviai. Kiekviena diena buvo suplanuota pusvalandžio tikslumu, o taip pat turiu tam tikrą nusistovėjusią kasdienę rutiną, kurios laikausi.

Tai yra rytinė mankšta – dažniausiai 15-os minučių joga ir vakarinė mankšta – 30-ies minučių tempimo ir mobilumo pratimai prieš miegą.

Kelionės akcentas, žinoma, buvo sportas. Intensyviai sportuoju nuo spalio mėnesio ir fiziškai buvau pasirengęs bet kokiam krūviui, bet prieš kelionę treneris nurodė tam tikras gaires, kurių ir stengiausi laikytis.

To reikėjo, kad kūnas nepervargtų ir tuo pačiu metu neprarastų jėgos. Per 10 dienų sužaidžiau septynis golfo raundus, prasibėgau kelis krosus palei jūrą bei padariau tris vidutinio stiprumo jėgos ir greičio treniruotes. Visas kitas laikas buvo skirtas poilsiui ir namų darbams.

– Kas buvo akcentuojama treniruotėse ir ką labiausiai pavyko patobulinti per šią išvyką?

– Kai beveik pusę metų treniruojiesi mušdamas nuo kilimėlio, tai pirma trenerio užduotis buvo kuo greičiau sužaisti kelis treniruočių raundus, kad susigrąžinčiau žaidimo jausmą. Žolė, žemė ir gamtos nelygumai nėra tokie atlaidūs kaip kilimas uždarose patalpose. Kitas akcentas buvo trumpas žaidimas.

Tą taip pat sunku treniruoti žiemos metu. Taip pat dirbome su atstumo kontrole ridenant, jausmu kaip šlaitai ir kitos sąlygos veikia riedantį kamuoliuką.

Atvažiavus į varžybas, jau vėlu kažką bandyti tobulinti. Mano užduotis buvo kuo greičiau įeiti į varžybų ritmą, kuo geriau sužaisti ir surinkti informaciją apie savo žaidimą, kad grįžus namo, būtų galima ir toliau tikslingai ruoštis artėjančiam sezonui.

– Kokie įspūdžiai iš varžybų? Kaip vertinate savo žaidimą?

– Varžybose dalyvavo daug labai gerų žaidėjų. Dalis jų jau yra gavę stipendijas JAV universitetuose ir nuo rugsėjo žais NCAA D1 varžybose.

Pamačiau, ką man pačiam reikia geriau daryti, ar dar išmokti. Savo žaidimu likau labai patenkintas, ypač ilguoju žaidimu. Tokių rezultatų kaip pirmas dvi turnyro dienas tikrai nesitikėjau, sužaidžiau PAR +4 ir +1 (nuo aikštyno normos).

Aišku, ne viskas buvo taip gerai. Pritrūko trumpo žaidimo treniruočių. Trečią varžybų dieną nepavyko išsaugoti lengvų smūgių aplinkui ridenimo aikštelę. Tai ir pakišo koją paskutinę dieną pasirodyti taip, kaip norėjau. Bent jau žinau, kam skirsiu savo dėmesį grįžęs į laukus Lietuvoje.

– Kiek teko matyti, oro sąlygos Ispanijoje buvo gana „smagios“. Ar įmanoma sportuoti ir žaisti per tokią audrą? Ką galima išmokti žaidžiant tokiu oru?

– Smagiomis tokių sąlygų nepavadinsi. Pūtė smarkus vėjas, nuolat keitėsi jo kryptis. Daug lijo, žaibavo ir griaudėjo. Vienu metu varžybos net buvo sustabdytos ir žaidėjai turėjo sugrįžti į klubo namą, kol vėl buvo saugu žaisti laukuose.

Tačiau tokiu oru laisvai įmanoma žaisti. Buvo daug gerų rezultatų finalinę varžybų dieną, aš tiesiog buvau tokį orą jau pamiršęs ir visiškai jam nepasiruošęs.

Tokiu oru visada reikia lengviau mušti ir bandyti išlaikyti žemesnę kamuoliuko skridimo trajektoriją, kad jo nenupūstų vėjas. Taip pat privaloma būti kantresniam ir priimti kitokį žaidimo stilių bei rezultatą, atsižvelgti į kitas sąlygas aikštyne (supluktą smėlį, balas ir t.t.).

Labai gerai yra treniruoti psichologinę žaidimo pusę. Knygos, treniruotės, konsultacijos davė savo vaisių.

Nors ir manau, kad daug geriau susivaldžiau negu anksčiau, vis tiek eigoje susinervinau, padariau kelis skubotus sprendimus, bet tai pastebėjau, nusiraminau, ir žaidimas pagerėjo. Kitą kartą būsiu pasiruošęs bet kokioms oro sąlygoms.

– Kaip planuojate šį sezoną?

– Bandysiu išnaudoti kiekvieną įmanomą progą nuo pat pirmų dienų, nes šiuo laikotarpiu nežinai, kada ir kaip gali pasibaigti sezonas. Šiais metais didelis akcentas ruošiantis sezonui buvo skirtas fiziniam pasiruošimui. Fizinis pasiruošimas išlieka prioritetu ir sezono eigoje.

Jau šnekėjome su treneriu, kokiu grafiku reikia sportuoti, kada bus jėgos, ištvermės ir greičio treniruotės, kokie turi būti varžybų ir poilsio ciklai, kaip išlaikyti fizinę formą per varžybų maratoną ir t.t. Iš fizinės pusės tikslas yra neprarasti sportinės formos viso sezono metu, o kai pasibaigs sezonas, būti stipresniam ir greitesniam negu esu dabar.

Dėl paties golfo, tai preliminarus varžybų kalendorius buvo paruoštas dar pernai ir jis nuolatos yra atnaujinamas. Bus labai įdomu sudalyvauti atnaujintame Lietuvos golfo ture bei varžybose, kuriose galima rinkti taškus Pasaulio golfo mėgėjų reitinge. Tokių didžioji dalis bus užsienyje. Visose varžybose tikslas bus pasirodyti kuo geriau. Noriu išlaikyti stabilų ir gerą žaidimą viso sezono metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.