EUROLYGA 2023

Latvijos menininkas A. Bikšė pasiūlė iškeisti Baltarusijos ledo ritulio rinktinę į politinius kalinius

Netylančiame aistrų katile dėl Baltarusijos valdžios veiksmų nutupdant lėktuvą ir sulaikant opozicijos žurnalistą Ramaną Pratasevičių nuolat šmėžuoja ir ledo ritulys, nes šiomis dienomis Rygoje vyksta iš Baltarusijos atimtas pasaulio čempionatas.

Baltarusijos ledo ritulio rinktinę siūloma iškeisti į politinius kalinius.<br> AP/Scanpix nuotr.
Baltarusijos ledo ritulio rinktinę siūloma iškeisti į politinius kalinius.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2021, 6:25 PM, atnaujinta May 25, 2021, 6:30 PM

Jame pirmadienį kilo skandalas dėl Rygos mero Martinio Stakio sprendimo nuimti oficialią Baltarusijos vėliavą ir pakeisti ją istorine, o tai sukėlė Tarptautinės ledo ritulio federacijos (IIHF) pasipriešinimą.

Atkaklus meras nesutiko jos grąžinti ir miesto centre nukabino IIHF vėliavą, pakeitęs ją Rygos vėliava.

Šioje istorijoje antradienį savo žodį tarė Latvijos skulptorius ir Seimo deputatas Aigaras Bikšė, kuris pasiūlė sulaikyti Baltarusijos rinktinę ir iškeisti ją į „Baltarusijos teroristinio režimo“ politinius kalinius.

Latvijos dailės akademijos profesorius žinomas savo šalyje dėl įvairių akcijų ir pilietinės pozicijos.

„Turiu pasiūlymą: Latvija sulaiko visą Baltarusijos ledo ritulio komandą ir paleidžia ją prie Baltarusijos ir Latvijos sienos mainais į visus Baltarusijos teroristinio režimo politinius kalinius.

Negalite kovoti su teroristais išsiuntimais! Atsakymas turi būti garsus ir apčiuopiamas!

Baltarusijos režimo pagrobtas lėktuvas buvo paskutinis visiško abejingumo žmogaus teisėms ir tarptautiniams santykiams signalas – tai absoliučios ir grubios jėgos demonstravimas.

Tiems, kurie tikisi pokyčių Baltarusijoje ir kurie gali tapti šių pokyčių dalimi, siunčiamas aiškus signalas: mes jus persekiosime visur, o jūsų šalininkai Vakaruose negalės jūsų apsaugoti! Tai signalas tiems, kurie vis dar galvoja ar kovoja už savo pagrindines teises ir galimybę gyventi laisvoje šalyje.

Mes, žinoma, galime susitarti dėl pozicijų, daryti spaudimą ir atlikti kitus veiksmus, įtvirtintus tarptautinėje teisėje. Aišku viena: ES gavo į veidą. Tai žeminantis signalas, kad mes negalime apsaugoti žmonių, tikinčių Europos Sąjungos įstatymais ir jų garantuojama apsauga.

Mes galime pakeisti vėliavas, padėti gėles, įšaldyti pinigus režimo šalininkams, tačiau tai nepakeis įvykių eigos ir neduos vilties kiekvienam piliečiui. Jie niekada nesužinos apie šias mūsų pastangas, nes nuomonės žiniasklaidoje ten jau seniai „išvalytos“, o internetas dažnai išjungiamas.

Žinią, kad mumis galima pasitikėti ir mes galime juos apsaugoti, reikia perduoti parduotuvių savininkams Borisove, gamyklų darbuotojams Minske. Tai galima padaryti sulaikius „teroristo“ favoritą – Baltarusijos ledo ritulio rinktinę.

Mes galime būti įtakingesni, nei galime įsivaizduoti. Tam reikia tik drąsos. Mes neturime ko prarasti, mes jau praradome per daug laisvės, savigarbos ir pasididžiavimo!“ – pareiškė A.Bikšė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.