EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionato atrankos gidas. Kas laukia Lietuvos moterų rankinio rinktinės?

Lietuvos moterų rankinio rinktinė išskrido į Šiaurės Makedoniją, kur savaitgalį vyks pasaulio pirmenybių atrankos pirmojo etapo grupės turnyras. Jame keturios komandos kovos dėl dviejų kelialapių į kitą atrankos etapą.

 Lietuvos moterų rankinio rinktinė. <br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
 Lietuvos moterų rankinio rinktinė. <br> Reuters/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2021, 6:08 PM

Lietuvės penktadienį žais su Graikija, šeštadienį – su Šiaurės Makedonija, sekmadienį – su Islandija.

Sistema

Šių metų pasaulio pirmenybės vyks gruodžio mėnesį Ispanijoje. Turnyre pirmą kartą dalyvaus 32 komandos, iš kurių bent pusė atstovaus Europai.

Teisę žaisti pasaulio pirmenybėse jau turi šeimininkė Ispanija, 2019 metų čempionai Nyderlandai ir 2020 metų Europos pirmenybėse keturias aukščiausias vietas užėmusios Norvegija, Prancūzija, Kroatija bei Danija.

Europos zonos atrankos turnyre rankininkės kovos dėl dešimties kelialapių. Baigiamajame turnyre taip pat dalyvaus šešios Azijos, keturios Afrikos, trys Pietų ir Centrinės Amerikos, viena Šiaurės Amerikos ir Karibų šalių bei viena arba nė vienos Okeanijos komandos.

Tarptautinė rankinio feedracija (IHF) taip pat skirs vieną arba du vardinius kvietimus.

Europos zonos atrankos turnyras, kaip visada, vyks dviem etapais. Pirmajame etape kovo 19-21 dienomis 17 silpnesniųjų žemyno komandų turėjo penkiose grupėse kovoti dėl dešimties kelialapių į atkrintamąjį atrankos etapą. Tačiau vienos grupės varžybos buvo atšauktos, nes atsisakius Suomijai, 3-iojoje grupėje liko tik dvi komandos Turkija ir Portugalija. Jos be žaidimo gavo kelialapius į kitą atrankos etapą.

1-ojoje atrankos grupėje žais Slovakija, Ukraina, Izraelis ir Liuksemburgas, 2-ojoje – Lietuva, Šiaurės Makedonija, Lietuva ir Graikija, 4-ojoje – Austrija, Italija ir Kosovas, 5-ojoje – Baltarusija, Šveicarija ir Farerų Salos.

Atkrintamajame etape prie dešimties pirmojo etapo nugalėtojų prisidės dešimt stipresniųjų Europos komandų (Rusija, Vokietija, Juodkalnija, Vengrija, Švedija, Rumunija, Serbija, Lenkija, Čekija ir Slovėnija). Atkrintamojo etapo rungtynės numatomos balandžio 16-21 dienomis.

Lietuvės

Lietuvos rinktinė dėl kelialapio į kitą atrankos etapą kovos be kelių geriausių žaidėjų, rungtyniaujančių užsienio lygose. Rinktinėje nebus Živilės Jurgutytės (Lėverkuzeno „Bayer“, Vokietija), Simonos Kolosovės (Berlyno „Füchse“, Vokietijos antroji lyga), Gretos Kavaliauskaitės („Kirchhof“, Vokietijos antroji lyga) ir prieš kelias savaites į Ispaniją išvykusios Audingos Kniubaitės (Santa Kruso „Salud Tenerife“).

Iš užsienio klubų atvyko tik dvi rankininkės Dovilė Ilčiukaitė ir Greta Rinkevičiūtė, atstovaujančios Vokietijos trečiosios lygos „Allensbach“. Tačiau ir jos šį sezoną beveik nežaidė, nes Vokietijos trečiosios ir žemesniųjų lygų varžybos dar lapkričio mėnesį buvo sustabdytos dėl sveikatos krizės.

„Iš pradžių sąrašas buvo kitoks, bet dėl įvairių priežasčių kelios rankininkės negalėjo atvykti iš užsienio, kelios Lietuvoje žaidžiančios rankininkės patyrė traumas.

Dėl to teko keisti ir sąrašą, ir žaidimo braižą. Sumažėjo centimetrų skaičius, todėl turėsime gintis toliau nuo vartų. Bandysime atlikti namų darbus ir žiūrėsime, kaip mums pavyks, – sakė Lietuvos rinktinės treneris Karolis Kaladinskas. – Tai, kad beveik visos rankininkės žaidžia Lietuvoje ir viena kitą gerai pažįsta, gali būti privalumas“.

Varžovės

Visos keturios Skopjėje žaisiančios komandos smarkiai atsilieka nuo Europos ir pasaulio moterų rankinio elito. Nė vienai iš šių rinktinių jau daug metų nepavyksta patekti į didžiuosius turnyrus.

Pirmoji lietuvių varžovė Graikijos rinktinė apskritai nė karto nedalyvavo Europos ar pasaulio pirmenybėse. Tiesa, graikės kartą varžėsi olimpinėse žaidynėse, bet į jas pateko tik dėl to, kad 2004 metų žaidynės vyko Atėnuose.

Šiuo metu ryškiausia Graikijos moterų rankinio žvaigždė yra Lamprini Tsakalou, atstovaujanti Čempionių lygoje žaidžiančiai Koprivnicos „Podravka“ ekipai, tačiau ji atrankos turnyre nerungtyniaus.

Nors Islandija rankinio pasaulyje turi nemažą autoritetą, šios šalies moterų rinktinės rezultatai niekada nebuvo labai geri. Islandijos rinktinė nedidelį pakilimą išgyveno tik prieš dešimtmetį, kuomet pateko į du Europos (2010 ir 2012 m.) bei vieną pasaulio (2011 m.) čempionatą. Nei iki tol, nei po to islandės didžiuosiuose turnyruose nežaidė nė karto.

Dabartinėje Islandijos rinktinėje yra vos viena užsienio klubuose žaidžianti rankininkė – vartininkė Elin Jona Thorsteinsdottir („Vendsyssel“, Danija).

Labiausiai pakilusi buvo Šiaurės Makedonijos rinktinė. Ji nuo 1997 iki 2012 metų po penkis kartus pateko į pasaulio ir Europos pirmenybes. Tiesa, po to ir makedonės savo sirgalių gerais rezultatais nebedžiugino.

Šiuo metu Europos arenose geriausiai matoma Šiaurės Makedonijos rankininkė yra Sara Ristovska, žaidžianti į Čempionių lygos ketvirtfinalį patekusioje Maskvos CSKA komandoje. Kelios kitos makedonės žaidžia stipriose Rumunijos (Jelena Džordžijevska, Jelena Livrinič), Vengrijos (Sania Dabevska), Prancūzijos (Jovana Micevska) komandose.

Praėjusių pasaulio pirmenybių atrankos turnyre, vykusiame 2018 metų pabaigoje, makedonės ir islandės taip pat žaidė vienoje grupėje. Tuomet abi komandos pateko į atkrintamąjį etapą, bet jame varžovėms nepasipriešino. Makedones sutriuškino slovėnės, islandes – ispanės.

Lietuvos rinktinė praėjusių pasaulio pirmenybių atrankos turnyre nugalėjo Suomiją, bet pralaimėjo Šveicarijai ir Farerų Saloms. Lietuvės atrankos grupėje užėmė antrąją vietą, o vienintelį kelialapį į atrankos atkrintamąjį etapą iškovojo šveicarės.

2019 metų rudenį prasidėjusiame, bet po dviejų turų dėl pandemijos nutrauktame Europos pirmenybių atrankos turnyre nei islandės, nei makedonės, nei graikės, nei lietuvės neiškovojo nė vieno taško.

Olimpinė atranka

Kelios stipriausios Europos komandos šį savaitgalį taip pat bus užimtos. Kovo 19-21 dienomis vyks olimpinės atrankos turnyras, kuriame dešimt komandų kovos dėl šešių likusių kelialapių į Tokijo žaidynes.

Teisę dalyvauti olimpinių žaidynių moterų rankinio turnyre jau turi šešios komandos: šeimininkė Japonija, 2019 metų pasaulio čempionai Nyderlandai, 2018 metų Europos čempionė Prancūzija, 2019 metų Panamerikos žaidynių čempionė Brazilija, Azijos atrankos turnyro nugalėtoja Korėja ir Afrikos atrankos turnyro nugalėtoja Japonija.

Atrankos turnyre turėjo dalyvauti dvylika komandų, bet Šiaurės Korėja, Kinija ir Senegalas atsisakė varžytis dėl sveikatos krizės. Dvi Azijos komandas pakeitė Kazachstano ir Tailando rinktinės, bet vėliau Tailando rankinio federacija irgi pranešė, kad atrankos turnyre nedalyvaus. Kadangi Tailandas ir Senegalas apie sprendimą pranešė tik prieš kelias dienas, Tarptautinė rankinio federacija (IHF) nusprendė pamainos šioms komandoms nebeieškoti.

Atranko turnyras vyks trijose grupėse. 1-ojoje grupėje Lirijoje (Ispanija) žais Ispanija, Švedija ir Argentina, 2-ojoje grupėje Djore (Vengrija) – Vengrija, Rusija, Serbija ir Kazachstanas, 3-iojoje grupėje Podgoricoje – Norvegija, Juodkalnija ir Rumunija.

Olimpinius kelialapius iškovos po dvi geriausias grupių komandas.

Pasaulio pirmenybių atrankos turnyro grupės

1 grupė: Slovakija, Ukraina, Izraelis, Liuksemburgas.

2 grupė: Šiaurės Makedonija, Islandija, Lietuva, Graikija.

4 grupė: Austrija, Italija, Kosovas.

5 grupė: Baltarusija, Šveicarija, Farerų Salos.

3 grupė: Turkija, Portugalija, Suomija. Suomijai atsisakius žaisti, grupės varžybos atšauktos ir kelialapiai į kitą atrankos etapą įteikti Turkijai ir Portugalijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.