EUROLYGA 2023

Europos Parlamentas ragina nebeteikti Baltarusijai finansinės paramos ir neleisti jai dalyvauti olimpiadoje

Europos Parlamentas (EP) ketvirtadienį paragino atsisakyti teikti Baltarusijai finansinę paramą ir neleisti jai dalyvauti bet kokiuose tarptautiniuose renginiuose, įskaitant Tokijo olimpines žaidynes.

Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2021, 6:02 PM

Atitinkamai patariamajai rezoliucijai pritarė 626 parlamentarai, 16 balsavo „prieš“, dar 36 EP nariai per balsavimą susilaikė.

„Būtina griežtai atsisakyti teikti Baltarusijai finansinę paramą, naujas kredito linijas šalies bankams, taip pat reikėtų nutraukti investicijas į infrastruktūrą ir ekonominę veiklą. Europos finansinėms institucijoms turėtų būti uždrausta įsigyti vertybinių popierių bei kitų Baltarusijos vyriausybės ir su ja susijusių valstybinių įstaigų išleistų finansinių priemonių“, – nurodoma ES tinklapyje paskelbtame dokumente.

„Rezoliucija taip pat ragina neleisti Baltarusijai dalyvauti tarptautiniuose sporto organizacijose ir renginiuose, įskaitant Europos ir pasaulio čempionatus, taip pat olimpines žaidynes Tokijuje“, – informavo EP.

Be to, europarlamentarai ragina Europos futbolo asociacijų sąjungą (UEFA) „atimti iš baltarusių valstybinės televizijos TVR teises transliuoti artėjantį Europos futbolo čempionatą ir nemokamai perleisti jas nepriklausomam televizijos kanalui „Belsat“.

EP nariai pasisakė už „greitas ekonomines ir sektorines priemones pagrindinėms Baltarusijos pramonės šakoms“ – visų pirma naftos ir jos produktų, plieno gamybos ir medienos apdirbimo sektoriams.

Dokumente taip pat smerkiamas „Ryanair“ lainerio užgrobimas“, kuris vadinamas „valstybinio terorizmo aktu“. Minskas raginamas nedelsiant ir besąlygiškai paleisti suimtus Baltarusijos opozicijos tinklaraštininką Ramaną Pratasevičių, jo merginą Sofiją Sapegą ir kitus Baltarusijos politinius kalinius.

Rezoliucijoje siūloma „skubiai paskelbti sankcijas Baltarusijos asmenims ir juridiniams asmenims, prisidėjusiems prie priverstinio (lėktuvo) nutupdymo“ Minske.

Parlamentarai ragina ES valstybes nares „nedelsiant pradėti rengti kitą sankcijų paketą asmenims, praėjusiais metais prisidėjusiems prie rinkimų klastojimo ir žmogaus teisių pažeidimų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.