EUROLYGA 2023

Lietuvos čiuožėjai jau balandį dėl A. Reed pravers Prezidentūros duris: atsineš ypatingą laišką Bandys raminti aistras dėl I.Tobias atvejo

Lietuvos ledo šokėjų pora amerikietė Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius savo darbą atliko – pasaulio dailiojo čiuožimo čempionate Švedijoje sportininkai iškovojo kelialapį į 2022 metų Pekino žiemos olimpiadą.

 Prašant Lietuvos pilietybės A.Reed Lietuvos čiuožėjai nori nuraminti aistras ir dėl I.Tobias istorijos.<br> lrytas.lt koliažas.
 Prašant Lietuvos pilietybės A.Reed Lietuvos čiuožėjai nori nuraminti aistras ir dėl I.Tobias istorijos.<br> lrytas.lt koliažas.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
 Isabella Tobias gavo Lietuvos pilietybę.<br>T.Bauro nuotr.
 Isabella Tobias gavo Lietuvos pilietybę.<br>T.Bauro nuotr.
 Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas gavus sportininkei Lietuvos pilietybę.<br>T.Bauro nuotr.
 Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas gavus sportininkei Lietuvos pilietybę.<br>T.Bauro nuotr.
Daina Gudzinevičiūtė<br> ltok.lt nuotr.
Daina Gudzinevičiūtė<br> ltok.lt nuotr.
Lilija Vanagienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lilija Vanagienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Mar 29, 2021, 4:53 PM, atnaujinta Mar 29, 2021, 5:37 PM

Iškart po paskelbtų rezultatų Stokholme „užsisuko“ kitas iššūkis – galimas kabinetinis mūšis dėl sportininkės pilietybės.

„Jei netikėtumėme, tai nieko ir nedarytume. Kam visos tos mūsų poros pastangos, kam tūkstantinės išlaidos treniruotėms ir treneriams?

Tikiu, kad valstybės vadovas, nuo kurio ir priklauso klausimas dėl pilietybės suteikimo, atsižvelgs į visumą“, – sugrįžusi į Lietuvą kalbėjo šalies čiuožimo federacijos vadovė Lilija Vanagienė.

Šeštadienio vakarą Stokholmo „Globe“ arenoje vykusiose planetos pirmenybių šokių ant ledo kovose 26-erių A.Reed ir 28-erių S.Ambrulevičius galutinėje 32 porų įskaitoje užėmė 15-ąją poziciją, kuri suteikė kvietimą į Pekino žaidynes.

Už du šokius Lietuvai atstovavę sportininkai iš teisėjų gavo 178,18 balo, o nugalėtojais tapę po neutralia vėliava besivaržę rusai Viktorija Sinicina ir Nikita Kacalapovas surinko 221,17 balo.

„Kai tik pamatėme, kad mūsų pora padarė tai, ką ir turėjo padaryti, iškart mintys jau sukosi apie naują programą Pekino žaidynėms, o jau po to dėliojome akcentus dėl pilietybės klausimų“, – dėstė L.Vanagienė.

Tarptautinėse varžybose šokių ant ledo porai nereikia deklaruoti pilietybės, pora tik konstatuoja, kokiai šaliai jį atstovauja ir federacija pateikia paraišką turnyro rengėjams.

Tuo metu olimpiadose privaloma, kad šaliai atstovaujantis atletas turėtų ir tos šalies pasą.

A.Reed yra JAV pilietė ir lietuvišką pasą galėtų gauti Prezidento dekretu išimties tvarka.

„Lietuvos tautinis olimpinis komitetas palaikys Čiuožimo federacijos prašymą suteikti pilietybę A.Reed. Kaip matėme, sportininkai pasaulio čempionate Švedijoje ne tik pasirodė labai sėkmingai, tačiau ir garbingai atstovavo Lietuvai.

Ar gali būti geresnės reklamos valstybei, kai jos atstovus per televiziją rodo ne akimirką, ne minutę, o labai ilgai. Juk dailusis čiuožimas yra viena žiūrimiausių žiemos sporto šakų ir turėti savo porą olimpiadoje – tai labai aukštas pasiekimas.

Vis dar kalbama apie tai, kas vyko prieš 2014 metų Sočio žaidynes, kai buvo suteikta pilietybė Isabellai Tobias. Ir dabar yra smerkiančių, kad po žaidynių paaiškėjo, jog pora iširo, o lietuvišką pasą gavusi amerikietė tik pasinaudojo šansu turėti dar vieną pilietybę.

Tačiau kažkodėl niekas neakcentavo, kad ne I.Tobias atsisakė toliau sportuoti ir atstovauti Lietuvai – juk Deividas Stagniūnas dėl traumos pranešė, kad daugiau nesportuos, o kito partnerio mūsų šalis Isabellai tuo metu pasiūlyti negalėjo“, – situaciją komentavo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Sekmadienį Lietuvos delegacija, dalyvavusi planetos pirmenybėse Stokholme, sugrįžo namo. Išskyrus A.Reed, kuri iš Kopenhagos nuskrido namo į Čikagą.

Savo namuose ji išbus iki balandžio 9 dienos, o atvykusi į Lietuvą su partneriu S.Ambrulevičiumi rengsis kelionei į Kanados Monrealį, kur su trenerių štabu pradės rengti programą Pekino žaidynėms.

„Dabar apie visus planus reikia kalbėti labai atsargiai – nežinia, kaip su tuo koronaviruso pandemijos klausimu viskas pasisuks.

Mes planuojame, kad taip bus, o kokia plano dalis įvyks be nuotykių – niekada nežinai. Kaip ir prieš antrąjį šokį pirmenybėse Švedijoje: „burbule“ buvo paskelbta, kad viena teisėja ir sportininkė susirgo koronavirusu ir visi vėl buvo tikrinami.

A.Reed ir S.Ambrulevičius prieš šeštadienio pasirodymą neturėjo atsakymų, tai teko tiesiog išprašyti laboratorijos, kad darytų viską, ką gali.

Tik likus pusvalandžiui iki patekimo į areną gavome atsakymus. Jei testų atsakymų nebūtų, nebūtų ir šokio bei bilieto į Pekino olimpiadą“, – sakė ilgametė čiuožimo federacijos prezidentė.

– Asmeniškai jūs esate patenkinta pasiektu mūsų poros rezultatu? lrytas.lt paklausė L.Vanagienės.

– Kaip suprantate, tokio pasaulio čempionato dar nebuvo. Be žiūrovų, uždaryti taip vadinamame „burbule“ su baimėmis dėl testų rezultatų.

Juk rezultatą galėjo nulemti ne sportininko pastangos, o paprasčiausias virusas.

Galiu pasidžiaugti, kad nereikės sėdėti ant adatų – tos poros, kurios nepateko į žaidynes, dar rugsėjį galės pakovoti dėl likusių penkių kvietimų į Pekiną Vokietijos Obersdorfe. Ten vyks pasaulio taurės varžybos, tačiau mums jau tai nėra aktualu.

Įsivaizduojate, tos penkios poros rugsėjį pradės mąstyti apie naujas programas žaidynėms, pradės treniruotis, o jau vasarį prasidės olimpiada. Dabar prieš tas poras turėsime labai gerą pranašumą – beveik pusmetį darbų treniruotėse.

– Penkiolikta vieta – tai geras rezultatas?

– Po varžybų patys čempionato teisėjai gūžčiojo pečiais, kodėl mes po trumposios programos ir antrosios dienos kovų nepakilome aukščiau.

Mums tai buvo malonus pastebėjimas: net arbitrai įvertino Lietuvos porą, vadinasi, ji įstrigo savo originaliu pasirodymu, originalia muzika. Vieta dabar iš esmės neturi labai didelės reikšmės – svarbiausia, kad tikslas būti olimpiadoje yra pasiektas.

– Bet A.Reed dar neturi Lietuvos pilietybės.

– Jau balandžio mėnesį paduosime į Prezidentūrą prašymą suteikti sportininkei išimties tvarka mūsų šalies pasą. Turime visus reikiamus tam dokumentus.

Dar tik reikia pasitikslinti, kiek galioja pažyma, kad Allison nėra teista. Jei ką, ji balandžio 9-ąją tą pažymą atsiveš iš Amerikos.

Kaip jau ir sakiau, Isabellos Tobias ir A.Reed situacija visiškai kitokia.

Allison jau senokai yra Lietuvoje, turėjo metinę vizą, dabar turi trejų metų leidimą gyventi mūsų šalyje. Sportininkė yra tarp mūsų, gyvena šalia mūsų.

Tad tai yra labai svarūs argumentai šokėjai gauti lietuvišką pasą.

Taip pat prie dokumentų Prezidentūrai pridėsime ir išskirtinį D. Stagniūno laišką, kuriame jis aiškina situaciją, jog I.Tobias nėra kalta dėl iširusios sportinės poros ir negalima turėti nuostatų, kad siekiama tik asmeninės naudos. Manau, tas laiškas viską sudėlios į vietas, paaiškins buvusią situaciją ir I.Tobias.

Tikrai ši šokėja nepasinaudojo Lietuva – juk neradusi kito tinkamo partnerio ji nebandė su tuo pasu veržtis pas kitus sakydama, jog turi europietišką dokumentą. Ji tiesiog pasitraukė iš sporto.

Manau, turint porą olimpiadoje laimės Lietuva, ir labai norėčiau, kad A.Reed gautų mūsų šalies pilietybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.