EUROLYGA 2023

Olimpinius kelialapius iškovojo penkios Europos komandos ir Brazilijos rankininkai

Norvegijos, Švedijos, Vokietijos, Prancūzijos, Portugalijos ir Brazilijos vyrų rankinio rinktinės varžysis Tokijo olimpinėse žaidynėse. Šios šešios komandos iškovojo olimpinius kelialapius savaitgalį vykusiame atrankos turnyre.

 Portugalijos rankininkai pirmą kartą žais olimpiadoje.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Portugalijos rankininkai pirmą kartą žais olimpiadoje.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Portugalijos rankininkai pirmą kartą žais olimpiadoje.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Portugalijos rankininkai pirmą kartą žais olimpiadoje.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 15, 2021, 7:32 AM

Pasikeitė penkios komandos

Tokijo olimpinių žaidynių vyrų rankinio turnyre dalyvaus dvylika komandų. Šešios atrankos turnyrų nugalėtojos prisidėjo prie šešių kitų komandų, kurios jau anksčiau gavo teisę kovoti olimpiniame Tokijuje.

Tai – žaidynių šeimininkė Japonija, 2019 metų pasaulio čempionė Danija, 2019 metų Panamerikos žaidynių čempionė Argentina, Azijos atrankos turnyro nugalėtojas Bahreinas, 2020 metų Europos čempionė Ispanija ir 2020 metų Afrikos čempionas Egiptas.

Palyginti su 2016 metų Rio de Žaneiro žaidynėmis, olimpiniame vyrų rankinio turnyre pasikeitė penkios komandos. Kelialapių į Tokiją neiškovojo Kroatijos, Lenkijos, Slovėnijos, Tuniso ir Kataro rankininkai. Juos pakeis Japonijos, Ispanijos, Norvegijos, Portugalijos ir Bahreino rinktinės. Portugalijos ir Bahreino rinktinės bus olimpinių žaidynių debiutantės.

Portugalų žygdarbis

Nuo penktadienio iki sekmadienio dėl šešių paskutiniųjų olimpinių kelialapių kovojo dvylika komandų. Rankininkai varžėsi trijuose turnyruose Podgoricoje, Berlyne ir Monpeljė.

Atkakliausiai dėl dviejų kelialapių kovojo Monpeljė žaidusios komandos. Tiesa, Tuniso rankininkai trims Europos šalių rinktinėms didelių problemų nesukėlė, tačiau prancūzai, portugalai ir kroatai privertė rankinio gerbėjus jaudintis iki paskutinių turnyro akimirkų.

Trys Europos komandos iškovojo po 4 taškus, bet dėl geresnio įvarčių skirtumo tarpusavio mačuose olimpinius kelialapius gavo Prancūzijos ir Portugalijos rankininkai.

Lemiamoje paskutinėje dvikovoje Portugalijos rinktinė palaužė atrankos turnyro šeimininkę Prancūzijos ekipą 29:28. Šis rezultatas nuliūdino į trečiąją vietą nustumtą Kroatijos komandą.

Portugalai pralindo pro adatos skylutę. Jie lemiamų rungtynių 57-ąją min. atsiliko nuo prancūzų 25:28, tačiau likus 40 sek. išlygino rezultatą, o paskui perėmė kamuolį ir Rui Silva įmetė pergalingą įvartį.

Nors prancūzas Valentine‘as Porte‘as po to irgi taikliai metė į vartus, teisėjai nusprendė, kad jis tą padarė jau po sirenos, ir įvarčio neįskaitė. Jei rungtynės būtų pasibaigusios lygiosiomis, kartu su prancūzais į olimpines žaidynes būtų keliavę kroatai.

Portugalijos rinktinei ši pergalė buvo ypatinga ne vien dėl to, kad ji pirmą kartą pateko į olimpines žaidynes. Portugalai šiame atrankos turnyre žaidė pirmą kartą po šalies rankinį ištikusios nelaimės – staigios kubiečių kilmės vartininko Alfredo Quintanos mirties. Širdies smūgį patyręs A.Quintana anapilin iškeliavo vasario 26 dieną.

Juodkalnijoje jautėsi kaip namie

Vienas iš trijų atrankos turnyrų turėjo vykti Osle. Tačiau dėl epideminių ribojimų Norvegijos rankinio federacija atsisakė šeimininkės teisių ir rankininkai dėl olimpinių kelialapių kovojo niekieno aikštėje Podgoricoje.

Juodkalniečiai priglausti beglobį turnyrą sutiko dėl to, kad gautų teisę surengti moterų olimpinį atrankos turnyrą, kuris vyks kitą savaitgalį. Jį irgi turėjo priimti norvegai, bet jiems atsisakius rankininkes mielai pakvietė Juodkalnijos rankinio federacija. Šios šalies rinktinė žais toje pačioje grupėje, kaip ir norvegės.

Tuo tarpu aikštės pranašumo netekę Norvegijos vyrai Podgoricoje jautėsi kaip namie ir triuškinamai laimėjo visas trejas rungtynes su kitų žemynų komandomis Brazilija (32:20), Čile (38:23) ir Korėja (44:31).

„Giliai širdyje žinojome, kad pirmosios rungtynės su brazilais bus svarbiausios ir pergalė jose lems olimpinį kelialapį. Tačiau per kitas rungtynes taip pat buvome susikaupę“, – sakė Norvegijos rinktinės veteranas Bjarte Myrholas.

Antrosios vietos likimas paaiškėjo rungtynėse, kuriose Brazilijos rinktinė įtikinamai nugalėjo Korėjos komandą 30:24. Brazilai surinko 4 taškus, korėjiečiai – 2, čiliečiai – 0.

Švedai ir vokiečiai – be problemų

Berlyno turnyre du kelialapius iškovojo po 5 taškus surinkusios Švedijos ir Vokietijos rinktinės.

Aiški šios grupės autsaiderė buvo Alžyro komanda, kuri nepaneigė prognozių ir dideliu skirtumu pralaimėjo visas trejas rungtynes. Vis dėlto Vokietijos sostinėje buvo laukiama atkaklesnės kovos, nes į vieną iš dviejų kelialapių taikėsi ir Slovėnijos rinktinė. Tačiau slovėnai nuvylė – jie nesugebėjo pasipriešinti nei vokiečiams (pralaimėjo 27:36), nei švedams (25:32).

Šių metų pradžioje pasaulio pirmenybių sidabro medalius iškovojusiai Švedijos rinktinei nesutrukdė net tai, kad „dėl asmeninių priežasčių“ namie liko per planetos čempionatą į geriausių žaidėjų septynetą išrinktas Hampusas Wanne.

Tuo tarpu Vokietijos komanda, palyginti su pasaulio pirmenybėmis, sulaukė solidaus pastiprinimo, nes į ją grįžo pagrindinės sudėties žaidėjai Patrickas Wiencekas, Hendrikas Pekeleris ir Steffenas Weinholdas.

„Jaučiuosi lyg nuo širdies būtų nusiritęs sunkus akmuo, – po paskutiniųjų atrankos turnyro rungtynių sakė vienas geriausių Vokietijos rankininkų Uwe Gensheimeris. – Galime didžiuotis, kad pasiekėme mūsų didįjį tikslą ir važiuosime į olimpines žaidynes“.

Grupės lyderių dvikovoje nugalėtojai nepaaiškėjo. Vokiečiai ir švedai sužaidė lygiosiomis 25:25.

Atrankos grupių lentelės

1 grupė (Podgorica): Norvegija – 6, Brazilija – 4, Korėja – 2, Čilė – 0.

2 grupė (Monpeljė): Prancūzija – 4, Portugalija – 4, Kroatija – 4, Tunisas – 0.

3 grupė (Berlynas): Švedija – 5, Vokietija – 5, Slovėnija – 2, Alžyras – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.