EUROLYGA 2023

Varžovus sutriuškinę „Barcelona“ rankininkai iškovojo dešimtąjį Čempionų lygos titulą

Ilgos pergalių virtinės grupės varžybose ir netikėtas pralaimėjimas ketvirtfinalyje arba pusfinalyje. Taip „Barcelona“ rankininkams praėjusiais metais susiklostė net keli Čempionų lygos sezonai. Vis dėlto daug sykių ant to paties grėblio lipę „mėlyni-granatiniai“ pagaliau išmoko pamoką ir šįmet nuėjo visą kelią.

Pergalę šventė katalonai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pergalę šventė katalonai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2021, 9:37 PM

Sekmadienį Kiolno arenoje, stebint tūkstančiui sirgalių, „Barcelona“ svarbiausioje sezono dvikovoje sutriuškino „Aalborg“ komandą 36:23 (16:11) ir jubiliejinį dešimtajį kartą tapo Čempionų lygos nugalėtoja.

Vartininkas mėtė įvarčius

Sekmadienį „Barcelona“ greitai suskaldė visas varžovų viltis. Tiesa, „Aalborg“ pelnė du pirmuosius įvarčius, bet Katalonijos ekipa vos įpusėjus pirmajam kėliniui įmetė šešis įvarčius paeiliui, nutolo 9:5 (15-ąją min.) ir nebeleido Danijos komandai sugrąžinti įtampos.

Antrojo kėlinio viduryje vartininkui Gonzalo Perezui de Vargasui įmetus į tuščius vartus, Barselonos ekipos persvara tapo dviženklė 28:18, bet Alborgo rankininkai dar prieš tai buvo susitaikę, kad pergalės neiškovos.

Iš viso G.Perezas de Vargasas įmetė 3 įvarčius, bet puikiai atliko ir savo pagrindines pareigas – ginti „Barcelona“ vartus. Jo indėlis buvo įvertintas naudingiausio finalo ketverto žaidėjo prizu.

Nugalėtojų komandoje rezultatyviausiai žaidė kylanti katalonų žvaigždė 24-erių Aleixas Gomezas (9 įvarčiai) ir prancūzas Timothey N‘Guessanas (6). Olborgo ekipoje labiausiai pasižymėjo švedas Lukasas Sandellas (8 įvarčiai).

„Barcelona“ šiais metais Čempionų lygoje, Ispanijos lygoje ir Ispanijos taurės turnyruose laimėjo visas 34 rungtynes. „Mėlyni-granatiniai“ pastarąjį pralaimėjimą patyrė 2020 metų gruodžio 29 dieną, kai nukeltame praėjusio sezono Čempionų lygos finale pralaimėjo „Kiel“ komandai.

Barselonos rankininkai 15-ąjį kartą žaidė Čempionų lygos (Čempionų taurės) finale ir dešimtąjį kartą tapo turnyro nugalėtojais. Tiesa, jubiliejinio tiitulo teko laukti gana ilgai – nuo 2015 metų. Prieš tai „Barcelona“ svarbiausią žemyno prizą iškovojo 1991, 1996-2000 (penkiskart paeiliui), 2005 ir 2011 metais.

Antrąją vietą pagal titulų skaičių užima praėjusiame amžiuje Europos arenose šeimininkavęs „Gummersbach“ klubas. Jis Čempionų taurę iškovojo penkis kartus (pastarąjį – 1983 m.). Keturis sykius svarbiausias žemyno prizas buvo įteiktas „Kiel“ rankininkams.

Rezultatyviausiai žaidė „Nantes“ lyderis

Rungtynėse dėl trečiosios vietos susitiko dvi Prancūzijos komandos. Paguodos pergalę pasiekė šios šalies čempionė Paryžiaus PSG, įveikusi „Nantes“ ekipą 31:28.

Šeštadienį pusfinalyje „Barcelona“ nugalėjo „Nantes“ 31:26, „Aalborg“ – PSG 35:33.

Finalo ketverte abejas rungtynes pralaimėjusios Nanto ekipos lyderis ispanas Valero Rivera per savaitgalį pakilo į pirmąją vietą Čempionų lygos rezultatyviausių rankininkų sąraše. Jis per sezoną įmetė 95 įvarčius. V.Rivera vos ne paskutinę akimirką atėmė prizą iš Bresto „Miaškov“ žaidėjo Mikitos Vailupavo. Baltarusis pelnė 93 įvarčius.

Taip pat 93 įvarčius įmetė prancūzas Dika Memas iš „Barcelona“, 92 – Aleixas Gomezas iš „Barcelona“, 90 – ispanas Aleksas Duišebajevas iš „Kielce“.

Atsisveikino su treneriu ir įžaidėju

Per Čempionų lygos finalo rungtynes su „Barcelona“ atsisveikino ilgametis komandos treneris Xavieras Pascualis. 53 metų katalonas prieš kelias savaites paskelbė, kad nori pakeisti aplinką ir išbandyti jėgas kitame klube.

X.Pascualis prieš tris dešimtmečius pats trumpai žaidė Barselonos komandoje, bet ryškia žvaigžde netapo ir vėliau tęsė rankininko karjerą žemesnio lygio ekipose. X.Pascualiui atsiskleisti kur kas geriau pavyko trenerio pareigose. Jis „mėlynus-granatinius“ treniravo nuo 2009 metų ir padėjo garsiausiam Katalonijos klubui 11 kartų tapti Ispanijos čempionu bei 3 kartus – Čempionų lygos nugalėtoju (2011, 2015 ir 2021 m.).

Katalonas jau susitarė su naujais darbdaviais. Jis pereina į Bukarešto „Dinamo“ klubą. X.Pascualis su Rumunijos rankiniu gerai susipažino dar prieš kelerius metus, kai darbą „Barcelona“ klube derino su Rumunijos rinktinės trenerio pareigomis (2016-2018 m.). Rumunijos rankinio federacija šiuo metu kalbina X.Pascualį vėl imtis ir rinktinės trenerio darbo.

Kartu su treneriu į Rumunijos sostinę keliaus jo sūnus 21-erių Alexas Pascualis, kuris nuo 2018 metų per kai kurias rungtynes būdavo registruojamas „Barça“ pirmojoje komandoje, bet atlikdavo nežymų vaidmenį.

Sekmadienį „sudie“ komandai ištarė dar viena „mėlynų-granatinių“ legenda – 40-metis Raulis Entrerriosas. Šis įžaidėjas jau pernai ketino baigti rankininko karjerą, bet pakeitė planus, kai dėl pandemijos buvo nukeltos Tokijo olimpinės žaidynės. R.Entrerriosas tikisi patekti į Ispanijos olimpinę rinktinę ir paskutines karjeros rungtynes sužaisti per Tokijo žaidynes.

Danai kuria didelius planus

„Aalborg“ šį sezoną nebuvo laikomas Čempionų lygos favoritu ir net nebuvo minimas tarp pagrindinių pretendentų patekti į finalo ketvertą. Grupės varžybose Olborgo rankininkai užėmė kuklią ketvirtąją vietą, o aštuntfinalyje tik dėl didesnio išvykoje įmestų įvarčių skaičiaus pranoko „Porto“ komandą. Vis dėlto ketvirtfinalyje Danijos komanda sukūrė pirmąją sensaciją ir įveikė kitos grupės nugalėtoją „Flensburg-Handewitt“, o pusfinalyje parbloškė turtingiausią pasaulio klubą Paryžiaus PSG.

Kitą sezoną „Aalborg“ akcijos bus vertinamos daug aukščiau. Ir ne vien dėl šįmečio žygio. Olborgo klubo vadovai neslepia didelių tikslų ir jau sudarė sutartis su keliomis Europos rankinio žvaigždėmis. Ryškiausios tarp jų – geriausias Islandijos rankininkas Aronas Palmarssonas (šį sezoną žaidė „Barcelona“), vienas Norvegijos rinktinės lyderių Kristianas Bjornsenas („Wetzlar“) ir geriausiu pastarojo dešimtmečio Danijos rankininku laikomas Mikkelis Hansenas. Tiesa, M.Hansenas į Olborgo komandą atvyks tik 2022 metų vasarą, kai baigsis jo sutartis su Paryžiaus PSG.

Įdomu, kad „Aalborg“ dar neiškovojo teisės kitą sezoną žaisti Čempionų lygoje. Kitą savaitę bus pratęsta Danijos lygos finalo serija, kurioje „Aalborg“ žaidžia su „Bjerringbro“ komanda. Kol kas rezultatas šioje serijoje lygus 1:1.

Tiesa, net jei „Aalborg“ netaps Danijos čempionu ir neiškovos kelialapio į Čempionų lygą, tikriausiai gaus EHF vardinį kvietimą.

Žaidė vienas lietuvis

Čempionų lygoje šį sezoną žaidė vienas Lietuvos rankininkas. Aidenas Malašinskas dėl pergalių kovojo vilkėdamas Gintaro Savukyno treniruojamos Zaporižės „Motor“ komandos aprangą.

Ukrainos čempionai B grupėje per 14 rungtynių iškovojo 14 taškų ir užėmė penktąją vietą. Beje, tiek pat taškų surinko, bet dėl geresnių rezultatų tarpusavio rungtynėse šioje grupėje ketvirtąją vietą užėmė Olborgo komanda. Tačiau per atkrintamąsias varžybas „Aalborg“ nužygiavo iki pat finalo, o „Motor“ jau aštuntfinalyje pripažino Bresto „Miaškov“ pranašumą.

A.Malašinskas žaidė 15 rungtynių ir įmetė 68 įvarčius. Prieš finalo ketvertą lietuvis turnyro rezultatyviausių žaidėjų lentelėje užėmė tryliktąją vietą.

Kitą sezoną „Motor“ gretas sustiprins dar vienas lietuvis. Iš Prancūzijos vicečempionės „Montpellier“ ekipos į Zaporižę persikraustys Jonas Truchanovičius.

Nors „Motor“ šiais metais apgynė Ukrainos čempiono vardą, dar neaišku, ar kitą sezoną vėl žais Čempionų lygoje. EHF nacionalinių lygų reitinge Ukrainos lyga užima tik 14-ąją vietą, todėl šios šalies čempionai neturi garantuotos vietos svarbiausiame žemyno turnyre. Tačiau „Motor“ tikisi gauti vardinį kvietimą.

Kas pateks į Čempionų lygą?

Čempionų lygoje nuo praėjusio sezono žaidžia 16 komandų. Dešimt kelialapių atiduodami pagal nacionalinių pirmenybių rezultatus, dar šešiems klubams EHF suteikia vardinius kvietimus.

Kol kas nacionalinės pirmenybės baigėsi ne visose šalyse, bet jau aiškios devynios komandos, kurios kitą sezoną varžysis Čempionų lygoje. Tai – šiuo metu dėl pirmosios vietos Vokietijos lygoje kovojantys „Flensburg-Handewitt“ ir „Kiel“, Prancūzijos čempionas Paryžiaus PSG, Ispanijos čempionė „Barcelona“, Vengrijos čempionas „Szeged“, Šiaurės Makedonijos čempionas Skopjės „Vardar“, Lenkijos čempionas „Kielce“, Portugalijos čempionas „Porto“ ir Kroatijos čempionas „Zagreb“.

Po kelių dienų šį sąrąšą papildys Danijos čempionas („Aalborg“ arba „Bjerringbro“).

Galima neabejoti, kad net jei „Aalborg“ netaptų Danijos čempionu, šis klubas gautų vieną iš šešių vardinių kvietimų. Kiti pagrindiniai pretendentai gauti vardinius kvietimus yra antras Prancūzijos klubas (šalies vicečempionas „Montpellier“ arba Čempionų lygos finalo ketverto dalyvis „Nantes“), šiais metais Vengrijos čempiono vardą praradęs „Veszprém“ ir Baltarusijos čempionas Bresto „Miaškov“.

„Motor“ konkurentai siekiant vieno iš dviejų arba trijų likusių vardinių kvietimų turėtų būti Lenkijos vicečempionė ir šių metų Europos lygos finalo ketverto dalyvė Plocko „Wisla“, Rumunijos čempionas Bukarešto „Dinamo“, Švedijos čempionas Gioteborgo „Sävehof“, Slovėnijos čempionė Velenės „Gorenje“ bei jau minėtas „Bjerringbro“ (jei netaps Danijos čempionu).

Pusfinalis

Paryžiaus PSG – „Aalborg“ 33:35 (15:13), „Barcelona“ – „Nantes“ 31:26 (15:13).

Dėl 3 vietos

Paryžiaus PSG – „Nantes“ 31:28 (17:13). Sole 5, Remili 4/ Minne 5.

Finalas

„Barcelona“ – „Aalborg“ 36:23 (16:11). Gomezas 9, N.Guessanas 6, Cindričius 5, Perezas de Vargasas 3, Jancas 3, Fabregas 3, Memas 2, Makučas 2, Mortensenas 1, Entrerriosas 1, Frade 1/ Sandellas 8, Christensenas 4, Bartholdas 3, Samuelssonas 2, Claaras 2, M.Jensenas 2, Jakobsenas 1, Juulas 1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?