EUROLYGA 2023

A. Malašinskas šeštą kartą tapo Ukrainos rankinio čempionu

Lietuvos rinktinės ir Zaporižės „Motor“ rankininkas Aidenas Malašinskas šeštą kartą tapo Ukrainos čempionu. Aukso medaliu bus apdovanotas ir treneris Gintaras Savukynas, kuris šiame klube dirba pirmą sezoną. Nors „Motor“ jau pasipuošė nacionalinės lygos auksu, atostogos Zaporižės rankininkams dar neprasidės. Jų laukia lemiamos Ukrainos taurės ir Pietryčių lygos rungtynės.

Aidenas Malašinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aidenas Malašinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aidenas Malašinskas.<br>LRF.lt nuotr.
Aidenas Malašinskas.<br>LRF.lt nuotr.
Aidenas Malašinskas.<br>LRF nuotr.
Aidenas Malašinskas.<br>LRF nuotr.
Aidenas Malašinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aidenas Malašinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aidenas Malašinskas.<br>Lietuvos rankinio federacijos nuotr.
Aidenas Malašinskas.<br>Lietuvos rankinio federacijos nuotr.
Aidenas Malašinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aidenas Malašinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aidenas Malašinskas.<br>LRF nuotr.
Aidenas Malašinskas.<br>LRF nuotr.
Aidenas Malašinskas.<br>LRF nuotr.
Aidenas Malašinskas.<br>LRF nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 7, 2021, 8:06 PM, atnaujinta May 7, 2021, 8:10 PM

„Motor“ rankininkai Ukrainos pirmenybių aukso medalius užsitikrino penktadienį, kai atkrintamojo etapo rungtynėse antrą kartą sutriuškino Zaporižės „Akademija handbolu“ komandą 43:12. A.Malašinskas šiose rungtynėse nežaidė.

Neįprasta sistema vykstančiose Ukrainos pirmenybėse „Motor“ per 22 rungtynes surinko 43 taškus ir 10 taškų aplenkė antrąją vietą užėmusį „Donbas“ klubą. Bronzos medalius iškovojo 24 taškus surinkusi „Odesa“.

Kadangi „Motor“ šalies pirmenybėse visus varžovus pranoksta keliomis galvomis, treneriai retai registruoja pagrindinius rankininkus. Ukrainos lygoje labai mažai žaidė ir A.Malašinskas. Treneris G.Savukynas tautietį į paraišką įtraukė tik 7 rungtynėse, o A.Malašinskas per jas įmetė 16 įvarčių.

Nors „Motor“ pranašumas nekėlė abejonių ir čempionai per 22 rungtynes pasiekė net 21 pergalę dviženkliu skirtumu, favoritams šį sezoną nepavyko išvengti griausmingos staigmenos. Vasario mėnesį Ukrainos rankinio lyderiai sužaidė lygiosiomis su „Donbas“ komanda ir nutraukė 152 laimėtų rungtynių virtinę, kurią pradėjo 2014 metų gruodį.

Kartu tai buvo pirmos nelaimėtos „Motor“ rungtynės nuo tada, kai į Ukrainą atvyko A.Malašinskas. Uteniškis Zaporižės ekipos aprangą apsivilko 2015 metais ir šį sezoną Ukrainos čempionu tapo šeštąjį kartą.

„Motor“ šalies pirmenybių aukso medalius iškovojo devintus metus iš eilės. Tačiau „Motor“ dar reikės nemažai laiko, kad pavytų Ukrainos rekordininką Zaporižės ZTR klubą, kuris čempionu tapo 14 kartų.

Ukrainos čempiono vardą apgynęs „Motor“ iškovojo kelialapį į Europos lygos turnyrą. EHF nacionalinių lygų reitinge, pagal kurį skirstomos kvotos Europos turnyruose, Ukraina užima tik 14-ąją vietą, todėl šios šalies čempionai neturi garantuotos vietos Čempionų lygoje. Vis dėlto Čempionų lygos senbuvis „Motor“ pretenduos į vieną iš šešių vardinių kvietimų.

*

Ukrainos pirmenybių varžybų sistema yra neįprasta. Po antrojo etapo, kuriame komandos dviejose grupėse kovojo dėl 1-4 ir 5-8 vietų, buvo surengtos ne įprastos atkrintamosios varžybos, bet savotiškas pusiau atkrintamasis etapas. Jame pirmoji komanda susitiko su ketvirtąja, antroji – su trečiąja. Tačiau taškai buvo įrašyti į reguliariojo sezono lentelę.

Jei po šių mačų pirmąją ir antrąją komandas būtų skyrę mažiau nei 8 taškai, būtų surengta finalo serija. Bet jei skirtumas tarp dviejų lyderių yra 8 arba daugiau taškų, finalo serija nerengiama, o pirmąją vietą užėmusi komanda tampa šalies čempione.

„Motor“ jau po antrojo etapo artimiausią persekiotoją „Donbas“ komandą lenkė kaip tik 8 taškais. Atkrintamajame etape, kuriame „Donbas“ patyrė vieną nesėkmę, skirtumas dar padidėjo.

*

Nevienareikšmis rekordas buvo pasiektas per paskutines nukeltas Ukrainos lygos antrojo etapo rungtynes. Per jas Južno „Portovyk“ lyderis Rostyslavas Poliščukas įmetė net 24 įvarčius. „Portovyk“ namie nugalėjo autsaiderę Lvivo SKA ekipą 36:26.

Prieš šias rungtynes R.Poliščukas rezultatyviausių turnyro žaidėjų lentelėje užėmė antrąją vietą ir 23 įvarčiais atsiliko nuo „Odesa“ lyderio Dmytro Kovalenko. Južno rankininkai neabejojo, kad nieko nelėmusiose rungtynėse įveiks autsaiderius, todėl nusprendė pakelti R.Poliščuką į pirmąją vietą rezultatyviausiųjų sąraše. Tai jiems pavyko – prieš pat sireną „Portovyk“ lyderis pelnė 24-ąjį įvartį ir aplenkė D.Kovalenką. Per visą sezoną R.Poliščukas pasižymėjo 156 kartus.

Tiesa, „Odesa“ pateko į trečiąjį etapą ir gavo teisę žaisti dar dvejas rungtynes. Per jas D.Kovalenko susigrąžino rezultatyviausio žaidėjo vardą. Jis per 22 rungtynes įmetė 169 įvarčius.

*

„Motor“ šį pavasarį kovos dėl dar dviejų titulų. Gegužės 17-18 dienomis Zaporižėje vyks Ukrainos taurės finalo ketvertas. Jame dalyvaus „Motor“, „Donbas“, Zaporižės „Motor-Politechnika“ ir Kijevo CSKA komandos.

Ukrainos čempionų taip pat laukia lemiamos Pietryčių lygos dvikovos. Šiame regioniniame turnyre „Motor“ pateko į ketvirtfinalį, kuriame susitiks su Prešovo „Tatran“ klubu iš Slovakijos. Kada bus žaidžiamos šios rungtynės ir, juo labiau, kada bus surengtas finalo ketvertas dar nepaskelbta.

Pietryčių lygą prieš dešimt metų įsteigė buvusios Jugoslavijos šalys, bet vėliau turnyras išsiplėtė ir šį sezoną jame startavo dešimt Serbijos, Kroatijos, Šiaurės Makedonijos, Vengrijos, Slovakijos, Baltarusijos ir Ukrainos komandų.

Iš Čempionų lygos „Motor“ šiais metais iškrito aštuntfinalyje, kuriame pralaimėjo Baltarusijos rankinio lyderiui Bresto „Miaškov“ klubui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.