EUROLYGA 2023

54-oji „Kuršių marių regata“ plečia buriuotojišką tvarumo programą ir kviečia mažinti CO2 išmetimą į aplinką

Liepos 24-31 d. Smiltynėje bei Nidoje vyksianti giliausias tradicijas Lietuvoje turinti ir jau daugiau kaip pusšimtį metų organizuojama 54-oji „Kuršių marių regata“ perims pozityviąją pasaulinės buriavimo organizacijos „World Sailing“, „The Ocean Race“ lenktynių aplink pasaulį bei „Ambersail-2“ komandos patirtį bei aktyviai plėtos tvarumo programą kviesdama savo kasdienėje veikloje mažinti anglies dioksido išmetimą į aplinką. Prie šio tikslo įgyvendinimo aktyviai žada jungtis ne tik patys buriuotojai, bet ir regatos partneriai.

Startuoja „Kušių marių“ regata.<br> E.Bareikos nuotr.
Startuoja „Kušių marių“ regata.<br> E.Bareikos nuotr.
Startuoja „Kušių marių“ regata.<br> E.Bareikos nuotr.
Startuoja „Kušių marių“ regata.<br> E.Bareikos nuotr.
Startuoja „Kušių marių“ regata.<br> E.Bareikos nuotr.
Startuoja „Kušių marių“ regata.<br> E.Bareikos nuotr.
Startuoja „Kušių marių“ regata.<br>Organizatorių nuotr.
Startuoja „Kušių marių“ regata.<br>Organizatorių nuotr.
Startuoja „Kušių marių“ regata.<br>Organizatorių nuotr.
Startuoja „Kušių marių“ regata.<br>Organizatorių nuotr.
Startuoja „Kušių marių“ regata.<br>Organizatorių nuotr.
Startuoja „Kušių marių“ regata.<br>Organizatorių nuotr.
Startuoja „Kušių marių“ regata.<br>Organizatorių nuotr.
Startuoja „Kušių marių“ regata.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2021-07-23 12:20

Kviečia mažinti išmetamo CO2 kiekį

„Prieš porą metų savo tvarumo programą mes pradėjome su iniciatyva „Ne plastiko bangai“ ir kvietėme visą buriuomenę ir visą Nidą atsisakyti vienkartinio plastiko vartojimo.

Žmonių iniciatyvumas bei rezultatai mus labai pozityviai nustebino. Šiemet žengiame dar vieną didelį žingsnį – kviečiame visus regatos dalyvius savo pavyzdžiu rodyti, kaip galima kasdieniais veiksmais prisidėti prie globalių klimato pokyčių mažinimo, jei mažinamas CO2 išmetimas į aplinką.

Dėl to šiųmetinis regatos devizas, apjungia buriuotojišką palinkėjimą ir tvarumo siekį – „Gero vėjo be CO2!“,- teigė „Kuršių marių regatos“ organizacinio komiteto pirmininkas, Lietuvos buriuotojų sąjungos viceprezidentas Raimundas Daubaras.

Pasak organizatorių, regatos dalyviai raginami į regatą vykti kooperuojantis ir dalinantis transportu, taip mažinant atvykstančių automobilių, o kartu ir išmetamo CO2 kiekį, o visos regatos metu rinktis kuo tvarsesnius ir gamtai draugiškesnius sprendimus.

Siekiant įvertinti, apskaičiuoti, o vėliau kompensuoti organizatorių bei komandų sukeltą įtaka klimatui, regatos metu bus pasitelkta speciali Jungtinių tautų ir „The Ocean Race“ lenktynių aplink pasaulį naudojama metodologija, leidžianti įvertinti tokius aspektus kaip automobiliu nuvažiuotus kilometrus, nakvynes viešbučiuose, laivuose sunaudotą kurą bei kranto renginiuose sunaudotą elektrą.

Atsižvelgiant į šiuos duomenis organizatoriai įsipareigoja paremti anglies dioksido atstatymo projektus – sodinant medžius arba diegiant saulės elektrines.

Prie programos jungiasi ir regatos partneriai

Prie šios iniciatyvos organizatoriai pakvietė jungtis ir regatos partnerius. Tiek nauji, tiek ilgamečiai regatos draugai į šį kvietimą sureagavo iniciatyviai – pasak jų, tvarus požiūris yra viena tų vertybių, kuri juos ir vienija su buriavimu.

Pavyzdžiui, „Kuršių marių regatos“ partneriai, Vilniaus „Porsche“ centras, į Neringą atvyks išskirtinai ekologiškais, nulinę CO2 emisiją turinčiais elektriniais „Porsche Taycan“ automobiliais, o regatos metu Nidoje atvers specialią tvarumo idėją palaikančią bei propaguojančią atstovybę „Porsche Now“.

„Sportiškumas ir inovacijos, darniai derančios su tvarumo idėjomis, yra tai, ką savo veikloje atspindi mūsų koncernas.

Imantis lyderystės inovacijų srityje, „Porsche“ sparčiai žengia elektrifikacijos keliu ir rodo, kad net aukščiausios klasės sportiniai automobiliai gali būti varomi elektra, taip prisidedant prie kovos su aplinkos tarša.

Tą palaiko ir mūsų klientai – kas trečias šiuo metu Europoje parduodamas mūsų automobilis yra bent dalinai varomas elektra.

Norinčius susipažinti su naujausiais pilnai elektra varomais „Porsche Taycan“ modeliais, Kuršių marių regatos dalyvius ir svečius kviesime į „žaliąjį“ centrą Nidoje“, – sako Vilniaus koncerno centro vadovė Rasa Klimavičiūtė.

Ilgamečiai regatos draugai „Volfas Engelman“ į dalyvavimą tvarumo programoje taip pat pažiūrėjo kūrybiškai. Jie į Nidoje vyksiančią regatą dalį gėrimo produktų siekia atgabenti su kiek įmanoma mažesniu CO2 kiekiu, todėl jie nuo pat Kauno iki Nidos gabenami specialaus žygio Nemuno upe ir Kuršių mariomis būdu. Produktais pakrauta jachta Nemunu nuo Kauno pajudėjo šiandien 11 val.

„Džiaugiamės, kad mūsų draugystė su buriuotojais tvirtai plėtojasi jau beveik dešimtmetį ir labai palaikome kasmet vis labiau augančią jų tvarumo programą. Nuo pat pradžių jungėmės prie „Ne plastiko bangai“ iniciatyvos, šiemet norime aktyviai prisidėti ir prie pastangų regatos metu mažinti CO2 išmetimą į aplinką, todėl savo produkciją į regatą gabename tvariai – burine jachta.

Tai mums drauge ir proga puoselėti istorinę atmintį – jau tarpukariu savo produktus į Lietuvos pajūrį gabendavo laivais – žemyn Nemuno upe, tad galima sakyti, kad šiandien atgaiviname seną mūsų tradiciją“,- teigia aludarių bendrovės marketingo vadovas Mantas Matukaitis

Buriuotojiška tradicija

Pasak buriuotojų, nors šiemet didžiausią dėmesį buriuotojai ketina skirti CO2 išmetimo į aplinką mažinimui, kova prieš vienkartinio plastiko naudojimą taip pat nebus pamiršta. Antradienį, liepos 27 d., 12 val. Neringoje įvyks jau tradicija tapusi paplūdimių valymo akcija drauge su regatos draugais, licencijuota pakuočių atliekų tvarkymo organizacija „Gamtos ateitis“. Prie šios akcijos gali prisijungti visi norintys.

„Labai džiaugiamės, kad kasmet kvietimas tvarkyti Neringos paplūdimius „Kuršių marių regatos“ metu sulaukia iniciatyvaus atsako.

Mums tai – vos pora valandų pasivaikščiojimo pajūriu, o gamtai – didelė pagalba. Daug laiko praleisdami atviruose vandenyse ar paplūdimiuose, pakrantėse, mes žinome, kad vandenynų ir jūrų užterštumas plastiku šiuo metu jau tampa katastrofiniu.

Dėl to, pasinaudodami buriavimo sporto matomumu tokios buriavimo organizacijos kaip „World Sailing“ ar lenktynės aplink pasaulį „The Ocean Race“ deda visas įmanomas pastangas šį užterštumą mažinti bei šviesti, edukuoti visuomenę, kad visi drauge galėtume judėti link „žalesnės“ ateities“,- teigia Lietuvos buriuotojų sąjungos prezidentas Naglis Nasvytis.

Kasmetinė tarptautinė „Kuršių marių regata“ jau 54-ąjį kartą vyks Smiltynėje ir Nidoje liepos 24-31 d. Į ją šiemet ketina susirinkti net pusšimtis skirtingų buriuotojų įgulų, kurios varžysis 5 lenktynių etapuose Baltijos jūroje ir Kuršių mariose. Dėl „Covid-19“ grėsmės šiemet regata atsisako didžiosios dalies kranto renginių, tačiau itin didelį dėmesį skirs būtent tvarumo temos plėtotei visos regatos metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.