EUROLYGA 2023

Įspūdingi vaizdai iš pirmojo „Kuršių marių regatos“ etapo – pusšimtis spalvotų burių Klaipėdos uosto vartuose

54-oji „Kuršių marių regata“ startavo su silpno vėjo iššūkiais ir komplikuotomis buriavimo sąlygomis, tačiau regatos žiūrovus šis startas nudžiugino įspūdingais vaizdais – pusšimčiu spalvotų burių Klaipėdos uosto vartuose. Klaipėdos miesto etape pirmąją vietą didžiųjų jūrinių jachtų grupėje iškovojusios įgulos „Nida III“ (kpt. Arūnas Burkšas) teigimu, buriuojant tokiomis sąlygomis itin svarbiu elementu tampa ne tik techninės laivo savybės, bet ir vienas kitą be žodžių suprantanti bei darniai buriuoti sugebanti įgula.

54-oji „Kuršių marių regata“ startavo su silpno vėjo iššūkiais.<br>D.Rimeikos nuotr.
54-oji „Kuršių marių regata“ startavo su silpno vėjo iššūkiais.<br>D.Rimeikos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2021, 10:20 AM

„Šiandien didžiąją etapo dalį turėjome silpno vėjo sąlygas, tačiau tikrai stengėmės spausti gazą iki dugno. Antroje etapo pusėje, vėjui kiek sustiprėjus, tikrai sugebėjome paleisti laivą, buvome konkurencingi. Manau, mums padėjo ir tai, kad didžioji dalis įgulos drauge buriuoja jau šeštąjį sezoną – jau pradedam vieni kitus suprasti be žodžių. Tiesa, šiemet turėjome ir „slaptąjį ginklą“ – prie mūsų komandos prisijungė buriavimo bendruomenei puikiai žinomas buriuotojas Linas Ivanauskas-Linkus. Su juo mes drauge buriuojame jau kone 40 metų. Kas jį pažįsta, žino, kad jis į komandą įnešė ir dar daugiau profesionalumo, ir ramybės“,- po finišo džiaugėsi jachtos „Nida III“ kapitonas A. Burkšas.

Šiai įgulai pirmajame etape pavyko aplenkti net ir didesnes ir naujesnes jachtas, tokias kaip „Arabela-Auga“ (kpt. Raimondas Šiugždinis), „Tango II“ (kpt. Aidas Narbutas), Dia (kpt. Tauras Rymonis). Didelė dalis šioje, šiemet gausiausioje jūrinių jachtų grupėje buriuojančios įgulos, ruošiasi startuoti ir kone iškart po „Kuršių marių regatos“ vyksiančiame pasaulio ORC čempionate Taline.

Pasak vyriausiojo regatos teisėjo, Rolando Žentelio, pirmasis „Kuršių marių regatos“ etapas nuo pat pradžių buvo sudėtingas ir permainingas – prognozės dėl vėjo krypties, pasisukimų ir sustiprėjimų nebuvo vieningos, o papildomo sudėtingumo pridėjo ir buriavimas uosto akvatorijoje, kur ne tik vyksta aktyvus didžiųjų laivų eismas, bet ir vyrauja stipri srovė.

„Starto metu, kai jachtos startuoja pavėjui ir su srove, yra labai didelė tikimybė starto liniją kirsti anksčiau laiko, kas kelioms jachtos ir nutiko. Tokioje situacijoje grįžti prieš srovę, prieš vėją ir startuoti iš naujo – labai sunku. Dėl to jachtos prieš startą turi siekti kiek įmanoma save stabdyti, kad starto liniją kirstų laiku. Čia gali padėti tik vairininko meistriškumas ir tikslūs navigatoriaus apskaičiavimai“,- teigė R. Žentelis.

Tiesa, „RS-280“ grupėje pirmąją vietą užėmusiai „Legenda-Raganosis“ (kpt. Saulius Pajarsas) teko susidurti ir su netikėtais iššūkiais, patvirtinančiais buriuotojų vykdomos tvarumo programos būtinybę. Vos startavusi, įgula pajuto, kad jų laivą kažkas stabdo – vienam įgulos nariui teko nerti po jachta patikrinti jachtos dugno, kur jis rado ant jachtos falškilio užstrigusią ir ją stabdžiusią plastiko plėvę. Vis dėlto, nepaisant šio incidento, būtent ši įgula sugebėjo iškovoti pergalę pirmajame „Kuršių marių regatos“ etape.

„Džiugu, kad „Kuršių marių regata“ jau daugelį metų startuoja būtent su Klaipėdos miesto etapu. Esam matę ir visiškų štilių, ir tikrai audringų startų, tačiau visuomet regatos startas ties Lietuvos uostamiesčiu pasižymėjo šventiška nuotaika ir lenktynine energija. Šiemet – lygiai taip pat – tarp įgulų verda intensyvi kova, nors vėjo šiandien nėra tiek daug, kiek galbūt norėtų buriuotojai. Linkiu jiems išlaikyti tą sportinį azartą visos regatos metu ir – tegu nugali stipriausi!“,- startavus regatai gero vėjo jos dalyviams linkėjo Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

54-oji „Kuršių marių regata“ Smiltynėje vyks liepos 24-26 d., o vėliau persikels į Nidą, kur truks iki liepos 31 d. Iš viso regatos dalyviai susirungs 5 skirtinguose etapuose. Šiemet regata plečia ir savo tvarumo programą bei kviečia visus regatos dalyvius, partnerius ir svečius mažinti į aplinką išmetamo CO2 kiekį. Regatą dalinai finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė. Pilni regatos rezultatai čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.