EUROLYGA 2023

Valstybės kontrolė įvertino aukšto meistriškumo sportininkų rengimą, bet rekomendacijų nepateiks: užteks tyrimo ataskaitos

Valstybės kontrolės atliktas aukšto meistriškumo sporto valdymo auditas atskleidė pagrindines šios sistemos problemas. Anot auditorių, planuojamos pertvarkos turėtų atnešti teigiamų pokyčių, todėl naujos rekomendacijos nebus teikiamos.

Valstybės kontrolė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valstybės kontrolė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Švietimo, mokslo ir sporto ministerija<br>T.Bauro nuotr.
Švietimo, mokslo ir sporto ministerija<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-03-16 16:59, atnaujinta 2021-03-16 17:16

„Vertinome visą aukšto meistriškumo sporto sistemą, joje vykstančius ir planuojamus pokyčius, ir identifikavome keturias pagrindines sritis – problemas“, – BNS antradienį sakė išankstinio tyrimo grupės vadovė Eivida Šlamė.

Auditas atskleidė, kad sporto infrastruktūra turėtų būti plėtojama kryptingiau.

„Siekiant užtikrinti aukšto meistriškumo sporto rezultatus, svarbus veiksnys yra tinkama sporto infrastruktūros objektų plėtra. Mes matome, kad jai trūksta duomenų ir aiškių krypčių“, – teigė Valstybės kontrolės atstovė.

Jos teigimu, 2011-2020 metais planuotas 40 sporto objektų skaičius 10 tūkst. gyventojų nebus pasiektas.

„2019 metais skaičius siekė tik 200 (...) Ministerija valstybės mastu nėra nustačiusi krypčių dėl sporto infrastruktūros vystymo, nėra atliktos analizės dėl sporto objektų poreikio, nėra duomenų apie jų užimtumą ir būklę“, – kalbėjo E. Šlamė.

Dar viena problema susijusi su federacijų finansavimu.

„Finansuojant per federacijas, nepakankamai vertinama jų veiklos atitiktis reikalavimams, nurodytiems Sporto įstatyme, taip pat nepakankamai vertinami ir rezultatai“, – sakė auditorė.

Ministerija, anot specialistės, skirdama finansavimą federacijų aukšto meistriškumo sporto programoms ir analizuodama atsiskaitymą, nepakankamai vertina pasiektus tikslus, priemones ir uždavinius.

Taip pat federacijoje turėtų būti skatinamas gerojo valdymo principų diegimas ir užtikrinama, kad įstatyme esantys kriterijai būtų įgyvendinti.

Pasak E. Šlamės, ministerija ir federacijos turėtų imtis daugiau piemonių, skatinančių vaikų įsitraukimą į sportą.

„Nesiimant priemonių ugdyti perspektyvią sportininkų pamainą, gali būti neužtikrintas sportininkų, galinčių atstovauti aukšto sporto meistriškumo varžybose, skaičiaus didėjimas“, – teigė E. Šlamė.

„Savivaldybės reikšmingai prisideda finansuodamos sporto ugdymo centrų veiklą ir vykdydamos kitas vaikų įtraukimo į sportą priemones, tačiau ministerija ir federacijos galėtų vykdyti daugiau priemonių, kurios skatintų vaikus sportuoti ir būtų nukreiptos sportininkams ugdyti“, – pridūrė ji.

Auditas taip pat atskleidė, kad daugiau dėmesio turėtų būti skiriama sporto stebėsenos sistemai ir duomenų apie sportininkus, trenerius, infrastruktūrą rinkimui, nes be to gali nebūti sąlygų priimti duomenimis grįstus ir tikslingus sprendimus.

E. Šlamė tikina, kad valdžios planuojami pokyčiai aukšto meistriškumo sporto valdyme palies ir audite išryškintas problemas, todėl auditas baigiamas išankstinio tyrimo ataskaita.

„Kadangi mums vykdant auditą buvo imtasi ryžtingų sprendimų ir sprendimų dėl pokyčių nuo sausio mėnesio, tai įvertinę juos neteikiame naujų rekomendacijų ir valstybinį auditą baigiame išankstinio tyrimo ataskaita“, – kalbėjo E. Šlamė.

Ji teigė, kad auditoriai įvertino ir Sporto įstatymo projekto rengimą, ir Vyriausybės programos įgyvendinimo priemones.

„Įvertinę pokyčius, nusprendėme, kad dabar būtų didžiausia mūsų audito pridėtinė vertė“, – tikino auditorė.

„Ministerija mums pateikė esminius planuojamus pokyčius, išanalizavome Vyriausybės programos įgyvendinimo priemones, tai mūsų identifikuotas problemas tie pokyčiai apima“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, valdžios planuose yra sporto registro steigimas, sporto rodiklių peržiūra, taip pat ir infrastruktūros tinklo įvertinimas bei krypčių nustatymas, ketinama tobulinti ir federacijų finansavimą bei sportininkų ugdymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.