EUROLYGA 2023

Rusijai neleista olimpinėse žaidynėse vietoje nacionalinio himno naudoti dainos „Katiuša“

Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS) neleido Rusijai Tokijo olimpinių žaidynių metu vietoje nacionalinio himno naudoti populiarios liaudies dainos „Katiuša“.

Rusija negalės vietoje nacionalinio himno naudoti „Katiuša“ dainos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusija negalės vietoje nacionalinio himno naudoti „Katiuša“ dainos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2021, 12:55 PM, atnaujinta Mar 13, 2021, 12:57 PM

Teismas pranešė, kad trijų teisėjų komisijos buvo paprašyta patikslinti, kokią muziką gali naudoti Rusija, kuri dėl gruodį gauto dviejų metų draudimo negali olimpiadoje naudoti savo šalies pavadinimo, vėliavos ir nacionalinio himno.

Rusijos atstovai pasiūlė sovietinę liaudies dainą „Katiuša“. Ši daina siejama su kova prieš Nacistinę Vokietiją Antrojo pasaulinio karo metu.

„CAS komisija nusprendė, jog himnu negali būti ir bet kokia kita su Rusija susijusi daina, įskaitant ir „Katiuša“, – paskelbė teismas.

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) pats praėjusį mėnesį paprašė pateikti alternatyvų muzikos takelį, kuris grotų medalių įteikimo ceremonijos metu.

Šiuo metu lieka neaišku, dėl kokios dainos Rusijos olimpinio sporto atstovai bei TOK gali susitarti.

Rusija, šią vasarą vyksiančiose Tokijo olimpinėse žaidynėse bei kitų metų Pekino žiemos olimpiadoje, vietoje savo šalies pavadinimo turės naudoti ROC akronimą reiškiantį Rusijos olimpinį komitetą.

Gruodžio mėnesį CAS teisėjai priėmė sprendimą rusų sportininkams neleisti naudoti valstybinių simbolių taip išspręsdama ilgą šalies ir Pasaulinės antidopingo agentūros ginčą dėl valdžios remiamos dopingo programos slėpimo.

Panašūs draudimai galioja ir olimpinių sporto šakų pasaulio čempionatuose, kuriuose organizatoriai patys nuspręsdavo, kas turi groti vietoj Rusijos himno.

Tarptautinė čiuožimo sąjunga savo organizuojamų pasaulio čempionatų metu leido groti rusų kompozitoriaus Piotro Čaikovskio muziką. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.