EUROLYGA 2023

Į nepavydėtiną situaciją Tokijuje įstumtas irkluotojas pirštu dūrė į Rusiją: „Ir pikta, ir liūdna“ Specialiai lrytas.lt, Tokijas (Japonija)

Į Tokiją atkeliavęs Dovydas Nemeravičius neplanavo varžytis – jis į olimpines žaidynes atvyko kaip Sauliaus Ritterio ir Aurimo Adomaičio dvivietės treniruočių partneris. Tačiau ketvirtadienį jis kartu su Armandu Kelmeliu, Martynu Džiaugiu ir Dominyku Jančioniu startavo olimpiadoje, o kirtęs finišo liniją neslėpė kartėlio.

 D.Nemeravičius po varžybų pirštu dūrė į rusus.<br> lrytas.lt koliažas.
 D.Nemeravičius po varžybų pirštu dūrė į rusus.<br> lrytas.lt koliažas.
 Lietuvos keturvietė.<br> V.Dranginio/LTOK nuotr.
 Lietuvos keturvietė.<br> V.Dranginio/LTOK nuotr.
 Lietuvos keturvietė.<br> V.Dranginio/LTOK nuotr.
 Lietuvos keturvietė.<br> V.Dranginio/LTOK nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-07-23 10:50, atnaujinta 2021-07-23 14:29

„Mums pritrūko pusės metų. Galbūt pritrūko treniruočių nuo gegužės mėnesio, kai buvome treti ir rusai, mano spėjimu, nesąžiningai pateko. Taip mes nutraukėme darbą keturvietėje. Nuo pat pavasario smarkiai tobulėjome“, – nusivylimo neslėpė 24-erių irkluotojas.

Lietuvos keturvietė pirmajame plaukime liko paskutinė – penkta – ir šeštadienį varžysis paguodos plaukime, kur dar yra šansų iškovoti vietą kitame etape, tačiau jie – labai trapūs.

D.Nemeravičius neslėpė, kad viskas būtų kitaip, jeigu ne Tarptautinė plaukimo federacija (FISA) ir Rusija.

Būtent olimpinėse žaidynėse nei savo himno, nei vėliavos dėl dopingo skandalų virtinės neturintys rusai dar gegužę iš lietuvių keturvietės atėmė kelialapį į Tokijo žaidynes. Tada vykusioje atrankoje lietuviai nusileido Rusijai ir Estijai.

Netrukus Lietuvos irklavimo federacija surengė atranką į dvivietę ir galutinai sudėjo planą olimpinėms žaidynėms. Keturvietė specialiai nesitreniravo.

„Reikėjo spręsti klausimą dėl dvivietės, tad ten atsirinko, o kas čia liko, tas liko“, – pasakojo D.Nemeravičius.

Lietuvos keturvietė į Tokijo žaidynes lėkė strimgalviais ir su Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) pagalba, nes griežtą COVID-19 protokolą įvedę japonai ne visada garsėja lankstumu.

Prieš pat olimpines žaidynes paaiškėjo, kad atrankoje dalyvavę du Rusijos irklavimo rinktinės nariai – vartojo draudžiamą preparatą meldoniumą. Lietuviai iš pradžių vylėsi, kad jau šis faktas atvers duris į olimpiadą, bet rusai sužaidė savo žaidimą: diskvalifikavo abu sportininkus ir pasinaudoję taisyklėmis į jų vietą pastatė kitus.

Tai tenkino FISA. Viltis užgeso.

„Mane nustebino Tarptautinės irklavimo federacijos neįgalumas šiuo klausimu, nusigręžimas. Yra visokių versijų, kodėl jie taip elgėsi.

Mane nuliūdino, nes buvo suspindusi viltis. Tikėjausi, kad tarptautinė federacija užkirs kelią nešvariam sportui.

Galbūt rusai viską padarė pagal reikiamas datas, bet iš moralinės pusės iš Rusijos buvo visiškai nesąžininga. Visi tai suprato. Tikėjausi teisingo sprendimo, bet nusprendė „pagal taisykles“, – pasakojo D.Nemeravičius.

Tačiau prieš pat žaidynes – liepos 18 dieną Rusija paskelbė, kad pakeitus du sportininkus jų keturvietė – pernelyg silpna ir į olimpiadą jų nesiųs. Sporto kuluaruose kalbama, kad tai – tik oficiali versija, o kita nėra tokia graži.

Bet kuriuo atveju – taip Lietuvos olimpiečių skaičius nuo 37 padidėjo iki 41.

Ir nors pelnyta vieta gauta, D.Nemeravičius pabrėžia, kad keturvietės nariai atsidūrė negarbingoje situacojoje.

„Viduje – dviprasmiški jausmai. Ir pikta, ir liūdna. Sportininkai yra aukščiausios formos, jie ruošiasi. Taip startuoti „ant durniaus“ – ne ta vieta.

Nebūna čia sėkmės, turi būti daug tikslingo darbo, ko mums trūksta. Tai, ką mes parodėme šiandieną – toli gražu ne tai, ką galime geriausiai“, – sakė irkluotojas.

Didžiausia paguoda tampa sulaukiamas dėmesys ir varžovų padrąsinimai.

„Visi nori sąžiningai rungtyniauti. Kai atsiranda kažkas, kas laimi, iškovoja vietą ir išstumia kitus...Olimpiada – svajonė ir visi žino, kokia ji brangi.

O kai lieki šitaip nuskriaustas – jaučiasi palaikymas. Nešiesi irklus – visi ploja, rašo į socialinius tinklus palaikymo žinutes. Susidomėjimas ir palaikymas – nežmoniškas. Mes nesame lyderiai, bet mus palaiko“, – kalbėjo D.Nemeravičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.