EUROLYGA 2023

Iki šiol Lietuvoje neregėtą 25 km iššūkį Kuršių mariose greičiausiai įveikė broliai

„Pavyko net geriau nei buvo planuota. Tikėjausi nuotolį nuplaukti per 6 val. 15 min., o įveikiau per 6 val. 2 min. Savo rezultatu esu patenkintas“, – džiaugėsi Edgaras Štura, triumfavęs Kuršių mariose pirmą kartą Lietuvos istorijoje surengtame 25 km distancijos plaukime.

 E. Stura.<br>Nuotraukos: Rimantas Navickas/RGB pictures ir KPF. 
 E. Stura.<br>Nuotraukos: Rimantas Navickas/RGB pictures ir KPF. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2021, 10:44 AM

Vienintelis pasaulio plaukimo meistrų čempionas iš Lietuvos E.Štura praėjusiais metais buvo greičiausias ir tąsyk ilgiausioje Kuršių marių plaukimo maratono rungtyje – 10 km nuotolyje. Ir šiemet, ir pernai antrąją vietą iškovojo jo brolis Artūras.

Kuršių marių plaukimo maratonų seriją sudaro trys etapai. Pirmame – Šveicarijos Joninių maratone – dalyviai plaukia 500 m, 2 km ir 5 km, antrajame – Lampėdžių Karaliaus Mindaugo maratone – 500 m, 2 km ir 4 km.

Seriją vainikuoja Kuršių marių plaukimo maratonas. Čia plaukiama 2 km, 5 km, 10 km ir, šiemet pirmą kartą, 25 km distancijose.

E.Štura į savo titulų kolekciją įsidėjo ir Kuršių marių plaukimo maratonų serijos naują laimėjimą – pergalę „Mega Grand Prix“ įskaitoje.

Ši įskaita atsirado tik šiemet, į varžybų programą įtraukus 25 km nuotolį. Joje skaičiuojami visas tris ilgiausias distancijas serijos etapuose ( Šveicarijos Joninių plaukimo maratone – 5 km) ir Lampėdžių Karaliaus Mindaugo maratone – 4 km ) įveikusiųjų rezultatai.

Kaip ir pernai, „Super Grand Prix“ įskaitoje rungėsi 5 km, 4 km ir 10 km nuotolių dalyviai. „Grand Prix“ įskaita skirta plaukiantiems 2 km Šveicarijos tvenkinyje, 2 km Lampėdžio ežere ir 2 km Kuršių mariose.

Visiems – čempionų medaliai

Iš viso ketvirtį šimto kilometrų Kuršių mariose grybšniais išmatavo šeši plaukikai. Visiems jiems pavyko tai padaryti neperžengus laiko limito – 10 valandų.

Po finišo Kintuose vykusiame apdovanojime visiems šešiems – 33 metų Edgarui Šturai (Vilniaus „Poseidonas“; 6 val. 2 min. 6 sek.) ir 29 m. Artūrui Šturai (Vilniaus „Poseidonas“; 6 val. 50 min. 3 sek.), 55 m. Vaidotui Gumbiui (Kaišiadorių „Ilgaplaukiai“; 8 val. 35 min. 2 sek.), 42 m. Gyčiui Junevičiui (Vilnius; 9 val. 4 min. 36 sek.), 40 m. Laurynui Mykolaičiui (Vilniaus „Pilates studija“; 9 val. 4 min. 36 sek.) ir 39 m. Jurgiui Šeikai (Vilniaus „Runglorious Bastards“; 9 val. 32 min. 48 sek.) – buvo įteikti čempionų medaliai.

„Jie tapo pirmaisiais 25 km distanciją Kuršių mariose įveikusiais plaukikais, todėl jiems atiteko pirmosios vietos medaliai. Bet be apdovanojimo neliko nė vienas maratono dalyvis, kad ir kokiame nuotolyje būtų mėginę jėgas“, – paaiškino Kuršių marių plaukimo maratonų seriją rengiančios Kauno plaukimo federacijos vadovas Arlandas Antanas Juodeška.

Čempionas tiek plaukė pirmą kartą

„Kol kas dar sunku, jaučiu visą kūną, bet jau geriau, nei vakar“, – kitą dieną po plaukimo prisipažino E.Štura. Jis 25 km distancijos nebuvo įveikęs net per treniruotes.

„Treniruodamasis nuplaukdavau 12-13 km, bet ne atvirame vandenyje, o baseine. Tai visiškai skirtingi dalykai. Specifika visai kita, technika skiriasi. Kvėpavimas, orientavimasis, galvos kėlimas, čia nėra posūkių. O Kuršių mariose dar vienas labai svarbus faktorius – bangos, srovės. Tas dar labiau pasunkina orientavimąsi. Labai gerai, kad kiekvieną dalyvį lydėjo valtis. Kitaip būtų neįmanoma tiksliai susiorientuoti. Dabar galėjau susikoncentruoti į lydintį laivą ir siekti užsibrėžto rezultato“, – paaiškino nuo 2018 m. varžybose atvirame vandenyje dalyvaujantis E.Štura, anksčiau baseine ne kartą tapęs Lietuvos čempionu ir iškovojęs daugybę apdovanojimų įvairiose kitose varžybose.

Paklaustas, ar įveikęs 25 km jau galvoja apie naujus iššūkius, vilnietis šyptelėjo: „Kol kas nesinori galvoti nei apie 10, nei apie 25 kilometrus. Šiandien iššūkis įveiktas. Artimiausiu metu neplanuoju plaukti tokios distancijos. Nes tai labai didelis išbandymas organizmui.“

Įveikė dar tris nuotolius

Pagrindinis varžybų organizatorius 60-metis A.A.Juodeška pats šįkart ryžosi išbandyti jėgas 10 km distancijoje ir tapo vyriausiu šį nuotolį įveikusiu plaukiku.

Greičiausias 10 km nuotolyje buvo 57-erių Vilmantas Krasauskas (Marijampolės „Torpedos“; 2 val. 42 min. 21 sek.), antrąją vietą tarp vyrų užėmė 44-erių Evaldas Morkūnas (Kaišiadorių „BTT Cloud“; 2 val. 48 min. 5 sek.), trečiąją – 42 metų Evaldas Protaščiukas (Kauno „Takas“; 2 val. 50 min. 6 sek.).

10 km distancijoje 3 val. 9 min. sugaišęs LRT Sporto skyriaus prodiuseris Ramūnas Grumbinas po varžybų savo feisbuko paskyroje prisipažino, jog jau svarsto galimybę kitąmet plaukti 25 km.

Kuršių mariose 10 km įveikė ir dvi moterys – trečia tarp visų dalyvių finišavusi 56-erių latvė Ilzė Aigarė (Rygos „Delfins Masters“; 2 val. 48 min. 55 sek.) ir 21 metų Unė Narkūnaitė („BTT Cloud“; 3 val. 19 min. 52 sek.).

Visuose trijuose serijos etapuose pergalę šventusi I.Aigarė triumfavo „Super Grand Prix“ įskaitoje. Joje rungiasi 5 km Šveicarijos tvenkinyje, 4 km Lampėdžiuose ir 10 km Kuršių mariose įveikę plaukikai. Tarp vyrų čia nugalėjo E.Morkūnas.

„Grand Prix“ įskaitoje, skirtoje plauksiantiems 2 km Šveicarijos tvenkinyje, 2 km Lampėdžio ežere ir 2 km Kuršių mariose, šiemet geriausiai pasirodė klaipėdietė 55 metų Anžela Kovalenko ir 64-erių alytiškis Sigitas Katkevičius.

Trečiajame etape 2 km greičiausiai įveikė 18-metis šiaulietis Jokūbas Jankauskas (32 min. 16 sek.). Bet absoliučios įskaitos rezultatai Kuršių marių plaukimo maratone skaičiuojami pagal Pasaulio plaukimo federacijos (FINA) sistemą, kuri leidžia sulyginti įvairių amžiaus grupių plaukikų galimybes.

Todėl tarp vyrų daugiausia įskaitinių taškų šiame etape surinko distancijoje 34 min. 30 sek. sugaišęs S.Katkevičius.

Moterų varžybose greičiausiai plaukė 15-metė vilnietė Saulė Bielinytė (34 min. 27 sek.), o daugiausia taškų gavo A.Kovalenko (37 min. 25 sek.).

„Mega Grand Prix“, „Super Grand Prix“ ir „Grand Prix“ įskaitų nugalėtojams ir prizininkams buvo įteikti ir piniginiai prizai.

Buvo pasirūpinta viskuo

Varžybos startavo Kintų uoste. Iš čia 25 km distancijos dalyviai plaukė į Lydumo ragą, iš ten – į Arklių ragą, kuriame stoti Pervalkos švyturys, ten apsisuko, ir vėl pro Lydumo ragą keliavo finišo Kintų uoste link.

Maratoną papuošė ir trys pagal vietinės laivybos tradicijas pastatyti laivai. Kintų uoste startą paženklino „Juodoji meška“, prie 5 km žymos stovėjo koncernui SBA priklausanti „Germanika“, o prie 10 km – kurėnas „Kuršis“. Ties „Germanika“ finišavo 5 km distancijos dalyviai, ties „Kuršiu“, kurį nuo Pervalkos švyturio skyrė 2,5 km, varžybas baigė plaukę 10 km.

Po 10 km distancijos finišo Kintų uoste startavo 2 km plaukimo dalyviai.

Kiekvieną 25 km ir 10 km distancijos dalyvį lydėjo kateriai, kuriuose esantys buvo pasirengę kiekvieną akimirką pasirūpinti plaukiko saugumu. Katerių iš viso buvo 18, jais pasirūpinti padėjo Šilutės ir Neringos savivaldybės, Kintų kaitų klubas, vietos žmonės.

Visus 4-ojo Kuršių marių plaukimo maratono dalyvius apdraudė Finansinių sprendimų agentūra.

„Viskas pavyko, visi tilpo į laiko limitą, visi laimingi, kupini įspūdžių. Iš ryto pagąsdinęs ir startą privertęs atidėti oras vėliau susitvarkė. Vėjo kryptis keitėsi, bet buvo palanki ir plaukiant į priekį, ir atgal.

Varžybas pradėjome labai gražiai, sustoję starte sudarėme trispalvę – 25 km plaukę dalyviai buvo su geltonomis, 10 km – su raudonomis, o 5 km – su žaliomis kepurėlėmis. Buvo ir etninių akcentų – mūsų maratoną papuošė tradiciniai Kuršių marių laivai“, – džiaugėsi A.A.Juodeška.

Bene didžiausią įspūdį KPF prezidentui paliko Kintuose tvyrojusi atmosfera.

„Daug kintiškių prie mūsų renginio prisidėjo savo nematomu darbu. Visi buvo apimti bendrumo jausmo, šventiškumo.

Kantrūs buvo lydintieji. O juk jiems irgi nebuvo lengva tiek laiko išbūti kateriuose. Bet tokio saugaus plaukimo Lietuvoje dar nėra buvę.

Žavėjo ir dalyvių požiūris į varžybas. Nebuvo jokios nesveikos konkurencijos. Štai Gytis Junevičius ir Laurynas Mykolaitis į finišą atplaukė kartu, mostas į mostą. Vienas iškart krito be jėgų, o kitas dar darė 25 atsispaudimus. Jėgų turėjo nevienodai, bet plaukė draugiškai, kartu“, – teigė A.A.Juodeška.

Plaukimo maratone lankėsi ne tik vietos bendruomenės nariai. Buvo atvykę ir Šilutės, Klaipėdos savivaldybės atstovai, Šilutės mero Vytauto Laurinaičio įsteigtus prizus įteikė jo pavaduotojas Sigitas Šeputis.

Kavinė „Kuršiai“ išvirė savo garsiąją žuvienę, su kuria dalyvauja net žuvienės virimo Lietuvos čempionate. Iš 80 litrų žuvienės neliko nė lašelio.

Vakarą užbaigė pasaulinio lygio muzikos žvaigždžių koncertas Kintų bažnyčioje. Čia koncertavo pianistas Lukas Geniušas, violončelininkas Glebas Pyšniakas ir kiti garsūs atlikėjai, dalyvaujantys jau 10-ajame Kintų muzikos festivalyje.

Projektas bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Švietimo mainų paramos fondas ir Centrinė projektų valdymo agentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.