EUROLYGA 2023

Už Tokijo olimpines žaidynes pasisako tik kas penktas japonas

Sprendimas surengti dėl pandemijos atidėtą Tokijo olimpiadą skeptiškai vertinamas visame pasaulyje, bet ypač šiuo atžvilgiu išsiskiria patys japonai, rodo antradienį paskelbti visame pasaulyje atliktos apklausos rezultatai.

Japonai skeptiškai vertina Tokijo olimpines žaidynes.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Japonai skeptiškai vertina Tokijo olimpines žaidynes.<br>ZP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2021, 10:28 AM

Japonijoje tik 22 proc. žmonių galvoja, kad žaidynes reikėtų surengti, rodo tarptautinės sociologinių tyrimų bendrovės „Ipsos“ apklausa.

Mažesnį entuziazmą pademonstravo tik Pietų Korėja, kur žaidynių surengimui pritarė 14 proc. respondentų.

„Ipsos“ nuo gegužės 21-osios iki birželio 4-osios apklausė 19 510 suaugusiųjų 28 valstybėse.

2020-ųjų Tokijo olimpiada vyks nuo liepos 23-iosios iki rugpjūčio 8-osios.

Apklausos rengėjai stengėsi išsiaiškinti paramos Tokijo žaidynėms ir susidomėjimo bendrai olimpiadomis bei atskiromis sporto šakomis mastą, be to, siekė įvertinti tikėjimą olimpiados atliekamu vaidmeniu.

Vidutiniškai 43 proc. apklaustųjų sutiko, kad žaidynės turėtų būti surengtos. Turkija šiuo klausimu pirmavo – tokių žmonių šioje šalyje buvo 71 procentas. Antroje vietoje su 66 proc. yra Saudo Arabija.

Europoje didžiausią entuziazmą pademonstravo Rusija, kur žaidynių surengimui pritarė 61 proc. respondentų, nors olimpiadoje dėl ankstesnių dopingo reglamentų pažeidimų bus draudžiama jų šalies vėliava ir himnas.

Pritariančiųjų būdavo daugiau paklausus, ar olimpiada suteiks „svarbią galimybę pasauliui susiburti po pandemijos“.

Turkijoje ir Saudo Arabijoje su tuo sutiko 81 proc. apklaustųjų. Japonijoje šis skaičius buvo 31 procentas.

Iš 28 valstybių, kur buvo vykdoma apklausa, didžiausias susidomėjimas olimpiada užfiksuotas Indijoje, kur 70 proc. respondentų sakė, kad domisi ar labai domisi žaidynėmis. Mažiausias susidomėjimas buvo Belgijoje (28 proc.) ir Pietų Korėjoje (30 procentų).

Japonijoje ir Prancūzijoje šis skaičius buvo 32 procentai.

Populiariausios sporto šalys pasaulyje yra futbolas ir atletika, nors išryškėjo ir tam tikrų regioninių skirtumų.

Pavyzdžiui, 38 proc. žmonių Kinijoje pasirinko stalo tenisą, o 63 proc. Malaizijoje – badmintoną. Pastaroji sporto šaka nesulaukė jokių balsų Peru, Meksikoje ir Čilėje.

Olimpinių žaidynių idėja tebėra populiari. Visose šalyse daugiau kaip pusė atsakymus pateikusių žmonių sakė manantys, kad „olimpiada įkvepia rytojaus kartą dalyvauti sporte“. Šiuo atžvilgiu pirmavo Kinija (92 proc.), o paskutinėje vietoje buvo Vokietija (52 procentai).

Reakcija į teiginį, kad „per olimpiadą demonstruojama per daug nacionalizmo“, parodė didelius skirtumus tarp šalių.

Europos šalys ir JAV atrodo labiausiai patenkintos nacionalizmu per žaidynes. Tam, kad jose būna per daug nacionalizmo, pritarė tik 31 proc. lenkų, mažiau nei 40 proc. švedų, amerikiečių, vokiečių ir britų.

Labiausiai dėl nacionalizmo per žaidynes abejojama Saudo Arabijoje (80 proc.), Turkijoje, Indijoje, Malaizijoje ir Brazilijoje.

11 iš 28 šalių, kuriose buvo renkami duomenys, yra Europoje, aštuonios – Šiaurės Amerikoje ir Pietų Amerikoje, septynios – Azijoje. Apklausa taip pat buvo vykdoma Pietų Afrikos Respublikoje ir Australijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.