EUROLYGA 2023

Artėjant atidėtai olimpiadai Japoniją užvaldė pesimizmas: „Mes nesame saugi šalis – rizika yra didžiulė“ Paskiepyta tik 1 proc. šalies gyventojų

Iki atidėtų 2020 metų Tokijo olimpinių žaidynių likus kiek daugiau nei 100 dienų šalyje įsivyravo pesimizmas, kad padėtis blogėja, nes nepavyksta suvaldyti koronaviruso plitimo.

 Japonijai nepavyksta suvaldyti koronaviruso plitimo.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Japonijai nepavyksta suvaldyti koronaviruso plitimo.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Raginama nutraukti ugnies estafetę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Raginama nutraukti ugnies estafetę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 4, 2021, 3:18 PM, atnaujinta Apr 4, 2021, 3:22 PM

Japonija nesusitvarko su koronavirusu ir viskas rodo, kad ji bus priversta netrukus vėl įvesti nepaprastąją padėtį. O tai vėl kelia klausimus apie Tokijo olimpiadą“, – teigia Šveicarijos dienraštis „Blick“.

Netrūksta balsų, kad geriau reikėtų atšaukti liepos 23-iąją turinčias prasidėti olimpines žaidynes, kurios turėjo vykti 2020 metais.

„Rizika yra didžiulė, nes mes nesame saugi šalis, kurioje nėra koronaviruso“, – AP sakė Jokohamos ligoninės infekcinių ligų specialistas Norio Sugaya.

Jo teigimu, būtų logiška atšaukti olimpines žaidynes, nes padėtis šalyje blogėja , užsikrėtimų vis daugėja.

Kiek daug užsieniečių per trumpą laiką atvyks į Japoniją, o COVID-19 liga yra plačiai paplitusi pasaulyje, žaidynės gali tapti viruso, kurio negalima greitai sustabdyti, židiniu. Juolab, kad skiepai atvykstant į Japoniją vis dar nėra privalomi.

Japonai tampa vis skeptiškesni

„Japonija netrukus bus priversta įvesti nepaprastąją padėtį praėjus kelioms savaitėms po ankstesnės, kuri buvo įvesta sausio mėnesį, panaikinimo“, – teigė šveicarų „Blick“.

Dienraštis cituoja ir Osakos prefektūros gubernatorių Hirofumi Yoshimurą, kuri mano, kad olimpinės ugnies estafetė, pradėjusi turą po šalį kovo 25 dieną. turėtų būti atšaukta.

Arba bent jau balandžio 14 dieną ji neturėtų pasiekti Osakos, kuri yra ties kitos nepaprastosios padėties įvedimo riba. Kartu su Hyogo ir Miyagi prefektūromis čia mėnesiui nuo pirmadienio nustatomi griežtesni apribojimai nei kitose 44 prefektūrose.

Patys japonai taip pat vis labiau skeptiškai vertina žaidynes.

Gruodžio mėnesį NHK televizijos atlikta apklausa rodo, kad 27 proc. respondentų pritaria renginio organizavimui, 31 proc. nori, kad renginys būtų perkeltas, o 32 proc. balsavo už žaidynių atšaukimą.

Sausio mėnesio duomenys yra dar dramatiškesnis: „Kyodo Press“ agentūros Agency“ duomenimis, net 80 procentų japonų nori atidėti ar atšaukti renginį.

Paskiepyta tik 1 proc. japonų

Gydytojas N.Sugaya mano, kad 50–70 procentų visuomenės paskiepijimas turėtų būti būtina sąlyga norint saugiai vykdyti žaidynes.

Tačiau šiuo metu tai yra mažai tikėtinas scenarijus, nors ir nereiškia, kad jis yra nerealus.

Iki šiol Japonijoje buvo paskiepyta mažiau nei vienas procentas gyventojų, kurie yra sveikatos priežiūros darbuotojai.

„Kad išvengtume ketvirtosios epidemijos bangos, turime veikti ryžtingai ir nepaprastai greitai“, – sakė Japonijos medicinos draugijos vadovas Toshio Nakagawa.

Tokijo universiteto ekonomikos profesoriai Taisuke Nakata ir Daisuke Fujii pateikė prognozes, kurios nėra optimistiškos.

Remiantis jų skaičiavimais, iki gegužės Tokijuje per dieną bus per tūkstantį infekcijų (šiandien jų yra apie 300), o pikas bus pasiektas liepą žaidynių metu.

Neleis atvykti užsienio sirgaliams

„Saugumas yra mūsų prioritetas. Reikia tai gerbti. Tai reiškia, kad turime priimti sunkius sprendimus“, – kovo pabaigoje sakė Tarptautinio olimpinio komteto (IOC)

vadovas Thomas Bachas, kai pranešė, kad užsienio sirgaliams nebus leista dalyvauti olimpiadoje Japonijoje.

Tačiau ekspertai vis tiek jaudinasi.

„Kyodo Press“ teigimu, liepos ir rugpjūčio mėnesiais į Japoniją atvyks apie 90 000 žmonių iš užsienio, iš kurių apie 30 000 bus olimpinių ir parolimpinių sportininkų, trenerių ir aptarnaujančio personalo.

IOC skatina visus pasiskiepyti, bet tik skatina. Be to, toks didelis žmonių skaičius yra pats savaime iššūkis.

„Tai gali ne tik sukelti daugybę infekcijų pačioje Japonijoje, bet ir vėliau išplisti tarptautiniu mastu, kai visi šie žmonės grįžta į savo šalis“, – pabrėžė AP cituojamas Spenceris Foxas, Teksaso universiteto Ostine mokslininkas.

Japonijoje nuo pandemijos pradžios užregistruota 481 000 koronaviruso atvejų ir 9000 mirčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.