EUROLYGA 2023

Į kampą spaudžiamas A. Lukašenkos sūnus laikosi savo: Tokijo olimpiadoje Baltarusijos sportininkai žygiuos su savo vėliava

Baltarusijos nacionalinio olimpinio komiteto (BNOK) prezidentas Viktaras Lukašenka įsitikinęs, kad šiemet olimpinėse žaidynėse Tokijuje šalies sportininkai varžysis su šalies vėliava nepaisant raginimų sugriežtinti Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) sankcijas.

 Baltarusijos delegacija Rio de Žaneire.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Baltarusijos delegacija Rio de Žaneire.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lukašneka perdavė pareigas sūnui Viktarui.<br>AP/Scanpix nuotr.
A.Lukašneka perdavė pareigas sūnui Viktarui.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 22, 2021, 7:24 PM, atnaujinta Mar 22, 2021, 7:32 PM

Baltarusjos prezidento Aliaksandro Lukašenkos sūnus praėjusį mėnesį tapo RNOK prezidentu, kai perėmė šias pareigas iš tėvo.

Gruodį IOC uždraudė jiems dalyvauti Tokijo olimpinėse žaidynėse po įtarimų dėl politinės diskriminacijos sportininkų atžvilgiu. Tai įvyko po protestų prieš prieštaringai vertinamą A.Lukašenkos perrinkimą Baltarusijos prezidentu pernai rugpjūtį.

IOC kovo mėnesį atsisakė pripažinti V.Lukašenkos išrinkimą RNOK vadovu.

Taip pat nepripažįstamas ledo ritulio federacijos vadovo Dzmitrijaus Baskovo išrinkimas į poziciją organizacijos valdyboje. D.Baskovas laikomas įtariamuoju dėl užpuolimo prieš menininką Ramaną Bandarenką, kuris vėliau mirė ligoninėje.

IOC teigimu, RNOK vadovybė „tinkamai neapsaugojo Baltarusijos sportininkų nuo politinės diskriminacijos federacijose ir sporto judėjime.“

IOC taiko sankcijas konkretiems asmenims ir šį mėnesį pareiškė, kad palaikys ryšius su RNOK per generalinį sekretorių.

Taip pat pasigirdo raginimų uždrausti Baltarusijos vėliavą Tokijo olimpinėse žaidynėse – tokiu atveju sportininkai turėtų startuoti su olimpine vėliava.

Tai komentuodamas V.Lukašenka „Belarus 1“ televizijos kanalui pareiškė įsitikinimą, kad Baltarusija žaidynėse varžysis su savo vėliava ir himnu.

„Turėtume pažymėti, kad IOC nusprendė nebloginti situacijos, – sakė A.Lukašenka. – Sportininkai varžysis su Baltarusijos vėliava ir skambant Baltarusijos himnui. Manau, kad tai yra svarbiausia, o visa kita yra antraeilis dalykas.

Kalbant apie Baltarusijos NOK ir IOC santykius, galiu pasakyti, kad mes visada palaikėme glaudžius ryšius, kartu dirbome taisydami RNOK įstatuschartiją.“

V.Lukašenka teigė, kad IOC patyrė politinį spaudimą įvesti sankcijas Baltarusijai. IOC nagrinėjo įtarimus, kad sportininkai buvo kankinami, sumušti ir areštuoti už kalbėjimą ar dalyvavimą demonstracijose prieš Aliaksandrą Lukašenką po jo prieštaringai vertinamų ir ginčytinų perrinkimų pernai.

Viktaras Lukašenka teigė, kad Baltarusija Tokijuje turės apie 200 narių delegaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.