EUROLYGA 2023

Lietuvos buriuotojų treneris prieš reikšmingą startą: „Olimpinių sportininkų dalia – kaip gladiatorių aikštelėje“

Apie pusantro šimto viso pasaulio stipriausių „Laser Standard“ ir apie šimtas „Laser Radial“ jachtų klasės buriuotojų jau šį pirmadienį, balandžio 19 d., stos prie starto linijos Portugalijoje vyksiančiose varžybose – tarp jų ir keturi Lietuvos atstovai.

 Viktorija Andrulytė<br> T.Tow nuotr.
 Viktorija Andrulytė<br> T.Tow nuotr.
 Martis Pajarskas<br> T.Tow nuotr.
 Martis Pajarskas<br> T.Tow nuotr.
 Viktorija Andrulytė<br> R.Hajduko nuotr.
 Viktorija Andrulytė<br> R.Hajduko nuotr.
 Karolis Janulionis.<br> R.Hajduko nuotr.
 Karolis Janulionis.<br> R.Hajduko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 19, 2021, 1:02 PM

Olimpinį kelialapį jau iškovojusi Viktorija Andrulytė čia tikisi pasisemti dėl „Covid-19“ pandemijos šį sezoną taip trūkusios varžybinės patirties, o trims Lietuvos buriuotojams vaikinams – Karoliui Janulioniui, Marčiui Pajarskui ir Vėjui Strelčiūnui – tai paskutinė proga iškovoti kelialapį į jau šią vasarą vyksiančias Tokijo olimpines žaidynes.

„Šios varžybos – tai neįkainojama galimybė lenktyniauti su daug aukšto meistriškumo sportininkių. Pandemijos laikotarpiu tos galimybės labai trūko.

Beveik visos varžybos buvo atšauktos ir neįvyko, treniruotis daugiausiai tekdavo vienai. Tai atsiliepia buriavimo technikai, taktikai, ypač tiems manevrams, kurie būtini starto metu, kai vienu metu vienoje vietoje startuoja labai daug laivų.

Tad šių varžybų tikslas man – varžybinė patirtis ir galimybė ruoštis Tokijui – tiek fiziškai, tiek taktiškai, tiek techniškai“,- prieš startą teigė Lietuvos buriavimo olimpietė Viktorija Andrulytė.

Pasak jos, į varžybas susirinko daugybė stiprių sportininkių, nes visos pasiilgusios varžybinio buriavimo, kuris pastaruosius metus arba visiškai nevyko arba vyko itin suvaržytomis ir apribotomis sąlygomis.

Be to, pasak buriuotojos, buriavimo sąlygos Portugalijos pakrantėje šiek tiek panašios į tas, kurių galima tikėtis liepą startuosiančiose Tokijo olimpinėse žaidynėse – ne vidaus vandenų akvatorija, didelė banga, besikeičiančios srovės.

Olimpinėje „Laser Radial“ klasėje šiose varžybose žada startuoti beveik 100 sportininkių iš viso pasaulio.

Ne mažesnė konkurencija vyraus ir vyrų „Laser Standard“ klasėje, kur prie starto linijos planuoja stoti beveik pusantro šimto stipriausių pasaulio buriuotojų. Didelė dalis jų kovos ne tik dėl pergalės šiose varžybose, bet ir dėl paskutinės galimybės iškovoti vieną iš dviejų galimų kelialapių į Tokijo olimpiadą. Tarp jų – ir trys Lietuvos atstovai.

„Šiose varžybose susirinkęs toks sportininkų kontingentas, kokio galima tikėtis pasaulio čempionate – visi stipriausi pasaulio buriuotojai. Šiame olimpiniame cikle buvo skirta kiek mažiau kelialapių Europai, tad net 17 šalių šiuo metu vis dar kandidatuoja į tas dvi likusias vietas.

Tarp jų – tokios jūrinės valstybės kaip Lenkija, Olandija, Belgija, Ispanija, Italija, Portugalija, Graikija. Konkurencija – milžiniška. Tačiau olimpinių sportininkų tokia dalia – kaip gladiatorių aikštelėje. Mūsų sportininkai neabejotinai stengsis įvykdyti daugiau nei maksimumą“,- prieš startą teigė olimpietis, „Laser Standard“ buriuotojų treneris Giedrius Gužys.

G. Gužys antrina V. Andrulytei bei teigia, kad pandemija privertė keisti didžiąją dalį pasiruošimo planų ir tas ypač skaudžiai pasijautė varžybų bei treniruočių didesnėmis grupėmis atžvilgiu.

„Sportinis buriavimas yra tokia veikla, kur stiprūs treniruočių partneriai ir varžybinės situacijos pasiruošimo procese yra būtinos. Mes iki finišo plaukiame ne dėl geresnio laiko, o siekdami aplenkti priešininkus – kiek jų aplenksi, tokią vietą ir užimsi. Viskas realizuojasi konkurencijoje.

Joje viskas keičiasi labai greitai ir sportininkai taktinius sprendimus turi priimti itin greitai, būdami aukšto fizinio intensyvumo situacijose. Tik su stipriais treniruočių partneriais įmanoma pasiekti, kad šie techniniai aspektai sportininkams taptų kone automatiniais“,- apie buriavimo subtilumus pasakoja G. Gužys.

Vis dėlto, pasak trenerio, komanda dėjo visas pastangas, kad prie pandemijos sukeltų nepatogumų prisitaikytų ir šiuo metu sportininkai yra puikios formos bei nusiteikę startui bei kovai.

Europos žemyno kvalifikacinės varžybos Vilamouroje startuoja šiandien, pirmadienį, balandžio 19 d. ir truks iki balandžio 24 d. Tiek „Laser Standard“, tiek „Laser Radial“ jachtų klasėms planuojama įvykdyti po 12 lenktynių, jei oro sąlygos leis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.