EUROLYGA 2023

Lietuvos rankinio klubai sužinojo pirmuosius varžovus Europos taurės turnyre

Keturi Lietuvos rankinio klubai sužinojo, su kuo žais pirmąsias Europos turnyrų rungtynes. Vienoje ištrauktų burtų rezultatų antradienį laukė Vilniaus „Šviesos“, Klaipėdos „Dragūno“ ir Kauno „Granito“ vyrai bei Kauno „Žalgirio“ moterys.

 Europinį sezoną anksčiausiai pradės Kauno „Granitas“.<br>rankinis.lt nuotr.
 Europinį sezoną anksčiausiai pradės Kauno „Granitas“.<br>rankinis.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2021, 4:57 PM, atnaujinta Jul 20, 2021, 5:00 PM

Visos Lietuvos komandos žais trečiajame pagal rangą Europos taurės turnyre.

Nuo Serbijos iki Estijos

Europinį sezoną anksčiausiai pradės Kauno „Granitas“, kuriam reikės žaisti Europos taurės pirmajame rate. Kauniečių varžovai bus Nišo „Železničar“ rankininkai iš Serbijos.

Rungtynės numatomos rugsėjo 11-12 ir 18-19 dienomis.

Jei „Granitui“ pavyks įveikti Serbijos komandą, Kauno klubas antrajame etape susitiks su Pylvos „Serviti“ iš Estijos.

Į Europos taurės antrąjį etapą iškart pateko kitos dvi Lietuvos vyrų komandos. Vilniaus „Šviesa“ kovos su „Tallinn“, Klaipėdos „Dragūnas“ – su „Považska Bystrica“ iš Slovakijos.

Antrojo etapo rungtynės numatomos spalio 16-17 ir 23-24 dienomis.

Paraiškas dalyvauti vyrų Europos taurės turnyre padavė 74 komandos. Pirmajame etape įvyks 15 mačų, antrajame – 27 mačai. Penkios komandos iškart gavo teisę žaisti trečiajame etape.

Praėjusį sezoną Europos turnyruose dalyvavo trys tos pačios Lietuvos komandos. Pernai jos pralaimėjo pirmiesiems varžovams. „Šviesa“ pirmajame etape nusileido „Ystads IF“ (Švedija), „Dragūnas“ – Ryhimiakio „Cocks“ (Suomija), iškart į antrąjį etapą patekęs „Granitas“ – „Považska Bystrica“. Vilniečius įveikusi Istado komanda vėliau nukeliavo iki pat finalo ir tik jame pripažino Atėnų AEK pranašumą.

Lietuvos vyrų rankinio čempione praėjusį sezoną tapo „Šviesa“, finale įveikusi Alytaus „Varsą“. „Dragūnas“ užėmė trečiąją vietą, „Granitas“ – ketvirtąją. Tačiau klaipėdiečiai šių metų pradžioje iškovojo Lietuvos taurę ir tapo Baltijos lygos čempionais.

Trumpai apie varžovus

Pirmoji „Granito“ ir apskritai Lietuvos klubų varžovė „Železničar“ praėjusį sezoną Serbijos lygoje užėmė ketvirtąją vietą, bet žymiai atsiliko ne tik nuo čempione tapusios Novi Sado „Vojvodina“ komandos, bet ir kitų dviejų prizininkų.

Nišo rankininkai panašias vietas viršutinėje lentelės dalyje užima nuolat. „Železničar“ dar nė karto neiškovojo nacionalinių pirmenybių aukso, o ryškiausiai blykstelėjo 1998 ir 2018 metais, kai tapo vicečempionu (pirmą kartą – Jugoslavijos, antrą – Serbijos). „Železničar“ geriau pavyksta susikaupti per taurės varžybas. Jugoslavijos, Serbijos ir Juodkalnijos arba Serbijos taurę ši komanda iškovojo septynis kartus (pastaruosius – 2014 ir 2018 m.).

Pernai Nišo komanda Europos turnyruose nedalyvavo. „Železničar“ buvo padavęs paraišką varžytis Europos taurės turnyre, bet vėliau atsisakė žaisti pirmojo etapo mačą.

Pernai „Granitą“ eliminavusi „Považska Bystrica“ šių metų rudenį patikrins „Dragūno“ tvirtumą. Praėjusį sezoną Považo Bystricos rankininkai kauniečių kliūtį įveikė nelengvai. Nors abejos rungtynės vyko Slovakijoje, šeimininkams teko paprakaituoti: pirmąjį mačą „Považska Bystrica“ laimėjo 25:22, o antrasis baigėsi lygiosiomis 28:28.

Įveikusi Kauno rankininkus, „Považska Bystrica“ nukeliavo netoli. Jau kitame etape Slovakijos komandą sustabdė kaimynai iš Čekijos – „Zubri“ klubas.

Slovakijos pirmenybėse „Považska Bystrica“ užėmė antrąją vietą ir nusileido tik serijiniam čempionui Prešovo „Tatran“ klubui, kuris aukso medalius iškovojo 14-ąjį kartą iš eilės. Tuo tarpu „Považska Bystrica“ antrą kartą iš eilės tapo vicečempione.

Považo Bystricos komanda buvo ir Slovakijos čempionė. Ji triskart laimėjo nacionalines pirmenybes (2002, 2003 ir 2006 m.) prieš pat prasidedant „Tatran“ viešpatavimui.

„Šviesos“ rankininkams per Europos taurės varžybas teks keliauti ten, kur lankosi labai dažnai. Lietuvos ir Estijos komandos kartu žaidžia Baltijos lygoje, todėl vilniečiai gerai žino į šiaurę vedančius kelius. Tiesa, „Šviesos“ varžovas „Tallinn“ klubas pernai atsisakė žaisti Baltijos lygoje ir pabandė jėgas Suomijos pirmenybėse. Tiesa, „Tallinn“ dėl pandeminių ribojimų Suomijos lygoje žaidė tik iki lapkričio mėnesio.

Estijos pirmenybėse „Tallinn“ užėmė antrąją vietą, bet nesudarė jokios konkurencijos čempione tapusiai Pylvos „Serviti“ komandai. „Serviti“ per 20 rungtynių iškovojo 39 taškus, o „Tallinn“ atsiliko net 13 taškų.

Tiek „Tallinn“, tiek „Serviti“, kuri yra galima „Granito“ varžovė antrajame Europos taurės etape, šiame žemyno turnyre kovojo ir praėjusį sezoną. Abi Estijos komandas sustabdė „Šviesos“ skriaudikas „Ystads IF“ klubas. Talino komanda švedams pralaimėjo jau antrajame etape, o „Serviti“ – ketvirtfinalyje. Pylvos rankininkai pakeliui į ketvirtfinalį pranoko Prahos „Dukla“ ir Saratovo SGAU komandas.

Šių Estijos klubų rezultatai Europos turnyre buvo dėsningi, nes „Serviti“ yra ilgametis šalies rankinio lyderis ir šiais metais čempionu tapo jau 15-ąjį kartą (tarp jų – šeštąjį iš eilės). Tuo tarpu aukso medalių dar nė karto neiškovojęs „Tallinn“ šiais metais vos antrą kartą tapo šalies vicečempionu.

Susitiks su olandėmis

Lietuvos moterų komandos praėjusį sezoną Europos turnyruose nedalyvavo. Šių metų rudenį į tarptautinę areną po sezono pertraukos grįš Kauno „Žalgiris“.

Praėjusį sezoną Lietuvos pirmenybėse trečiąją vietą užėmęs „Žalgiris“ varžysis Europos taurės turnyre. Kaunietės pirmajame etape susitiks su Nibiksvoudo „Westfriesland“ iš Nyderlandų. Rungtynės numatomos spalio 16-17 ir 23-24 dienomis.

Moterų Europos taurės turnyre kovos 57 komandos. Septynios ekipos iškart pateko į antrąjį etapą, o pirmajame etape įvyks 25 mačai.

Nibiksvoudo klubas į Europos turnyrus grįžta po dar ilgesnės pertraukos negu „Žalgiris“. Buvusios Nyderlandų čempionės tarptautinėse varžybose praėjusį kartą dalyvavo 2015-2016 m. sezone.

Praėjusį sezoną „Westfriesland“ apskritai beveik nerungtyniavo, nes Nyderlandų pirmenybės dar 2020 metų spalio mėnesį dėl pandemijos buvo nutrauktos. Po to rankininkės į aikštes nebegrįžo. Nyderlanduose nebuvo baigtos ir 2019-2020 metų pirmenybės, kurių reguliariajame sezone „Westfriesland“ užėmė penktąją vietą ir pateko į atkrintamųjų varžybų pusfinalį.

Anksčiau „Westfriesland“ šešis kartus tapo Nyderlandų čempione, bet visus titulus iškovojo gana seniai – nuo 1988 iki 2004 metų. Nibiksvoudo komanda taip pat šešis kartus laimėjo Nyderlandų taurę (pastarąjį kartą – 2011 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.