EUROLYGA 2023

Rimtas įspėjimas Lietuvos sportininkams: gresia R. Meilutytės likimas – keli atletai ties praraja

Ryškėja naujos antidopingo taisyklių pažeidimų tendencijos, įspėjami ir Lietuvos sportininkai. Pastaruoju metu vis daugėja sportininkų, kurie dėl su buvimo vieta susijusių antidopingo taisyklių pažeidimų yra diskvalifikuojami arba kuriems gresia diskvalifikacija.

Rūta Meilutytė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rūta Meilutytė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos antidopingo agentūros atstovė Rūta Banytė papasakojo apie dopingą.<br>V.Banytės nuotr.
Lietuvos antidopingo agentūros atstovė Rūta Banytė papasakojo apie dopingą.<br>V.Banytės nuotr.
Lietuvos antidopingo agentūros atstovė Rūta Banytė papasakojo apie dopingą.<br>Organizatorių nuotr.
Lietuvos antidopingo agentūros atstovė Rūta Banytė papasakojo apie dopingą.<br>Organizatorių nuotr.
Rūta Meilutytė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rūta Meilutytė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rūta Meilutytė<br>M.Patašiaus nuotr.
Rūta Meilutytė<br>M.Patašiaus nuotr.
Rūta Meilutytė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rūta Meilutytė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rūta Meilutytė<br>M.Patašiaus nuotr.
Rūta Meilutytė<br>M.Patašiaus nuotr.
Rūta Meilutytė<br>D.Umbraso nuotr.
Rūta Meilutytė<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 12, 2021, 3:43 PM

Sankcijų jau sulaukė ir Tokijo olimpines žaidynes turės praleisti 100 metrų bėgimo pasaulio čempionas Christianas Colemanas. Diskvalifikuotų sportininkų sąrašas artimiausiu metu gali pasipildyti ir kitomis garsiomis pavardėmis.

Šie pažeidimai fiksuojami ir Lietuvoje. Mūsų šalies sportininkai jau sulaukė kelių dešimčių įspėjimų. Būtent dėl tokio pobūdžio pažeidimų diskvalifikacija buvo skirta olimpinei čempionei Rūtai Meilutytei.

„Lietuvoje iki šiol turime tik vieną atvejį, kai dėl su buvimo vieta susijusiais pažeidimais, buvo diskvalifikuotas sportininkas. Tarptautinė plaukimo federacija FINA tris pažeidimus padariusiai R. Meilutytei skyrė 2 metų diskvalifikaciją.

Norime įspėti Lietuvos sportininkus, kad ryškėja tokių pažeidimų tendencijos ir auga jų mastas. Todėl antidopingo agentūros itin griežtai vertina pasikartojančius pažeidimus ar piktybinius sukčiavimo atvejus“, – teigia Lietuvos antidopingo agentūros direktorė Rūta Banytė.

Sportininkai gali būti testuojami tiek varžybų, tiek ir ne varžybų metu. Varžybų metu dopingo kontrolieriai atvyksta į varžybas ir pagal atitinkamus kriterijus atsirenka sportininkus testavimui.

Tačiau turi būti galimybė testuoti sportininkus ir ne varžybų metu, kad dopingo kontrolės pareigūnai be išankstinio įspėjimo galėtų paimti sportininko mėginį.

Į registruotų testuotinų atletų sąrašą įtraukti sportininkai privalo nurodyti savo buvimo vietą Antidopingo administravimo ir valdymo sistemoje ADAMS.

„Sportininkai ADAMS sistemoje privalo nurodyti savo gyvenamosios, treniruočių, stovyklų ir varžybų vietą bei laikus.

Privaloma nurodyti vieną valandą per parą nuo 5 iki 23 valandos, kur ir kada dopingo kontrolės pareigūnai galės surasti sportininką testavimui.

Jeigu sistemoje nurodytos tos valandos metu dopingo kontrolieriai neranda sportininko nurodytoje vietoje, jam skiriamas įspėjimas dėl praleisto dopingo kontrolės testo. Surinkus 3 įspėjimus per 12 mėnesių laikotarpį, sportininkui gresia iki 2 metų diskvalifikacija.

Įspėjimai gali būti skiriami ir už laiku nepateiktą atnaujintą informaciją arba už neteisingai pateiktus duomenis.

Žinoma, prieš skiriant įspėjimus, sportininkai turi teisę pateikti paaiškinimą dėl praleisto testo ar laiku neatnaujintos informacijos ADAMS. Ir tik išnagrinėjus visą pateiktą informaciją yra priimamas sprendimas – skirti įspėjimą ar ne“, – taisykles aiškina R. Banytė.

2020 metais Lietuvos sportininkams buvo skirti net 27 įspėjimai. Iš jų 26 įspėjimai skirti dėl praleistų testų, vienas – dėl laiku nepateiktos informacijos ADAMS.

„Šiuo metu yra keli sportininkai, kurie jau turi po du įspėjimus. Tikimės, kad sportininkai labai atsakingai žiūrės į ADAMS pildymą ir atnaujinimą bei daugiau įspėjimų nesulauks. Dažniausiai sportininkai teigia, jog tiesiog pamiršo atnaujinti ADAMS.

Tačiau pamiršimas nėra pateisinama priežastis praleisti dopingo kontrolės testo. Už tai skiriami įspėjimai. Aišku, pasitaiko atvejų, kad testas buvo praleistas ne dėl sportininko kaltės ar aplaidumo. Tokiu atveju įspėjimai nėra skiriami.

Labai gaila, tačiau pasitaikė ir tokių atvejų, kai sportininkai bandė sukčiauti ir pateikė melagingus ar suklastotus duomenis apie aplinkybes, dėl ko sportininkas negalėjo atnaujinti ADAMS ar nebuvo nurodytoje vietoje“, – sako antidopingo agentūros direktorė.

2021 metais atjaunintame Pasauliniame antidopingo kodekse už tokius sukčiavimus gresia diskvalifikacija net iki 4 metų.

„Dauguma Lietuvos sportininkų yra geranoriškai bendradarbiaujantys ir pripažįsta tiesiog pamiršę atnaujinti ADAMS. Tai yra žmogiškos klaidos, todėl ir nėra už vieną praleistą testą skiriamos sankcijos.

Tačiau jeigu pažeidimai kartojasi 3 kartus per 12 mėnesių, ar netgi tyčia bandoma suklaidinti dopingo kontrolės pareigūnus, paskutinę minutę keičiant savo buvimo vietą ADAMS, tuomet gali būti skiriama sankcija ne tik dėl 3 įspėjimų, bet ir dėl dopingo kontrolės vengimo.

Lietuvoje sportininkams labai padeda ir kai kurios sporto federacijos, pagal galimybes primindamos ADAMS informacijos atnaujinimo svarbą ir taip padėdamos išvengti sportininkams klaidų bei sankcijų“, – teigia R. Banytė.

Sporto pasaulyje didelio atgarsio sulaukė lengvosios atletikos žvaigždės Ch. Colemano diskvalifikacija. Už dėl su buvimo vieta susijusius pažeidimus 100 metrų bėgimo pasaulio čempionui buvo skirta 18 mėnesių diskvalifikacija. 2019 m. pasaulio čempionate Dohoje du aukso medalius iškovojęs Ch. Colemas bus priverstas praleisti Tokijo olimpines žaidynes. Jis diskvalifikuotas iki 2022 m. gegužės 13 dienos.

Artimiausiu metu bus sprendžiamas ir kitos lengvosios atletikos žvaigždės likimas. Bahreinui atstovaujanti 400 metrų bėgimo pasaulio čempionė Salwa Eid Naser taip pat padarė su buvimo vieta susijusius pažeidimus ir sulaukė 2 metų diskvalifikacijos. Šiuo metu jos byla nagrinėjama Tarptautiniame sporto arbitražo teisme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?